Vetovoimaa muoviin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Vetovoimaa muoviin
Uutinen
Vauhtia muoviin
Vauhtia muoviin -tilaisuus kokosi Fellmanniaan yli 50 muovialan toimijaa.
2.11.2012 13:50

Vetovoimaa muoviin

Ossi Helanderin edustama Schoeller Arca Systems Oy toimii Heinolassa.

 

Kari Kallonen teki katsauksen myös muovialan historiaan. Suurimman kasvun aika oli 1980-luvulla.

Päijät-Hämeessä on kymmeniä muovialan yrityksiä, joista suuri osa oli edustettuna Vauhtia muoviin -tapaamisessa 1.11. Tapahtuman järjestivät Koulutuskeskus Salpaus ja Hämeen kauppakamari.

Muovialan koulutuksen käyneiden määrä on laskussa 2000-luvun alun lukemista. Kyselytutkimuksissa on todettu, että nuorten kiinnostus muovialaa kohtaan voisi olla suurempikin.
 
Mikä siis avuksi?
 
– Muovialalla on pidettävä kiinni siitä, että teollisuus säilyy, totesi Ossi Helander Schoeller Arca Systems Oy:stä.
 
Helanderin mielestä Suomen muoviteollisuuteen tarvitaan lisää yrittäjyyttä ja innovaatioita, sekä myös asiakasyrityksiä muovialan valmistajille. Ennen kaikkea tarvitaan myyntivoimaa vientiin, mutta sitä ennen referenssejä kotimaasta. Tässä kaikessa avainasemassa ovat osaavat työntekijät, jotka ovat aidosti kiinnostuneita alasta. Helander korosti yhteistyön tärkeyttä oppilaitosten ja yritysten välillä. Tähän hyvä malli löytyy esimerkiksi Itävallasta.
 
Kari Kallonen Orthex-Group Oy:stä oli huolissaan muovialan houkuttelevuudesta, mutta katsoi myös positiivisin mielin eteenpäin.
 
– Sinänsä alalla on kyllä vetovoimaa, että meillä on Suomessa 600 muovialan yritystä ja 14 000 työntekijää, hän kertoi.
 
– Päijät-Hämeessä tilanne on ihan hyvä, koska täällä on muovialan koulutusta sekä yrityksiä. Jos alueella ei olisi muovialan yrityksiä, silloin ei tarvittaisi koulutustakaan.
 

Yritykset ja oppilaitokset yhteistyöhön

Koulutuskeskus Salpauksen apulaisrehtori Keijo Makkonen kehotti yrityksiä mukaan kummiyritystoimintaan.
 
– Yritykset voivat tulla kertomaan Salpauksen opiskelijoille esimerkiksi kesätyöpaikoista ja valita parhaat työntekijät.
 
Lahden ammattikorkeakoulussa muovitekniikan koulutus yhdistettiin puu- sekä tekstiili- ja vaatetustekniikan kanssa materiaalitekniikaksi.
 
– Uuden koulutusohjelman suunnittelussa korostuivat entistä enemmän yhteistyöprojektit alan yritysten kanssa, kertoi yliopettaja Pirkko Järvelä
 

Pitkäikäinen muovi

Ossi Helander toi myös esiin muovin ympäristönäkökulman. Schoeller Arca Systems Oy valmistaa palautettavia muovipakkauksia muun muassa leipomoiden ja juomateollisuuden tarpeisiin.
 
– Sain käsiini vuonna 1969 valmistetun muovisen leipomolaatikon. Se oli vähän rähjäinen, mutta edelleen ihan toimiva. Yksittäinen leipomolaatikko lähtee matkaan 90 kertaa vuodessa. Esimerkiksi pahvi ei mitenkään kestäisi sellaista kulutusta - tai mikä olisikaan luonnonvarojen kulutuksen ja jätteen määrä, jos leivät olisi pakattu kertakäyttöisiin kuljetuslaatikoihin.
 
Teksti Silja Häikiö, kuvat Essi Kokkonen
 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx