Työpaikkakouluttajana toinen yrittäjä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Työpaikkakouluttajana toinen yrittäjä
Työelämätarina
2.12.2015 13:20

Työpaikkakouluttajana toinen yrittäjä

​Kauneudenhoitoalan yrittäjä ja SKY-erikoiskosmetologi Arja Korkala on monessa mukana. Työnsä ohella hän toimii muun muassa Suomen kosmetologien yhdistyksen puheenjohtajana, jäsenenä kauneudenhoitoalan koulutustoimikunnassa ja Taitaja-kisojen tuomaristossa. Viimeisin lisäys on syksyllä alkanut toisen yrittäjän työpaikkakouluttajana toimiminen eli mentorointi, jonka myötä Arja tukee ja ohjaa yrittäjän oppisopimusta suorittavaa kauneusalan ammattilaista tämän opinnoissa.

- Tykkään saada uusia haasteita, haluan nähdä uutta ja pysyä skarppina, perustelee Arja mentoriksi ryhtymistä.

Mentori kuuntelee, ohjaa ja arvioi opiskelevaa yrittäjää

Kun opiskelija lähestyi Arjaa mentoripyynnön kanssa, ei hänelle tosin ollut aivan selvää, mihin on ryhtymässä.

- Otin sitten selvää esimerkiksi etsimällä netistä lisätietoa. Tajusin, että eihän tämä sen kummempaa ole kuin kuuntelua, tiedon jakamista ja ohjaamista.

Arjan mentoroima opiskelija suorittaa kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkintoa ja haluaa sen kautta kehittää omaa yritystään ja ammattitaitoaan. Yrittäjän oppisopimus on tarkoitettu kokopäiväisille yrittäjille, ja sen puitteissa opiskelijan on mahdollisuus suorittaa sekä yrittäjyys- että ammattialansa tutkintoja.

Arja on tavannut mentoroitavansa vasta pari kertaa, mutta kokemukset ovat hyviä.

- Olemme käyneet läpi opiskelua ja tehtäviä. Opintoihin sisältyy paljon verkko-oppimista ja tietoa on haettava itse, mikä on tuonut haasteita opiskelijalle.

Oman roolinsa Arja näkee olevan rinnalla kulkijan, opastajan ja kuuntelijan.

- Mentorin pitää olla hyvä kuuntelija, joka osaa oikealla tavalla ohjata opiskelijaa hänen tehtävissään ja ongelmissaan sekä olla tukena opiskelussa.

- Mentorilla on hyvä olla kokemusta ja näkemystä, mutta luin, että valmiita ratkaisuja ei pitäisi antaa.

Arjan polku yrittäjäksi ja yhdistystoimintaan

Vielä viime vuosituhannen lopulla Arja työskenteli media-alalla ilmoitusmarkkinoinnin ja -myynnin parissa. Hän oli yli 40-vuotias neljän lapsen äiti, kun mieleen tuli, että elämässä voisi tehdä muutakin.

- Kauneudenhoitoalalle päädyin vähän sattumalta. Osallistuin vuonna -99 koulutusmessuille, jonne lähdin katselemaan, että olisiko siellä joku ammatti, jota voisi lähteä opiskelemaan.

Silmiin osui kauneudenhoitoala, josta Arjalla oli kyllä kokemusta asiakkaana, mutta opinnoista tai työstä ei niinkään.

- Keskustelin messuilla opetusalapäällikön ja alan opettajien kanssa, ja kuulin, että tammikuussa oli alkanut aikuisryhmä, jossa oli auennut yksi peruutuspaikka. Kotona kysyin mieheltä, että mitä jos lähtisin opiskelemaan kauneusalaa.

Messut olivat lauantaina, ja maanantaiaamuna Arja soitti Salpaukseen ja ilmoitti kiinnostuksestaan ryhtyä opiskelijaksi. Jo samana iltana hän istui Vipusenkadulla, jossa kosmetologikoulutusta silloin annettiin.

Jonkin aikaa päivät kuluivat töissä ja illat opiskellessa, kunnes Arja irtisanoutui entisestä työstään. Helmikuussa tulee täyteen 15 vuotta alalla ja yhtä monta yrittäjänä. Pian valmistumisen jälkeen hän suoritti myös kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon, intoutui mukaan yhdistystoimintaan, ja vuonna 2005 Arja valittiin Suomen Kosmetologiyhdistyksen hallitukseen.

Ammattilaiset voivat tukea nuoria

Arja itse pyrkii tukemaan nuoria alalla aloittelevia tarjoamalla esimerkiksi työssäoppimispaikkoja omassa, Lahden keskustassa sijaitsevassa yrityksessään. Hän on käynyt myös työpaikkaohjaajakurssin ja toimii näyttötilaisuuksissa työelämän edustajana. Arja näkee, että yrittäjävetoisella kauneudenhoitoalalla nuorten tukemisessa olisi vielä kehitettävää.

Koulun roolia ei kuitenkaan pidä väheksyä. Vaihtaessaan itse alaa aikuisena Arja kokee saaneensa tarvittavan tuen opettajilta ja muulta ryhmältä.

- Minulla oli hyvät opettajat, joten en osannut kaivata muuta apua. Lisäksi olen luonteeltani sellainen, että tykkään oppia ja etsiä itse.

Oppisopimus kauneudenhoitoalalla

Useimmat yrittäjät ottavat oppisopimuskoulutuksessaan tavoitteeksi nimenomaan yrittäjyyteen tähtäävät tutkinnot. Suomalainen koulutusjärjestelmä on edistyksellinen ja tarjoaa lukuisia muitakin mahdollisuuksia, sillä yrittäjä voi suorittaa tutkintonsa myös omalla ammattialallaan. 

Kauneudenhoitoalalla oppisopimus ei ole kovin tyypillinen kouluttautumismuoto. Arja epäilee vähäisyyden johtuvan siitä, että alalla on paljon mikroyrityksiä, joissa koulutukseen menevän ajan nähdään olevan pois yrittäjän leivästä. Yrittäjän oppisopimus on kuitenkin eri asia, sillä opiskelija toimii sitä suorittaessaan omassa yrityksessään.

Teksti ja kuva: Laura Uotila

Lisätietoja hius- ja kauneudenhoitoalan oppisopimuskoulutuksesta

Koulutustarkastaja Reijo Nokelainen, puh. 050 526 5807, reijo.nokelainen[@]salpaus.fi

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx