Työelämäyhteistyötä Kilpiäisten palvelutalon kanssa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Työelämäyhteistyötä Kilpiäisten palvelutalon kanssa
Työelämätarina
12.4.2016 8:55

Työelämäyhteistyötä Kilpiäisten palvelutalon kanssa

​Kitara, viulu, maalaustarvikkeita, mölkky-peli ja vanhoja esineitä kainalossaan lähihoitajaopiskelijat suuntasivat kohti Kilpiäisten palvelutaloa. Lähdimme tapaamaan palvelutalossa asuvia vanhuksia. Suurimmalle osalle opiskelijoita tämä oli ensimmäinen kosketus vanhustyöhön, sillä tämä nuorten ryhmä on vasta lähihoitajaopintojen alkutaipaleella.

Pienryhmissä opiskelijat olivat suunnitelleet virikkeellistä toimintaa ja miettineet omia tavoitteitaan toimintapäivälle. Yhteisenä tavoitteena oli tuoda iloa ja virkistystä vanhusten arkeen sekä harjoitella ohjaustaitoja.

Palvelutalon oleskelutiloissa eri kerroksissa meitä jo odoteltiin. Osa lähti vanhusten kanssa pihalle pelailemaan mölkkyä, pientä visailuakin oli oheen mietitty. Toisessa ryhmässä teemana oli muistelu. Muistojen herättelyyn käytettiin musiikkia, vanhoja lehtiä ja esineitä, joita oli etsitty oman mummon kätköistä. Kolmas ryhmä oli valmistanut vanhuksille omat kiitoskortit – tämä oli mieluisa yllätys!

Musiikista ja maalauksesta apua kohtaamiseen

Lyhyenkin vierailun aikana voidaan oppia monenlaisia asioita. Tärkeintä lähihoitajan työssä on asiakkaan kohtaaminen. Tätä myös etukäteen hieman jännitettiin, koska kyseessä oli ennestään tuntemattomat ihmiset ja asiakasryhmä. Vanhuksilla on erilaisia toimintarajoitteita, joita tulisi osata huomioida, mutta myös paljon voimavaroja ja vahvuuksia, kuten meillä kaikilla. Opettaja Pirjo Tiira hämmästelikin, miten hienosti vanhusten kohtaaminen nuorilta onnistui.

Hoitotyön taitojen lisäksi lähihoitajan työssä kannattaa hyödyntää laajasti omaa osaamistaan, esimerkiksi musiikkiharrastusta. Lena Syrjälä, Tomi Kouvalainen, Celia Nykopp ja Toni Kulju tarjoilivatkin asukkaille musiikkinautintoja. Musiikin lomaan yhdistettiin terapeuttista maalausta. Joku laittoi myös jalalla koreasti. Yhteisen tekemisen myötä tutustuminen ja jutustelu oli luontevaa. Toiminta tuo mielekkyyttä ja sisältöä päivään, mutta on samalla myös toimintakyvyn ylläpitämistä.

"Jäi hyvä fiilis, asiakkaat ovat niin ihania!"

Päivän päätteeksi kokoonnuimme ala-aulaan jakamaan päivän kokemuksia. Yksi kynnys oli ylitetty, yhteinen päivä onnistui yli odotusten, tänne halutaan tulla toisenkin kerran.

- Oli kiva päivä, sain tietoa vanhusten toimintakyvystä ja ylipäätään tällaisesta paikasta.

- Aluksi jännitti aika paljon, mutta kun pääsi alkuun, niin kyllä se siitä hävisi…

- Jäi kyllä hyvä fiilis, asiakkaat ovat niin ihania!

Kotimatkalla joku jo arveli, että vanhustyö on todennäköisesti osaamisala, johon haluaa suuntautua

Työelämäyhteistyö on keskeinen osa sosiaali- ja terveysalan perustutkinto-opintoja niin nuoriso- kuin aikuispuolella. Yhteistyötä tehdään koko opintojen ajan työssäoppimisen ja erilaisten projektien puitteissa. Tämä ”vanhustyön projekti” liittyi hoidon ja huolenpidon opintokokonaisuuteen.

teksti ja kuva: Pirjo Heinonen

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx