Tiimioppiminen tekee opettajista valmentajia - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Tiimioppiminen tekee opettajista valmentajia
Uutinen
Piikipinä NY:ssä toimivat opiskelijat (Ira Peltonen, Iska Knuuttila, Kirsi Rantanen ja Piia Järvinen) oppivat tiimioppimisen keinoin. Kuva: Hanna Walden
3.3.2016 12:55

Tiimioppiminen tekee opettajista valmentajia

​Koulutuskeskus Salpauksen luonto-ohjaajakoulutuksessa Asikkalassa on nyt parin vuoden ajan toteutettu tiimioppimista. Tiimioppimisessa on kyse siitä, että asioita opitaan yhdessä tekemällä ja käytännön projekteja toteuttamalla. Myös muilla aloilla uudistetaan pedagogiikkaa.

Tiimioppimisen leviämisestä on kiittäminen Jyväskylän ammattikorkeakoulun osana toimivaa Tiimiakatemiaa, jonka perustaja, opetusneuvos Johannes Partanen ja kakkosnainen, tiimivalmentaja Hanna Waldén kävivät helmikuun alkupuolella tutustumassa Salpauksen Iloisen oppimisen tivoliin.

- Asikkalassa oli hyvä pöhinä, kuvailee Hanna vaikutelmiaan vierailulta.

Koska tiimioppiminen on Salpauksessa vielä tuoretta, kiinnittivät vierailijat huomiota etenkin tiimioppimisen kardinaalityökaluihin, joita ovat esimerkiksi säännölliset treenit ja oppimissopimukset.

- Tiimioppimisen kulttuurin synnyttäminen kestää yleensä noin 3–5 vuotta, Hanna kertoo.

- Asikkalassa ei ole vielä kolmeakaan vuotta täynnä, mutta perusoppimisen työkalut ja välineet ovat kuitenkin paikallaan.

Opiskelijat Iska Kuuttinen ja Jutta Juurinen esittelevät Hanna Waldénille ja Johannes Partaselle "klubien seinää". Kuva: Hanna Salminen

Asikkalan luonto-ohjaajaopiskelijat ovat nimenneet tiimioppimiseen perustuvan opiskelutapansa Iloisen oppimisen tivoliksi. Tivolissa opiskelijoiden muodostamat tiimit toteuttavat projekteja, esimerkiksi melontaa, nokipannukahveja tai luonnossa ruokailua, oikeille asiakkaille. Pari kertaa viikossa kokoonnutaan valmentajien ohjaamiin treeneihin, mutta muun ajan tiimit käyttävät itse parhaaksi kokemallaan tavalla.

- Tiimioppiminen on opiskelijalle haastavampaa kuin perinteinen oppitunneilla istuminen. Tiimioppijana vastuu on sulla itselläsi, samoin tiimissä haastat muuta, Hanna kertoo.

Hannan mukaan Asikkalassa tulee edelleen satsata tiimioppimisen perustaan, mutta tärkeää on myös kehittää ja pitää yllä kulttuuria. Uudet ryhmät aloittavat taas ensi syksynä.

Salpauksen opettajat kehittävät pedagogiikkaa

Salpauksessa tiimioppimista ja pedagogiikkaa yleisemminkin kehittää Salpaus Coaches eli ryhmä salpauslaisia, jotka ovat kiinnostuneita pedagogiikan uudistamisesta. Ryhmässä on muun muassa opettajia, opetusalapäälliköitä, suunnittelijoita ja opinto-ohjaajia eri koulutusaloilta.

Ryhmä perustettiin, kun tiimimestarivalmennuksessa olleet Salpauksen valmentajat halusivat jatkaa yhteistä keskustelua sekä luoda ja vahvistaa uutta pedagogista kulttuuria Koulutuskeskus Salpaukseen. Mukaan pääsevät Salpauksen henkilöstöstä kaikki, jotka tuntevat tarvetta keskustelulle ja paloa uuden synnyttämiseen.

Lisätietoja Salpaus Coacheista

Katja Parviainen, etunimi.sukunimi@salpaus.fi, puh. 044 708 0162

Teksti: Laura Uotila, kuvat: Hanna Walden ja Hanna Salminen

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx