Työssäoppiminen ravintola Savoyssa oli vaativaa mutta antoisaa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Työssäoppiminen ravintola Savoyssa oli vaativaa mutta antoisaa
Opiskelijatarina
Juho-Ville keittiössä
20.3.2014 12:30

Työssäoppiminen ravintola Savoyssa oli vaativaa mutta antoisaa

​Salpauksen Heinolan toimipisteessä kokiksi opiskeleva Juho-Ville Haapakangas suoritti opintoihin kuuluvan työssäoppimisjakson ravintola Savoyssa, Helsingissä.

Opettaja Outi Miettinen on erittäin tyytyväinen oppilaaseensa, joka sai Savoysta kiitettävän arvioinnin.

– Mielestäni Juho-Ville on osoittanut, että kovalla työllä voi menestyä, Miettinen kiittelee.

Juho-Ville, mitä työtehtäviisi Savoyssa kuului?

– Siellä kaikki kokit olivat erikoistuneet johonkin, olipa se sitten esimerkiksi liha, lisäke, jälkiruoka tai alkuruoka. Pääsin käymään kaikissa työpisteissä, jopa nostopisteellä, missä olivat isot herrat. Joskus sain laittaa komponentteja lautaselle, joskus kiillotin lautasia ja joskus tiskasin, mutta sain tehdä kyllä melkein kaikkea, mitä kahden kuukauden aikana ehtii, Juho-Ville kertoo kokemuksistaan.

Entä miten pystyit hoitamaan kulkemisen Lahdesta Helsinkiin, kun kyseessä oli vuorotyö?

– Kuljin aina junalla, ei siinä muukaan auttanut. Joskus saatoin olla vasta yhdeltä yöllä Lahdessa, ja aamuvuoroihin jouduin heräämään viideltä. Mutta se ei haitannut, koska tiesin että tänään oppii taas jotain uutta. Oli se innostumisen tunne ja kehittymisen halu!

Mitä sinulle jäi päällimmäiseksi mieleen työssäoppimisjaksosta?

– Työporukka, joka otti minut hyvin vastaan ja niin sanotusti kantoi harjoittelun loppuun asti. He varmistivat sen, että opin mahdollisimman paljon.

Mikä oli jakson aikana parasta ja entä mikä vähemmän hyvää?

– Parasta olivat oppiminen ja makuelämykset. Vähemmän hyvää taas oli se, kun suurin kiire loppui talvikauden jälkeen.

Nyöryys, ahkeruus ja huolellisuus avainsanoja

Juho-Villen työssäoppimista ohjaava opettaja Marjo Marjomäki kertoo, että harjoittelu Savoyssa vaati paljon, mutta Juho-Ville hoiti homman hienosti.

– Juho-Villen harjoittelu oli kasvua työelämään. Oli hyvä, että tällainen vaativa harjoittelu oli viimeisenä harjoitteluna. Ravintola Savoy oli vaativa paikka opiskelijalle, jossa opiskelijan työelämätaitoja todella koeteltiin. Tämän tyyppisessä työpaikassa ei yksinkertaisesti hyväksytä, jos et toimi tarkasti työelämän pelisääntöjen mukaisesti, eli ei saa myöhästellä, kaikista poikkeamista on ehdottomasti sovittava etukäteen hyvissä ajoin, ja on tehtävä nöyrästi, ahkerasti ja huolellisesti töitä, Marjomäki sanoo.

Marjomäki kertoo, että opettajan näkökulmasta oli jännittävää, kun opiskelija pääsi juuri ennen näyttöviikkoa alamäkiluistelun MM-kisojen esikarsintoihin. Pelkona oli, että jos opiskelija loukkaantuu, hän ei pysty antamaan näyttöään. Kaikki meni kuitenkin hyvin, vaikka Juho-Ville jäikin harmillisesti sekunnin päähän MM-paikasta.

– Mielestäni Juho-Ville otti ison askeleen, kun lähti Helsinkiin huippuravintolaan harjoitteluun. Mutta se askel kannatti ja varmasti poikii töitä valmistumisen jälkeen. Ravintola Savoyn kaikki työntekijät muutamaa lukuun ottamatta ovat olleet siellä ensin työssäoppimassa kouluaikoina. Savoysta annettiin myös vinkkejä Juho-Villelle sopivista mahdollisista työpaikoista ja vahvistettiin hänen omaa näkemystään ruoanvalmistuksesta. Koen, että opiskelijan itsetuntokin parani harjoittelun myötä, se kertoo minusta onnistuneesta työssäoppimisjaksosta, Marjomäki kiteyttää.

Lopuksi vielä kysyimme Juho-Villeltä tulevaisuudensuunnitelmista. Millaisessa työssä haluaisit olla, kun olet valmistunut kokiksi?

– No tietysti maailman parhaassa ravintolassa, koska siellä on maailman hienointa ja parasta ruokaa. Mutta kun ajattelen aikaa armeijan jälkeen, niin lähtisin mielelläni kiertämään vähän palloa, ja katsomaan muita ruokakulttuureja ja oppimaan. Mutta yksi vaihtoehto on myös jäädä Helsinkiin suhteellisen hyvätasoiseen ravintolaan, missä kuitenkin saa oppia uusia asioita. Se on varma että valinnan varaa on, ravintolat eivät tästä maailmasta lopu. Hienoa ja hyvätasoista ruokaa haluaisin tehdä joka tapauksessa.
 
teksti: Tiina Jakobsson
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx