Verhoilijat perustivat yritykset heti valmistumisen jälkeen - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Verhoilijat perustivat yritykset heti valmistumisen jälkeen
Opiskelijatarina
Marianne Ristolan elämä yrittäjänä vastaa hänen odotuksiaan.
15.3.2016 9:20

Verhoilijat perustivat yritykset heti valmistumisen jälkeen

​Viime keväänä Salpauksesta valmistui kolme verhoilijaa, jotka kukin perustivat oman yrityksen Päijät-Hämeeseen pian valmistumisen jälkeen. Hyppy yrittäjäksi oli suuri mutta myös luonteva, sillä jo opiskeluaikana verhoilijat tekivät paljon oikeita asiakastöitä ja tutustuivat yrittäjyyteen työssäoppimispaikoissa.

Asikkalalainen Marianne Ristola tiesi haluavansa yrittäjäksi jo opintojen alkaessa. Nyt takana on vajaan vuoden pituinen taival verhoomoyrittäjänä, joka verhoilee monipuolisesti niin kodin huonekaluja, autojen penkkejä kuin veneiden patjojakin sekä toteuttaa mittatilaustyönä muun muassa sängynpäätyjä.

– Elämä yrittäjänä on juuri sitä, miksi olin sen kuvitellutkin. Parasta ovat yrittäjyyden tuoma vapaus ja mahdollisuus käyttää luovuutta. En vaihtaisi päivääkään yrittäjyydestäni, Marianne kertoo.

– Töiden osalta olen ollut hyvin onnekas, ja kalenteri on jatkuvasti useita kuukausia etukäteen täynnä. Olen niin iloinen, että saan toteuttaa omaa luovuuttani ja saada työskentelystä niin paljon iloa ja tyytyväisyyden tunnetta.

Työssäoppimispaikasta löytyi auttava ystävä

Myös Susanna Ignatius alkoi valmistella yrittäjyyttä jo opintojen loppuvaiheessa. Viimeinen sysäys yrityksen perustamiseen tuli, kun Susannalla diagnosoitiin MS-tauti vuonna 2014.

– Diagnoosi selvensi tulevaisuudenkuvia: yritys on laitettava pystyyn nyt tai ei koskaan. Ajattelen, että ainakaan eläkkeelle jäädessäni minun ei tarvitse murehtia ja arvuutella, jotta olisiko minusta ollut tähän.


Kesäkuussa 2015 aukesi Villähteellä Verhoomo Varma Sauma Ky, joka hoitaa niin ajoneuvojen, huonekalujen kuin vaikkapa pokeripöytienkin verhoilut. Yritystä perustaessa tukijoukkojen merkitys korostui.

– Minulla on erinomaiset taustajoukot! Äitini tulee ompelemaan aina tarpeen vaatiessa, ja isäni hankkii tarvikkeita akuutteihin hätiin. Lisäksi ystäväni entisestä työssäoppimispaikasta neuvoo ja auttaa kiperissä tilanteissa.

Yrittäjä voi määrätä omat aikataulunsa

Kaikki kolme yrityksen perustanutta naista ovat äitejä, joille yksi syy ryhtyä yrittäjäksi oli mahdollisuus työskennellä kotoa ja siten viettää enemmän aikaa perheen ja lasten kanssa. Niina Idänpirtti kuvailee itseään osa-aikaiseksi yrittäjäksi ja kotiäidiksi.

– Olen aikaisemmin työskennellyt asiakaspalvelutöissä, viimeisimmäksi huoltoasemalla. Lasten syntymän jälkeen epäsäännölliset työajat tuntuivat kuitenkin vaikeilta, kertoo asikkalalainen Niina, jonka yritys Verhoilupirtti tekee pääasiassa huonekaluverhoiluja sekä pieniä ompelu- ja korjaustöitä.

Verhoilualalle vähän päälle 40-vuotias Niina lähti äitinsä ehdotuksesta. Ala ei ennestään ollut juurikaan tuttu, mutta nyt verhoilu on vienyt naisen mukanaan.

– Parasta tässä työssä on saada vanhoja huonekaluja eteeni, purkaa verhoiluja ja tutkia, mitä ne allensa kätkevät. Mietin, mitä tarinoita huonekaluilla on kerrottavana. Ja lopuksi näen, miten jollekin rakas nojatuoli saa taas uuden elämän.

Ammatin oppii tekemällä

Verhoilija tekee käytännönläheistä työtä, jossa vaaditaan materiaalituntemusta, teknistä osaamista ja luovuutta. Yrittäjiksi ryhtyneille naisille oli tärkeää myös nähdä työssäoppimisjaksojen kautta, miten alan yrityksissä oikeasti toimitaan.

– Parhaat vinkit yrittäjyyteen sain varmastikin Papan Verhoomosta, jossa olin työharjoittelussa, Niina kertoo.

Työssäoppimisten lisäksi naisten mieleen oli opintojen käytännönläheisyys, sillä huomattava osa oppimisesta tapahtui asiakastöitä tekemällä. Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinnossa perehdytään muun muassa huonekalujen pehmustuksen, kaavoituksen, ompelun ja päällystämisen eri työvaiheisiin. Opinnoissa on mahdollisuus erikoistua joko perinteiseen verhoiluun tai ajoneuvoverhoiluun.

Lisätietoja

lehtori Reijo Waldén, Koulutuskeskus Salpaus, p. 050 526 5821, reijo.walden(a)salpaus.fi 
Verhoomo Marianne Ristola
Verhoomo Varma Sauma
Verhoilupirtti, verhoilupirtti@hotmail.com

Marianne Ristolan verhoilema nojatuoli
 

Esimerkkejä Susanna Ignatiuksen töistä

 teksti: Laura Uotila, kuvat haastateltavien omia
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx