Tiedon hallinta ja hyödyntäminen kehittävät kilpailukykyä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Tiedon hallinta ja hyödyntäminen kehittävät kilpailukykyä
Uutinen
Sari Mäyrä ja Antti Toivonen ICT-risteilyllä
Sari Mäyrä ja Antti Toivonen puhuivat Salpauksen tieto- ja viestintätekniikan yritysasiakkaille ICT-risteilyllä Vesijärvellä.
18.6.2015 8:30

Tiedon hallinta ja hyödyntäminen kehittävät kilpailukykyä

​Big data ja pilvipalvelut puhuttivat Salpauksen ICT-risteilyllä kesäkuussa. Salpauksen tieto- ja viestintätekniikan yritysasiakkaat pääsivät nauttimaan ajankohtaisista aiheista Vesijärven aalloilla. 

Sari Mäyrä herätteli risteilijöitä pohtimaan tiedon merkitystä yritysten kilpailukyvyn edistäjänä. Mäyrä on lahtelainen yrittäjä ja tuore KTM Tietojohtamisen pääaineesta.

- Tieto on valtaa. Tulevaisuudessa pärjäävät ne yritykset, jotka osaavat hyödyntää ja hallita tietoa, hän sanoi.

Avainkysymyksiä ovat: Mitä yrityksessä halutaan saada aikaan? Mitä tietoa siihen tarvitaan? Kun päätöksenteon pohjana on tieto eikä mututuntuma, ollaan pysyvän kilpailukyvyn tiellä.

Tiedon avulla pystytään esimerkiksi ennakoimaan ja palvelemaan asiakasta paremmin.

- Asiakastyytyväisyys paranee, kun tarjonta pystytään kohdentamaan paremmin. Asiakastyytyväisyys lisää asiakasuskollisuutta. Asiakasuskollisuus vähentää markkinoinnin tarvetta.

Tiedon hyödyntäminen ei uhkaa asiakkaan yksityisyyttä.

- Kyse on raakadatasta, josta hävitetään kaikki henkilöön liittyvät tiedot. 

McKinsey Global Instituten vuonna 2011 tekemän selvityksen mukaan erityisesti kaupan ala, terveydenhuolto, julkishallinto ja teollisuus voivat hyödyntää big dataa. 

- Oikeat innovaatiot löytyvät toimialojen rajoilta. Tiedon pitää olla avointa ja eri alojen kesken kannattaa luoda yhteistyöverkostoja. Yritän löytää Lahden alueelta yritysryppäitä, jotka voisivat hyötyä samanlaisesta tiedosta, kertoi Mäyrä.

Mitä pieni yritys voi tehdä hyödyntääkseen tietoa?

- Laita asiakasrekisteri kuntoon, perusta verkkokauppa ja Facebook-sivut. Siinä ensimmäisiä asioita, jotka pitää olla kunnossa kaupanalan yrityksissä. Digitalisaatiossa täytyy olla mukana. Pieni yritys ei välttämättä tarvitse määrällisesti paljon tietoa, mutta tiedon pitää olla monipuolista.
 

Pilvipalveluissa toimii myös hybridimalli

Kehitysjohtaja Antti Toivonen Inmics Oy:stä puhui pilvipalvelujen kehityksestä. Toivosen mukaan yrityksissä kannattaa ottaa huomioon erilaiset hybridiratkaisut, kun pohditaan palvelujen siirtämistä pilveen. 

- Esimerkiksi Microsoftin Office 365 -pilvipalveluun siirretään erityisesti sähköposteja ja Sharepoint-sivustoja. Voi olla niinkin, että osa sähköpostilaatikoista on yrityksen omalla palvelimella ja osa Office 365 -palvelussa. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi globaalissa yrityksessä, jossa toimintaa eri maissa ohjaavat erilaiset lait.

Pilvipalvelujen käyttö kannattaa aina miettiä tarpeen mukaan.

- Kannattaa miettiä järjestelmäkohtaisesti, missä juuri tietyn asian tai järjestelmän järkevä sijaintipaikka on. Sijaintipaikka voi olla oma konesali, palveluntarjoajan konesali tai julkinen pilvipalvelu.


Teksti Silja Häikiö

Lue myös Datatiimin blogista: Risteillen kohti kesää

 

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx