WorldSkills 2015: mahtava kokemus, hyvä joukkuehenki ja nappisuoritukset - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > WorldSkills 2015: mahtava kokemus, hyvä joukkuehenki ja nappisuoritukset
Opiskelijatarina
Ilmari Manner
​- Tein parhaan työn, mitä olen koskaan tehnyt, ja sabluunoista sain melkein täydet pisteet, kertoo Ilmari Manner, joka kilpaili kivitöissä.
31.8.2015 10:25

WorldSkills 2015: mahtava kokemus, hyvä joukkuehenki ja nappisuoritukset

​Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat Jaakko Järvi, Ilmari Manner ja Anni Paakkinen edustivat Suomea Brasiliassa järjestetyissä ammattitaidon MM-kilpailuissa eli WorldSkills-kisoissa elokuussa. Anni Paakkinen ylsi kultasepänlajissa Medallion for Excellence –tunnustukseen, samoin kuin Jaakko Järvi huonekalupuusepänlajissa. Ilmari Manner sijoittui 11. sijalle kivitöissä.
 
- Olen tosi onnellinen, että pääsin osaksi Suomen-joukkuetta São Paulossa, kisareissu oli aivan mahtava kokemus! sanoo Anni.
 
Myös Jaakko ja Ilmari kehuvat kisakokemusta ainutlaatuiseksi.

- Tällaista ei tule kokemaan toiste. Ja olihan se mukava käydä Brasiliassa, kun aikaisemmin ei ole tullut käytyä, sanoo Jaakko.
 
- Kilpakumppanit, Suomen maajoukkue ja joukkueenjohto olivat huippuseuraa, kertoo Ilmari.
 

Hyvä suoritus ilman aikaisempaa kisakokemusta

Kultasepänlajissa tehtävänä oli valmistaa 18 karaatin kullasta piirustusten mukaan Brasilian-lippu. Valmistuksessa piti osata vaativia juotoksia ja rakenteita.
 
- Tehtävä olisi voinut olla vaikeampikin. Kisat menivät tosi hyvin. Olen tyytyväinen, että sain Medallion for Excellencen. Oikeastaan yllätyin, että pärjäsin niin hyvin, koska minulla ei ole minkäänlaista aikaisempaa kisakokemusta, Anni Paakkinen kertoo.
 
 

Tasaväkinen kilpailu

Huonekalupuuseppien tehtävänä oli valmistaa kaappi, jossa on laatikko, kaksi ovea ja kuvioviilutus.
 
- Työ oli ehkä vähän liian helppo, koska lajissamme ei päässyt tulemaan isoja eroja. Kaikki saivat työn valmiiksi, ja itselläni jäi vähän ylimääräistä aikaa lopussa, sanoo Jaakko Järvi.
 
- Kilpailu sujui ihan hyvin ja odotetusti paria pientä virhettä lukuun ottamatta. Olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka paremminkin olisi voinut mennä.
 
 

Tavoitteena kultamitali

Kivitöissä kilpailutehtävänä oli valmistaa kivestä pylväs, jonka piirustukset olivat etukäteen kilpailijoiden tiedossa. Tehtävänanto kuitenkin muuttui vielä 30 prosenttia juuri ennen kilpailua, kuten myös kultasepän- ja huonekalupuusepänlajeissa.
 
- Kilpailutehtävä muuttui aika rajusti siihen nähden, mitä harjoittelin etukäteen noin vuoden. Tehtävässä piti tehdä sabluunat offset-pellistä, kaiverrustehtävä ja vielä veistotyö. Veistotyö oli 30 senttiä korkea, koristeellinen pylväs, kertoo Ilmari Manner.
 
- Tavoitteeni oli kultamitali, joten en voi olla täysin tyytyväinen sijoitukseeni. Siinä mielessä olen kuitenkin tyytyväinen, että tein parhaan työn, mitä olen koskaan tehnyt, ja sabluunoista sain melkein täydet pisteet.
 

Salpauksen opettajat valmentajina

Jaakko Järven kilpailuvalmennuksesta vastaa lehtori Marko Varjos, Anni Paakkisen valmentajana toimii lehtori Arto Tikkunen ja Ilmari Manneria valmentaa opettaja Oliver Steller. Marko Varjos ja Arto Tikkunen toimivat myös oman lajinsa suomalaisena tuomarina eli eksperttinä Brasilian kilpailussa.
 

WorldSkills São Paulo 2015

  • São Paulossa 11.‒16.8.2015 järjestetty kilpailu oli järjestyksessään 43. WorldSkills-kilpailu.
  • Joka toinen vuosi järjestettävä WorldSkills on ammattitaidon MM-kilpailu korkeintaan 23-vuotiaille nuorille.
  • Suomen-joukkueessa oli 36 kilpailijaa, joista yksi sai mitalin ja 19 Medallion for Excellence –tunnustuksen.
  • Kilpailuun osallistui lähes 1200 nuorta 60 maasta.
  • Nuoret kilpailivat 50 lajissa, muun muassa robotiikassa, hiusmuotoilussa, kivitöissä, ravintolapalvelussa ja viherrakentamisessa.
  • Kilpailu levittäytyi 213 000 neliömetrin alueelle Anhembi Parquessa.
  • Tapahtumassa vieraili neljän päivän aikana 259 000 kävijää.

Teksti Silja Häikiö, kuvat SkillsFinland

 

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx