Ihmisläheinen työ houkutteli opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Ihmisläheinen työ houkutteli opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi
Opiskelijatarina
11.2.2016 14:25

Ihmisläheinen työ houkutteli opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi

​Hei olen Kati ja hain ammattikouluun opiskelemaan, koska koin että lukio ei ole minua varten.

Mietin ajatuksissani miksi menisin tuhlaamaan kolme vuotta elämästäni saadakseni huonon ylioppilastodistuksen? Wanhojen tanssien, abiristeilyn ja lakin takiako? Se ei kuulostanut oikealta, joten valitsin ammattikoulun. Kolmessa vuodessa saavutan itselleni ammatin ja mielestäni se on aika hyvin saavutettu.

Päädyin siis opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi, koska olen aina tuntenut itseni kotoisaksi ihmisten kanssa ollessa. Joten halusin, että työni olisi ihmisläheistä. Olin myös ylä-asteella tukioppilas ja sitä kautta innostuin ohjaamaan erilaisia tapahtumia koululla. Sekin vaikutti päätökseeni kun NUVA-ala on niin laajakäsitteinen, että sillä pystyy melkein haarautumaan mihin tahansa sosiaaliseen työhön.

Voisiko sanoa, että tämän alan opiskelu on parasta mahdollista opiskelua. Emme istu joka päivä luokassa tai saatikka koneilla, mutta kyllä sellaisiakin päiviä joskus pitää olla. Täällä ei todellakaan esiinny kiusaamista missään muodossa. Tämä ala kasvattaa sinua myös henkisesti todella paljon ja pistää sinua ajattelemaan maailmankuvaa uudelta kannalta. Pääset todella paljon esiintymää omana itsenäsi ja ohjaamaan muita. Voin lyödä vetoa, että et tunne itseäsi yksinäiseksi näiden kolmen vuoden aikana. Sillä olet niin paljon ihmisten kanssa tekemisissä.

Tämän alan työssäoppimispaikoissa ollaan yleensä hyvin avoimia opiskelijoille. Mitä olen kuullut luokkalaisiltani ja itse kokenut niin kukaan ei ole katsonut meitä aliarvioivasti. Me olemme yhtä ja samaa työpaikkaa eli normaaleja työntekijöitä. Teemme samoja työnkuvia mitä muutkin. Olen myös kuullut hyviäkin kokemuksia työssäoppimisen jälkeen, että jotkut ovat saaneet tuuraajan paikkoja tai kesätöitä.

Amiksen jälkeen en ole niin ajatellut jääväni nuorisotaloille ohjaajaksi vaan aion tähdätä korkeammalle. Joten jatko-opiskelut ovat mielessä. Haluaisin olla joku johtavataho jossain isoissa tapahtumissa yms. Eli lähden opiskelemaan Humanistiseen ammattikorkeakouluun kulttuurituottajaksi.

Ammattikoulussa parasta on se kun opiskellaan käytännössä, eikä vain teoriaa. Olen sellainen ihminen joka oppii tekemällä eikä vain kirjoja lukemalla. Lukioissa ei niinkään opiskella asioita käytännössä vaan kirjojen kautta. Amis on myös enemmän ryhmissä opiskelua, eikä yksilö.

Jos mietit että amis on jotenkin ”huonompien” ihmisten paikka, niin olet väärässä. Samalla koulutuksella pääset myös samoihin paikkoihin kuin lukiolaiset ja sinulla on jo ennestään alakohtaista tietoa. Kun taas lukiosta valmistuneilla ei ole. Eli olet jo oman alasi ammattilainen kun valmistut. Ammattikoulujen arvokin on nousussa jo käsityksenä vaikka ylioppilaista puhutaankin suuria, mutta samanlaisia opiskelijoita hekin ovat kuin mekin. Oletko siis kiinnostunut enemmän käytännössä oppimisesta? Ammattikoulu on valintasi.

Ps. Jos välttämättä haluat ylioppilaslakin, niin saat sen helposti kaksoistutkinnolla. Tämän kautta saat siis haluamasi ammatin sekä ylioppilastodistuksen eli kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Helppoa!

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi opiskeleva Kati

Lue lisää nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan koulutuksesta (pk/yo)Hakeminenopintopolku.fi

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx