Valma-koulutuksessa on lupa olla vähän hukassa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Valma-koulutuksessa on lupa olla vähän hukassa
Opiskelijatarina
Henna, Jerome, Roosa ja Venla haluavat löytää sopivan opiskelualan.
17.12.2015 12:55

Valma-koulutuksessa on lupa olla vähän hukassa

​Tämän syksyn ajan Koulutuskeskus Salpauksessa järjestetty ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus eli Valma-koulutus on auttanut noin sataa nuorta löytämään oman polkunsa ja alansa.

Vuoden mittainen ja 60 opintopisteen laajuinen koulutus ei johda tutkintoon, vaan tarkoitus on tukea opiskelijaa oman alan löytämisessä sekä vahvistaa edellytyksiä suorittaa ammatillinen tutkinto. Vähintään 30 opintopistettä suorittaneet saavat lisäpisteitä yhteishaussa.

Puhuminen ja miettiminen auttavat alan löytämisessä

Henna Kantoluoto, Jerome Salminen, Roosa Eskelinen ja Venla Meiseri hakivat Valma-koulutukseen, sillä omasta alasta ei peruskoulun päättyessä ollut vielä aavistusta, valinta osoittautui vääräksi tai ovet koulutukseen eivät auenneet. Syksyn ajan nelikko on muun muassa tutustunut erilaisiin koulutusaloihin ja ammatteihin, pohtinut ammattilaisten kanssa itselleen sopivinta alaa ja vieraillut eri oppilaitoksissa.

- Mulle ihan paras keino oman alan löytämiseen on ollut mennä puhumaan opinto-ohjaajan kanssa, kertoo Jerome, jolta datanomin opinnot jäivät heti ensimmäisenä vuonna kesken, kun selvisi, millaisiin ammatteihin tutkinto valmistaa.

Valmassa Jeromen kiinnostuksen kohteet ovat jonkin verran selkeytyneet, mutta vielä pitää miettiä ennen helmikuussa alkavaa kevään yhteishakua. Ryhmän opettaja Tiina Pekkala on varannut tarvittaessa opiskelijoille aikoja myös TE-keskuksen ammatinvalintapsykologille.

Roosan hakukohde on jo melko varmasti löytynyt. Viime keväänä lähihoitajan koulutus ei tärpännyt, eikä Roosa sinne enää haluaisikaan.

- Nyt haluan ajoneuvoasentajaksi, hän kertoo.

- Lähihoitajan koulutus on niin raskas, siinä on paljon teoriaa. Tykkään kuitenkin tehdä käsilläni. Iskän kanssa olen pienestä asti touhunnut autojen kanssa, niin ala tuntuu siksi hyvältä.

Ideoita työharjoitteluista ja koulutuskokeiluista

Omaa polkua on etsitty myös osallistumalla ahkerasti eri alojen avoimien ovien päiviin. Tutustumista on voinut syventää lisäksi päivän tai parin koulutuskokeilulla, jossa opiskelija pääsee osallistumaan opetukseen tutkinto-opiskelijoiden kanssa.

- Ihan eri päästä kysymään opiskelijalta, että millaista se opiskelu oikeasti on kuin lukea jostain esitteestä, Jerome kertoo.

Kokemusta on saatu työelämästäkin. Venla kiinnostui TET-harjoittelun kautta lastenohjaajan työstä.

- Olin päiväkodissa tetissä, siellä tuli sellainen olo, että voisi olla ihan kivaa. Koko ajan tehdään ja on erilaista.

Tutustumisten, vierailujen sekä koulutus- ja työkokeilujen lisäksi Valmassa panostetaan myös ihan normaaleihin koulupäiviin. Ryhmän opettajan mukaan alussa kaikkein tärkeintä on luoda opiskelijoille tunne siitä, että koulussa on kivaa. Siinä hän lienee onnistunut, sillä kun Henna toteaa, että ”meidän ryhmä on paras”, nyökyttelevät muut vieressä.

Henna on nauttinut etenkin kädentaidon tunneista. Kesken jääneiden lähihoitajaopintojen jälkeen uusi suunta saattaakin löytyä tarpeistonvalmistajana tai laboranttina.

Teksti ja kuvat: Laura Uotila

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx