Vesiensuojelu ja kivirakentaminen puhuttivat Sibeliustalolla - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Vesiensuojelu ja kivirakentaminen puhuttivat Sibeliustalolla
Uutinen
Kairi Meos
Kairi Meos esitteli kivirakentamisen esimerkkejä Kotkasta.
17.9.2012 12:10

Vesiensuojelu ja kivirakentaminen puhuttivat Sibeliustalolla

– Järven kunnostustyössä

Professori Jukka Horppila piti Vesijärveä hyvänä esimerkkinä siitä, mitä pitkäjänteisellä kunnostustyöllä voidaan saada aikaan.

pitää huomioida ekosysteemi kokonaisuudessaan, yhden osan kunnostaminen ei auta. Siinä tarvitaan monenlaista osaajaa ja pitkäjänteistä työtä.
 
Näin totesi Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitoksen professori Jukka Horppila, joka puhui Koulutuskeskus Salpauksen vesiensuojelun asiantuntijaseminaarissa perjantaina 14.9.
 
Monet järvien kunnostusprojektit ovat epäonnistuneet tai tuottaneet vain lyhytaikaisia tuloksia. Onneksi onnistumisiakin on.
 
– Esimerkiksi Lahden Vesijärvi on loistavassa kunnossa siihen nähden, mitä se voisi olla.
 
Vesijärven eteen tehdyn työn nykytilannetta kartoitti seminaarissa Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin. Hän kertoi muun muassa Vesijärven hapetuksesta sekä kalakannasta.
 
– Kalastoa pitäisi hoitaa sekä miettiä, mitä kaloja kannattaa istuttaa.
Vesijärveen on istutettu muun muassa kuhaa, siikaa ja ankeriasta, kun taas särkikalojen määrää on pyritty järjestelmällisesti vähentämään.
 

Kivi on ympäristöystävällinen rakennusmateriaali

Samaan aikaan Sibeliustalolla järjestettiin myös kivialan seminaari, jossa pureuduttiin kiviteollisuuden ympäristönäkökohtiin sekä luonnonkiven käyttöön piha- ja ympäristörakentamisessa.
 
Onnistuneita kivirakentamisen esimerkkejä Kotkasta esitteli maisema-arkkitehti Kairi Meos Azalea Maisemasuunnittelu Oy:stä. Kotkassa luonnonkiveä on käytetty paljon puistoissa ja julkisessa ympäristörakentamisessa, ja myös yksityisihmiset ovat innostuneet käyttämään luonnonkiveä enemmän.
 
– Luonnonkiven ja betonikiven hintaero ei ole enää kovinkaan suuri, ja luonnonkivi on huomattavasti ympäristöystävällisempi materiaali, sanoi Salpauksen kivialan opettaja Reijo Leivo, joka toimi seminaarissa puheenjohtajana.
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx