Yrittäjäkin voi opiskella tutkinnon - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Yrittäjäkin voi opiskella tutkinnon
Opiskelijatarina
Pertti lindberg
 
31.5.2011 10:40

Yrittäjäkin voi opiskella tutkinnon

Pertti Lindberg kiirehtii haastatteluun ikkunanpesusta, joka on yksi hänen yrityksensä Tipekan tarjoamista palveluista. Lisäksi Tipekalta voi tilata esimerkiksi siivousurakoita, vahauksia ja pieniä remontteja.

Pertti perusti yrityksensä muutama vuosi sitten. Tuolloin hän tarvitsi lisää tietoa puhdistusaineiden pH-arvoista ja päätti soittaa Koulutuskeskus Salpaukseen.

– pH-arvoja lähdin kyselemään, ja sitten tuli kaikkea muuta kivaa siihen rinnalle, hän kertoo.
 
Pertti päätti laajentaa suunnitelmiaan ja tehdä saman tien laitoshuoltajan ammattitutkinnon. Hän suoritti tutkinnon yrittäjän oppisopimuksena, eli sai tehdä esimerkiksi tutkintotilaisuudet oman yrityksensä kohteissa.
 
– Tutkinnosta on ollut työssäni hyötyä, ja sen suorittamisesta tuli ihan voittajafiilis. Siivousmenetelmät ovat uudistuneet, ja nyt tiedän niistä enemmän. Esimerkiksi vettä ei enää kanneta mukana niin kuin ennen. Ympäristölähtöisyys ja kuivasiivous korostuvat nykyään.
 
Pertin mukaan yleisin ongelma siivouksessa on, että siinä käytetään liikaa vettä ja pesuainetta. Pesuaineiden annosteluohjeita kannattaa oikeasti noudattaa, se on taloudellisestikin järkevää.
 
– Kokeilepa vaikka, että miltä peili näyttää, kun siihen laittaa liikaa pesuainetta, Pertti kehottaa.
 

Tukea perheeltä ja työpaikkaohjaajalta

Pertillä on neljä tytärtä, joista nuorin syntyi opiskeluaikana. Ensin tuli perhe, sitten yritys ja sitten tutkinto. Kaikki tämä viidessä vuodessa.
 
– Välillä tuntui, että ei ehdi nukkua missään vaiheessa. Motivaatiokin oli loppua, kun aika ei meinannut riittää mihinkään.
 
Perheen ja työpaikkaohjaajan kannustus sekä halu saavuttaa päämäärä veivät kuitenkin eteenpäin, ja motivaatio löytyi aina uudestaan. Tutkinnon suorittamiseen varattiin alun perin kaksi vuotta, mutta Pertti sai paperit jo 1,5 vuodessa.
 
Pertin työpaikkakouluttajana toimi Laatutakuu-yrittäjä Päivi Leino.
 
– Päivi on saman alan yrittäjä, sain häneltä todella paljon tukea ja kannustusta.
 
Yhteistyö sujui niin hyvin, että Pertistä ja Päivistä tuli yhteistyökumppaneita.
 
– Autamme toisiamme, jos jommallakummalla on isompi kohde työn alla. Lisäksi tuuraamme toisiamme lomilla.
 

Konstit on monet

Edes lukihäiriö ei hidastanut Pertin opiskelua. 
 
– Tutkinnon pystyi tekemään niin, että ei tarvinnut paljon lukea eikä paljon kirjoittaakaan.
 
Tutkintotilaisuudet dokumentoitiin valokuvin ja teoriaosuuksia käytiin läpi suullisesti.
 
– Monia konsteja on käytetty. Oppimisvaikeudet tai lukemisen hahmottamisen häiriöt eivät ole esteitä aikuisopiskelussa, sanoo opettaja Ritva Kareketo.
 
– Pertillä on todella hyvä muisti, hän sisäisti heti kaikki asiat joita tunnilla puhuttiin. Ohjausta hän sai ehkä useamminkin kuin muut, tapaamisissa ja puhelimessa. Pertti otti itse aktiivisesti yhteyttä jos jokin asia askarrutti, hän jatkaa.
 
Myöskään työntekoa lukihäiriö ei Pertin mukaan haittaa. Yrittäjälle on tärkeämpää, että saa sanan suustaan, sillä henkilökohtaiset kontaktit ja puskaradio ovat parasta markkinointia. Juttutuokio Pertin kanssa osoittaa, että sosiaalisuus on todellakin yksi tämän yrittäjän vahvuuksista.
 

Kohti seuraavaa tutkintoa

Laitoshuoltajaksi opiskelu toi Pertille ensimmäinen tutkinnon peruskoulun jälkeen.
 
– Peruskoulun päättämisestä on jo yli 15 vuotta, joten kyllä opiskelemaan lähtö vähän jännitti. Onneksi löytyi tämä aikuispuoli, niin en tuntenut itseäni vanhukseksi.
 
Käytännössä Pertti istui opiskeluaikanaan koulun penkillä kerran viikossa. Iltatunneista pystyi myös joustamaan, jos töitä sattui samaan aikaan.
 
– Välillä oli hassua, kun menin työpäivän jälkeen tunnille ja tuntui, että siinä kerrataan niitä töissä tekemiäni asioita teoriassa.
 
Laitoshuoltajan ammattitutkinto koostuu viidestä tutkinnon osasta, joista kolme on valinnaisia. Pertti otti valinnaisiksi osiksi erityiskohteiden siivouspalvelut, kiinteistönhuoltopalvelut ja tuhoeläinten torjuntapalvelut.
 
– Valitsin ne tutkinnon osat, jotka minua hyödyttävät. Esimerkiksi ateriapalvelu ei ole työssäni niin hyödyllinen, vaikka mielenkiintoista sekin on.
 
Pertti innostui opiskelusta niin paljon, että hän suunnittelee jo uutta tutkintoa.
 
– Haluaisin suorittaa perustutkinnon kiinteistönhuollon puolelta. Kiinteistönhuollossa on muutama kutkuttava asia, joista haluaisin tietää lisää. Ala ja teknologia kehittyvät koko ajan.
 
– On hyvä, jos hallitsee sekä kiinteistö- että siivousalan. Ehkä tulevaisuudessa yritän painottaa kiinteistöpuolelle enemmän. Kyllä tämä on se juttu, mitä haluan elämässä tehdä.
 
Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx