Opiskelijat luovat varjoteatterihahmoja Kalevi Ahon hyönteissinfoniaan - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Opiskelijat luovat varjoteatterihahmoja Kalevi Ahon hyönteissinfoniaan
Opiskelijatarina
3.2.2014 12:00

Opiskelijat luovat varjoteatterihahmoja Kalevi Ahon hyönteissinfoniaan

Tarpeistonvalmistuksen opiskelijat valmistivat opinnäytetyönä sekä mekaanisena työnä varjoteatterihahmoja Kalevi Ahon hyönteissinfoniaan "Ihminen kuin hyönteinen".

Hyönteissinfonia esitetään Sibeliustalolla 6.3.2014 ja sen esittää Sinfonia Lahti. Erkki Lasonpalo toimii kapellimestarina ja Lasse Kantola vastaa ohjauksesta.

Sinttisontiaisten, muurahaisten, yö- ja päiväperhojen, toukkien ja kotiloiden elämä on kuin surrealistista unta ihmiselämästä peilaten rakkautta, ristiriitoja, perheen perustamista ja kasvua ihmisenä. Lahden Diakonian instituutin Theatrum Olgan toteuttama visualisointi on varjon, tanssin ja elokuvan tarinallista kerrontaa, joka kuvittaa Kalevi Ahon Sinfonia nro 7 –Hyönteissinfonian musiikkia.

Salpauksen opiskelijoista hyönteissinfonian toteutukseen osallistuvat tarpeistonvalmistuksen opiskelijoiden lisäksi sirkus- ja hiusalan opiskelijoita.

Tarpeistonvalmistuksen opiskelijoista varjoteatterihahmoja ovat valmistaneet: (katso kuvagalleria oikeassa palstassa)

  • Valtteri Blom, sotakone
  • Helene Heinonen, loinen
  • Riikka Kuisma, herkuleskuoriainen ja alppijäärä
  • Lotta Laukkanen, sotilas ja talo
  • Mari Peltonen, elämän puu
  • Marjut Paavola, 3 mehiläistä
  • Carolina Simberg, 15 ötökkää
  • Jenny Villikka, rakastunut nainen
  • Minna Vuori, symbolit
  • Taito Yläoutinen, sudenkorento ja mehiläinen

Ohjaaja Lasse Kantolan ideoiden ja suunnitelmien pohjalta valittiin toteutettavat hahmot. Käytiin tutumassa Sibeliustalolla. Mittailtiin urkuparven istuintenvälejä, miten mahtuu isoimmat varjoteatterihahmot sotakone ja puu liikkumaan penkkien välissä konsertin aikana äänettömästi, kuinka pitkät ohjaussauvat tarvitsee kukin varjoteatterihahmo, kuinka saadaan ötökät lähelle kangasta, että tulee tarkka varjokuva. Jos valonheittimen paikkaa muutetaan, vaikuttaako se mittoihin ja ohjaussauvojen pituuteen, näkyvätkö moniväriset silkkikankaalle maalatut sudenkorennonsiivet vai syökö voimakas valonheitin värin.

Hahmojen suunnittelu alkoi luonnoksilla

Opiskelijat aloittivat projektin luonnostelemalla ja tekemällä pienoismalleja. Opinnäytetyöhön kuuluu oleellisena osana luonnosten, hahmomallien, materiaalinäytteiden ja esityskuvien tekeminen valmistettavasta tuotteesta. Suunnitelmat esiteltiin ohjaajalle, ja jatkettiin materiaali- ja tekniikkakokeiluilla. Välillä tutkittiin vanhoja puuleluja. Monet kokeilut ja runsas mietintä kuuluvat työprosessiin oikeaa valmistustapaa etsiessä.

Projektin aikana opiskelijat ovat tutustuneet monenlaisiin mekaanisiin tekniikoihin. Jousia on veivattu oikeanlaisen liikkeen aikaansaamiseksi. Vipuvarren käyttö tuli monelle opiskelijalle tutuksi. Erityisesti varjoteatterihahmo talo on täynnä erilaisia tekniikoita, väkipyörästä vipuvarteen.

Varjoteatterihahmojen materiaaleina on käytetty mm. vaneria, kapalevyä, keppejä, rautalankaa, jousia, kumilateksia, muovimattoa, metreittäin nauhaa, silkkiä, sideharsoa, saumanauhaa. Kierrätysmateriaalia on käytetty runsaasti; sihtejä, kaulaliina, joulupalloja, joulukuusen kultanauhaa, ilmastointiputkea, keijukaisen siivet, pesukoneen poistoletku, jääkiekkokypärän maski, rasvakeittimen ritilä, sukkahousut.

Harjoituksissa testaan hahmojen toiminta

Työt luovutetaan ohjaaja Lasse Kantolan ja opiskelijoiden käyttöön harjoituksiin. Silloin projektiin osallistuvat Lahden Diakonian instituutin opiskelijat herättävät henkiin mehiläiset, alppijäärän, sudenkorennon, muurahaiset, sokeritoukan, tuhatjalkaisen, etanan, rukoilijasirkan, heinäsirkan, pillerinpyörittäjän, leppäkertun ja muut hyönteismaailman eläimet.

Harjoituksissa selviää varjoteatterihahmojen toimivuus ja kestävyys. Tarpeistonvalmistuksen opiskelijoita on mietityttänyt paljon harjoitustilan katon mataluus verrattuna Sibeliustalon rajattomaan korkeuteen. Ratkaisuksi tähän on osa ohjaussauvoista tehty jatkettaviksi ja irrotettaviksi. Todellisen toimivuuden näkee vasta Sibeliustalolla tulevissa harjoituksissa.

Opiskelijat osallistuvat konsertin harjoituksiin ja esityksiin vastaten niissä valmistamiensa tuotteiden toimivuudesta ja suorittaen vaadittavat muutokset ja korjaukset. Konsertin purun jälkeen hyönteissinfoniaprojekti on opiskelijoiden kohdalta ohi ja he jatkavat kevään opintojaan nahkanaamioita ja tekoruokaa tehden ja työssäoppien.

Hyönteissinfonia Sibeliustalolla 6.3.2014

 

 Ihminen kuin Hyönteinen (traileri)

 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx