Yhteisöllisen median kiltteyden lähettiläs kehottaa jakamaan omaa asiantuntemusta - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Yhteisöllisen median kiltteyden lähettiläs kehottaa jakamaan omaa asiantuntemusta
Uutinen
Pauliina Mäkelä
 
22.3.2012 11:15

Yhteisöllisen median kiltteyden lähettiläs kehottaa jakamaan omaa asiantuntemusta

Jos haluat pysyä ajan hermolla, oppia uutta, kehittää itseäsi ja jakaa asiantuntijuuttasi, käytä yhteisöllistä mediaa. Samalla verkostoidut ja tutustut uusiin ihmisiin. Näin kehottaa yhteisöllisen median kouluttaja, yrittäjä Pauliina Mäkelä.
 
Yhteisöllisestä mediasta voi löytää yllättäviäkin uusia juttuja ja inspiraation kohteita.
 
– Olen itse innostunut valokuvaamisesta. Olen ottanut tuhansia kuvia ja jakanut niitä eteenpäin Instagramissa.
 
Mäkelä käyttää lukuisia yhteisöpalveluja päivittäin: Twitter, Facebook, LinkedIn, Foursquare, Instagram, GetGlue ja Google+. Hänet tunnistaa verkossa profiilikuvasta, jossa hänellä on päässään vaaleanpunainen cowboyhattu.
 
– On tärkeää, että käyttää yhteisöllisessä mediassa selkeää profiilikuvaa, mielellään kaikissa palveluissa samaa. Profiilikuvasta ihmiset tunnetaan, joten sitä ei kannata vaihtaa usein.
 
Kiltteys on Mäkelälle keskeinen, esimerkillinen ja tavoiteltava ominaisuus, kun hän liikkuu yhteisöllisessä mediassa.
 
– Olen yhteisöllisen median kiltteyden lähettiläs. Haluan jakaa positiivista sisältöä.
 

Seuraa, jaa, osallistu

Mäkelä käyttää mieluummin käsitettä yhteisöllinen media kuin sosiaalinen media. Hänellä on selvä resepti kaikille, jotka vielä pohtivat, miten yhteisöllisestä mediasta saisi osan omaa arkipäivää.
 
– Seuraa, jaa, osallistu.
 
Ensin pitää katsella, kuunnella ja oppia. Varsinainen osallistuminen ja tuottaminen on viimeinen vaihe.
 
– Vähintäänkin kannattaa seurata Twitteriä ja Facebookia. Seuraava taso on se, kun huomaa, että täällähän on tosi hyviä juttuja, miksi en myös itse jakaisi niitä eteenpäin.
 

Kouluttajan Opepoksi perehdyttää opettajat yhteisölliseen mediaan

Yhteisöllisestä mediasta ja verkkoyhteisöistä on hyötyä myös opetuksessa. Yhteisöllisen median käyttö vaatii kuitenkin keskeneräisyyden sietämistä.
 
– Keskeneräisyyden sietäminen voi olla opetusalalla hankala asia. On totuttu siihen, että ensin valmistellaan asiaa, ja sitten se on valmis. Nyt saatetaan antaa dokumentille vain otsikko ja sen jälkeen yhteisöllisesti tuottaa sisältö.
 
Pauliina Mäkelä koulutti Salpauksessa ammatillisten oppilaitosten opettajia maaliskuussa. Koulutuskeskus Salpauksen ja InnoOmnian organisoimaan Kouluttajan Opepoksi -koulutukseen osallistuu parikymmentä opettajaa ympäri Suomen.
 
Lähes vuoden kestävässä Kouluttajan Opepoksissa käydään läpi mm. yhteisöllisen median opetuskäyttöä, ammatillisen profiilin rakentumista verkossa, pelillisyyttä ja virtuaalimaailmoja opetuksessa. Tavoitteena on, että koulutukseen osallistujat vievät tietoa eteenpäin omissa organisaatioissaan.
 

Halu kouluttaa heräsi työn kautta

Pauliina Mäkelä perusti yrityksensä Kinda Oy:n vuonna 2010. Se antaa yhteisöllisen median koulutus-, konsultointi- ja luennointipalveluja. Yrityksen toiminta pyörähti hyvin käyntiin, vaikka Mäkelä ei varsinaisesti markkinoinut palvelujaan.
 
– En tee mitään perinteistä markkinointia, mutta olen verkossa läsnä. Pääsen mobiililaitteilla kaikkiin yhteisöpalveluihin käsiksi mistä vain sekä jaan verkossa asiantuntijuuttani koko ajan.
 
Ennen Kinda Oy:n perustamista Mäkelä työskenteli 11 vuotta erilaisissa asiantuntijatehtävissä Nokia Siemens Networksilla. Tuolloin hän löysi itsestään kouluttajan ja työkalukseen yhteisöllisen median.
 
– Kävin silloin paljon koulutuksissa ja tulin siihen tulokseen, että kun opin jotain uutta, haluan myös kouluttaa muita. Minusta kasvoi kouluttaja työn ohella.
 
Mäkelällä on myös palkkatyö Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin (AVO2) -hankkeessa.
 
– Olen nettikätilö eli pidän huolta netissä olevista yhteisöistä: toivotan ihmisiä tervetulleeksi, järjestän tapahtumia sekä tiedotan yhteisöllisen median kanavilla.
 

Lisätietoja

 
Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx