Yritys-oppilaitosyhteistyöllä teknologiateollisuuden mahdollisuudet esiin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Yritys-oppilaitosyhteistyöllä teknologiateollisuuden mahdollisuudet esiin
Työelämätarina
Jukka Mandelin
21.3.2013 12:50

Yritys-oppilaitosyhteistyöllä teknologiateollisuuden mahdollisuudet esiin

Kemppi Oy:n henkilöstöohjaaja Jukka Mandelin tekee yhteistyötä kaikkien koulutusasteiden kanssa: Peruskoululaiset ja lukiolaiset pääsevät yritykseen vierailemaan, ja Kempillä on oma kummiluokkakin. Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoita on jatkuvasti työssäoppimassa ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoita harjoittelujaksoilla. Myös opettajat voivat hakeutua Kempille ope-tetiin tai opettajan työelämäjaksolle.

– Oppilaitosyhteistyöllä haluamme levittää tietoa teknologiateollisuuden mahdollisuuksista. Teknologiateollisuudessa on paljon enemmän ammatteja kuin usein ajatellaan. Yritämme katsoa pidemmälle tulevaisuuteen: pitää olla paljon verkkoja vesillä, että saamme hyviä työntekijöitä jatkossakin, sanoo Mandelin.

Työssäoppijat tuovat eloa

Kempillä on työssäoppimassa Salpauksen kone- ja metallialan, sähkö- ja automaatiotekniikan ja tieto- ja tietoliikennetekniikan opiskelijoita kymmenkunta vuodessa. Myös logistiikka-alan ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat olleet työssäoppimassa varastotöissä.

– Työssäoppijat tuovat uutta, nuorta verta ja lisää eloa tähän organisaatioon.
 
Työssäoppijat tarvitsevat ohjausta, joten noin 30 kemppiläistä on käynyt Koulutuskeskus Salpauksen järjestämän työpaikkaohjaajakoulutuksen.
 
– Työntekijämme ovat ylpeitä omasta ammattitaidostaan ja haluavat jakaa osaamistaan. Koska meillä on koulutetut työpaikkaohjaajat, saamme myös jatkuvasti työssäoppijoita. Jatkuvuus on tärkeää.
 

Kemppi-luokalta kansainvälisiä valmiuksia

Kemppi ja Salpaus ovat suunnitelleet myös omaa Kemppi-luokkaa, jonka opiskelijat voisivat suorittaa kaikki kone- ja metallialan työssäoppimisjaksonsa eli 33 opintoviikkoa Kempillä. Kemppi-luokka antaa valmiuksia kansainvälisessä yrityksessä toimimiseen sekä myös jatko-opintoihin.
 
– Tämä yritys kaipaa asiakaspalveluun sellaisia kavereita, jotka osaavat hitsata sekä kommunikoida suomeksi ja englanniksi.
 
– Meillä tarvitaan myös perinteisiä tehdastyöntekijöitä, jotka ovat valmiita tekemään paljon toistoja sisältäviä töitä. Haemme sellaisia nuoria, jotka ovat motivoituneet tekemään tehdastyötä.
 

Aitoa yhteistyötä puolin ja toisin

Mandelin toivoo oppilaitoksilta aitoa ja ketterää yhteistyötä yritysten kanssa. Yhteistyön täytyy toimia myös oppilaitoksen sisällä eri koulutusalojen kesken.
 
– Pitää olla valmiina kuuntelemaan yrityksiä ja tekemään yhteistyötä. Koulutusvaihtoehtojen täytyy istua yrityksiin ja yritysten pitää pystyä luottamaan siihen, että tietty koulutus lupaa tiettyä osaamista.
 
Yrityksen näkökulmasta oppilaitokset toimivat toisinaan byrokraattisesti ja kankeasti, mutta toisaalta pitkä yhteistyösuhde helpottaa ymmärrystä ja madaltaa palautekynnystä puolin ja toisin.
 
Kemppi on kaarihitsauslaitevalmistaja ja tuottavan hitsauksen ratkaisuntarjoaja. Kempillä on noin 640 työntekijää, joista 170 toimii ulkomailla. Pääkonttori, tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnot sekä päätuotantolaitokset sijaitsevat Lahden alueella. Tuotantolaitoksia on myös Asikkalassa ja Intian Chennaissa.
 

Lisätietoja

 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx