"WorldSkills oli hieno kokemus" - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > "WorldSkills oli hieno kokemus"
Opiskelijatarina
Salpauksen WorldSkills-tiimi
 
12.10.2011 12:40

"WorldSkills oli hieno kokemus"

Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut eli WorldSkills-kilpailut järjestettiin lokakuun alussa Lontoossa. Koulutuskeskus Salpauksesta oli mukana kolme kilpailijaa: Sanni Jakoleff sijoittui kultaseppien lajissa viidenneksi ja Veijo Kauppila huonekalupuuseppien lajissa seitsemänneksi. Toni Lehtimäen sijoitus sisustuspuuseppien lajissa oli 15.
 
WorldSkills London 2011 -kilpailuun osallistui 960 nuorta 51 maasta. Suomesta Lontoossa oli mukana 46 hengen joukkue, joka saavutti viisi hopeaa ja kolme pronssia sekä 18 diplomisijaa. Sanni Jakoleff ja Veijo Kauppila ylsivät sijoituksillaan diplomisijaan: Heidät palkittiin Medallion for Excellence -tunnustuksella, jonka saavat ne kilpailijat, joiden pistemäärä on yli lajin keskiarvon eli yli 500 pistettä.
 
– Olen tyytyväinen, koska tavoitteeni oli rikkoa 500 pisteen raja, ja sain 514 pistettä. Yli 500 pistettä on hyvä saavutus, toteaa Veijo.
 
– Vähän harmittaa, että jäin kahden pisteen päähän mitalista. Totta kai olen silti tyytyväinen, sanoo Sanni.
 
Sanni Jakoleff taisteli kilpailutyönsä valmiiksi, vaikka viimeistä kilpailupäivää edeltävänä yönä hän joutui vatsakivun takia ambulanssilla sairaalaan.
 
– Pääsin kuudelta aamulla sairaalasta ja lähdin aamupalan kautta kisapaikalle. Ajattelin, että tässä ei ole enää mitään hävittää, haluan kilpailla loppuun asti. Nostin sijoitustani vielä kahdella ylöspäin viimeisenä kilpailupäivänä, hän kertoo.
 

Hyötyä kilpailukokemuksesta

Kaikilla kolmella Salpauksen kilpailijalla oli aikaisempaa kokemusta kansainvälisistä kilpailuista. He ovat menestyneet muun muassa Suomen Taitaja-kisoissa ja omien alojensa Pohjoismaiden-mestaruuskilpailuissa.
 
– Jännitin näissä kisoissa vähemmän kuin missään aikaisemmissa. Ensimmäiset Taitaja-kisat jännittivät eniten. Oli hyvä, että oli käynyt muissa kisoissa ennen WorldSkillsejä, sanoo Veijo.
 
Hiukan jännitystä kuitenkin oli ilmassa koko Suomen joukkueella, sillä ensimmäisenä kilpailupäivänä kukaan ei puhunut aamupalalla mitään. Myös kilpailutöissä alkuun pääseminen otti aikansa, mutta hiljalleen työ alkoi sujua.
 
– Lopussa alkoi jo tietää, että mitä tekee ja missä järjestyksessä, kertoo Veijo.
 
– Oli hienoa olla kisoissa Suomen joukkueena. Koko ajan oli muita tukena eikä tarvinnut olla yksin, sanoo Toni.
 

Haastavia töitä

Huonekalupuuseppien lajissa kilpaili 24 maansa huippua ympäri maailmaa. Sisustuspuuseppiä oli kilpailussa mukana 18 ja kultaseppiä 16. Kultaseppien kilpailutehtävänä oli kaksi riipusta, joissa piti tehdä sahauksia, juotoksia ja viilauksia.
 
– Työ oli haastava, luonnehtii Sanni.
 
Sisustuspuusepillä oli kaksi kilpailutehtävää: ikkunankehykset ja kierreportaat.
 
– Kumpaakin työtä sai tehdä 11 tuntia kahden päivän aikana. Ensimmäinen työ oli vaikeampi ja se meni huonosti. Onneksi sain nollattua itseni ennen toista työtä, ja se meni jo paremmin, kertoo Toni.
 
– Monessa lajissa kilpailijat luovuttivat, jos työ ei alusta alkaen mennyt hyvin. On hienoa, jos kilpailee kunnialla loppuun asti, toteaa Veijo.
 
Huonekalupuusepät tekivät kilpailussa puisen kaapin, jossa oli vetolaatikko ja ovi. Kaapissa oli saranoitava osa, kuvioviilutuspintaa ja käsin tehtävät sinkkaliitokset.
 
– Niitä kolmea asiaa harjoittelin etukäteen paljon, ja etenkin sinkkaliitoksista tuli tosi hyvät. Työ ei ollut erityisen vaikea, mutta aika loppui kesken, kertoo Veijo.
 
Kilpailijat saivat kuukautta ennen Lontoon kilpailua piirustukset, joiden pohjalta voi tehdä harjoitustyön. Itse kilpailutyöhön tulee kuitenkin vielä 30 prosentin muutos, joka selviää vasta kilpailupaikalla.
 

Tukea ekspertiltä

Salpauslaisten valmennuksesta huolehtivat Salpauksen omat ekspertit. Veijo Kauppilaa valmensi lehtori Marko Varjos, Toni Lehtimäkeä koulutuspäällikkö Hannu Honkanen ja Sanni Jakoleffiä lehtori Arto Tikkunen. Lisäksi Lontoossa oli mukana Salpauksen suunnitteluassistenttien opettaja Kari Kosonen, joka valmensi CAD-suunnittelussa kilpailevaa torniolaista Jani Sihvolaa.
 
– Ekspertillä on kaksitahoinen rooli, siinä toimii eksperttinä eli tuomarina sekä valmentajana. Kilpailijan kanssa voi keskustella aamuin illoin ja antaa vinkkejä, miten työtä kannattaa jatkaa. Tietysti pitää olla läsnä, kun kilpailija tarvitsee ja rauhoittaa myös hänen mieltään, kertoo Arto Tikkunen.
 
– Ekspertin tuki oli todella tärkeä, etenkin kun kilpailutyössä piti tehdä strategisia muutoksia ja miettiä, että mistä saa eniten pisteitä, sanoo Veijo.
 
Sanni Jakoleff on valmistunut Koulutuskeskus Salpauksesta kultasepäksi ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä Annette Tillanderilla. Veijo Kauppila ja Toni Lehtimäki ovat suorittaneet puualan perustutkinnon ja viimeistelevät parhaillaan puualan ammattitutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa. Valmistumisen jälkeen molempia odottaa armeija ja sen jälkeen työelämä.
 
Teksti ja kuva Silja Häikiö
 ​
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx