Verpaali-koulutus innosti opettajat ja opiskelijat bloggaamaan - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Verpaali-koulutus innosti opettajat ja opiskelijat bloggaamaan
Uutinen
Verpaali-koulutuksen väkeä
Salpauksen verkko-opetuksen suunnittelija Hanna Toijala sekä opettajat Anna-Leena Ilmivalta, Marja Ahola ja Säde Vikman olivat mukana Verpaali-koulutuksessa. Anna-Leena kouluttautumassa, muut kouluttajina.
12.2.2013 17:45

Verpaali-koulutus innosti opettajat ja opiskelijat bloggaamaan

​Koulutuskeskus Salpauksen kieli-, kulttuuri- ja maahanmuuttajakoulutuksessa  käytetään opetuksessa muun muassa blogeja, Facebookia ja Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmää.

Yhden sysäyksen sosiaalisen median opetuskäyttöön antoi Opening-hankkeeseen kuulunut Verpaali-koulutus, johon useat Salpauksen opettajat osallistuivat viime vuonna. Koulutuksessa oli mukana ammatillisen koulutuksen opettajia ympäri Suomen. Verpaalin tavoitteena oli avata verkon mahdollisuuksia kieltenopetuksessa.

- Koulutus oli todella käytännönläheinen. Tutustuimme eri työkaluihin, kuten blogeihin, Twitteriin ja äänitteiden tekemiseen. Blogin pitämisestä tuli Verpaalin jälkeen rutiinia, ja nyt meillä on kaikilla kursseilla omat blogit, kertoo suomen kielen opettaja Anna-Leena Ilmivalta.

- Parasta oli se, että sai kokeilla kaikenlaista ja tunnustaa omat hölmöytensä. Monella kynnys uuden kokeilemiseen madaltuikin paljon. Vaikka emme käyneet läpi esimerkiksi Dropboxia, löysin sen itse. Lisäksi aloin puhua samaa kieltä teinityttäreni kanssa, hän jatkaa.

Verpaali-koulutus toteutettiin kokonaan verkossa: yhteiset tapaamiset hoidettiin Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmän kautta ja keskustelua käytiin blogeissa ja Twitterissä. Verkkotapaamiset tallennettiin ja editoitiin, jotta ne pystyi katsomaan jälkikäteenkin.

Samanlaiset käytännöt ovat käteviä myös kieltenopetuksessa, sillä etenkin monet aikuisopiskelijat ovat liikkuvaisia ja haluavat osallistua opetukseen itselle sopivasta paikasta. Verkko-opetus vaatii osallistujilta omaa aktiivisuutta ja sitoutumista, mutta etuna on joustavuus.

 

Suljetuista ryhmistä alkuun

Kieltenopetuksessa täytyy ottaa huomioon, että monelle voi olla iso kynnys käydä keskustelua verkkopalvelussa vieraalla kielellä. Siksi opetuksessa suositaan usein suljettuja ryhmiä ja blogeja.
 
- Opiskelijat pitävät suljettuja blogeja ja keskustelevat siellä. Avoimet blogit ovat usein opettajavetoisia ja tiedotusmaisia. Opettaja voi kerätä blogiin kaiken kurssiin liittyvän materiaalin ja aikataulun, joten opiskelijan tarvitsee muistaa vain yksi osoite. Opettajalla voi olla monta välinettä käytössä, mutta opiskelijalle tieto on hyvä kasata yhteen paikkaan, sanoo Ilmivalta.
 
Blogin saa nopeasti ja helposti pystyyn, ja se kehittyy pikku hiljaa.
 
- Aluksi ei tarvitsekaan tietää, millainen blogista lopulta tulee. Kunkin opiskelijaryhmän blogi kasvaa ryhmän mukana.
 
Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx