Tapahtumien järjestäminen haastaa matkailualan opiskelijat - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Tapahtumien järjestäminen haastaa matkailualan opiskelijat
Opiskelijatarina
Opiskelijat valmiina ohjaamaan lapsiryhmiä Ystävyyspäivässä.
9.2.2016 9:05

Tapahtumien järjestäminen haastaa matkailualan opiskelijat

​Joukolla Salpauksen matkailualan opiskelijoita on ollut vilkas talvi. Viikonloput ovat monesti täyttyneet tapahtumista ja arkipäivät niiden suunnittelusta ja valmistelusta. Talveen on mahtunut muun muassa eläinpuvuissa hyppimistä, lukuisia sähköposteja ja puheluita sekä lennosta vaihtuneita suunnitelmia.

Kyse on matkailualan uudenlaisesta valinnaisesta opintokokonaisuudesta, jonka aikana opiskelijat voivat suorittaa tapahtumajärjestämisen opintoihin ja näyttöihin yhdistettyinä esimerkiksi matkailupalvelujen tuotteistamisen, markkinointiviestinnän tai opastuspalvelujen opintoja ja näyttöjä. Mukana on lähinnä loppuvaiheen opiskelijoita, sillä projekteihin perustuva opintokokonaisuus on haastava.

- Haastavin ja mielekkäin kurssi, opiskelijat kuvailevat.

- Mä ainakin suosittelin tätä kaikille, olen oppinut enemmän kuin kahden aiemman vuoden aikana.

Käytännössä oppiminen tapahtuu niin, että opiskelijat muodostavat projektitiimejä, joihin nimetään projektipäällikkö ja varaprojektipäällikkö. Tapahtumat ja muut projektit suunnitellaan ja toteutetaan yleensä yhdessä jonkun muun tahon kanssa, johon opiskelijat ovat itsenäisesti yhteydessä ja hoitavat oman osansa. Itse tapahtuman toteuttamiseen kootaan usein koko joukko ja mahdollisesti muitakin matkailualan opiskelijoita.

”Aina tulee muutoksia”

Yksi opiskelijoita eniten työllistänyt projekti on ollut Lahden kaupungin Kulttuurikeskuksen järjestämä Lasten Talvikarnevaalit, jonka avajaiset ja lopputapahtuma olivat suurelta osin opiskelijoiden tuotosta. Ennen Lasten Talvikarnevaalien avajaisia ryhmä järjesti Lahden torille useita markkinointitempauksia, mm. tanssi-flashmobin ja tuotti videon, jonka avulla he markkinoivat avajaiskulkuetta ja haastoivat eri tahoja mukaan. Projektiin on kuulunut myös muun muassa eläinpuvussa heilumista kauppakeskus Triossa osana Talvikarnevaalien eri tapahtumien promoamista.

Sitten on se arki, jolloin suunnitellaan tapahtumien sisältöjä, harjoitellaan, valmistellaan tapahtumien rekvisiittaa, lähetetään sähköposteja ja soitellaan ihmisille.

- Yhteistyö on haastavaa ja opettavaista, opiskelijat kertovat.

- Kukaan ei vastaa, kun pyydetään, joten pitää olla mahdollisimman aikaisessa.

He ovat oppineet myös sen, että aina tulee muutoksia. Vastaanottokeskuksen ja päiväkodin lapsille järjestetyssä Ystävyyspäivässä lähes kaikki kolmen viikon aikana suunniteltu meni uusiksi, kun piha oli aamulla kuin jäätikkö. Toimintapisteiden rakentamisen sijaan aamun ensimmäiseksi tehtäväksi tulikin turvallisten paikkojen ja reittien löytäminen.

- Onneksi asiakas ei tiedä, mitä kaikkea on suunniteltu, projektipäällikkönä toiminut opiskelija naurahtaa.

Joulukalenteri ja Salppurin kisat

Talvikarnevaalin avajaisten, päätösjuhlan ja vastaanottokeskusten toimintapäivien lisäksi opiskelijat ovat järjestäneet monenlaista myös Salpauksen kampuksilla. Joulukuussa toiminnallinen joulukalenteri kokosi tekemistä ja nähtävää Kulinaaritaloon arkipäiviksi. Parhaiten mieleen on jäänyt aamu, jolloin opiskelijat yllättivät aamuvarhaisella Kulinaaritaloon saapuvat jakamalla pipareita ovella.

- Eniten kehuja saimme varmaan päivästä, jolloin sai ottaa selfieitä joulupukin kanssa.

Syksyn alussa opiskelijat järjestivät ryhmäyttämispäiviä uusille opiskelijoille. Pieniä pyyntöjä auttaa erilaisissa tapahtumissa tulee talon sisältä ja ulkopuolelta.

Salpausselän kisoihin kolme opiskelijaa valmistelee perehdytysmateriaalin vapaaehtoisille sekä koordinoi ja osittain toteuttaa vapaaehtoisten perehdytyspäivän ohjelman. Itse kisoissa matkailualan opiskelijoita työskentelee lipunmyynnissä, contact centerissä sekä muissa asiakaspalvelu- ja neuvontatehtävissä. Tämä ja moni muu toteutettu tapahtuma on harjoitusta vuoden 2017 MM-kisoihin, jonne matkailualan opiskelijat suunnittelevat muun muassa Salpauksen Karnevaalikatua.

Tapahtuma-alalla vaaditaan luovuuden lisäksi rohkeutta, joustavuutta ja paineensietokykyä

Opiskelijat toimivat ja tekevät hommia mahdollisimman itsenäisesti, jolloin opettajan rooliksi muotoutuu rohkaisu, ohjaus, haastaminen, kannustaminen ja kiittäminen. Opettajat myös mahdollistavat monipuolisen oppimisen luomalla erilaisia oppimistilanteita, joissa pääsee harjaannuttamaan käytännön taitoja. Lisäksi opettajat ohjaavat opiskelijoita tapahtuman systemaattiseen suunnitteluun, ennakoimiseen ja kokonaiskuvan hahmottamiseen esimerkiksi erilaisten kirjallisten suunnitelmien ja muiden toimintaa tukevien dokumenttien laatimisen kautta.

- Emme halua antaa valmiita ratkaisuja, vaan kehittää opiskelijoiden ongelmanratkaisukykyä, kertovat opettajat Maaria Alén ja Outi Ristola, jotka opiskelijoiden mukaan vastaavat viesteihin myös iltaisin.

Joustavuutta vaaditaan sekä opiskelijoilta että opettajilta, kun viikot venyvät hetkittäin kuusipäiväisiksi.

- Täällä opiskellaan myös sitä, mikä on tapahtuma-alan luonne, Maaria kertoo.

Kuuden päivän rankkien viikkojen vastapainoksi vapaata pidetään silloin, kun on hiljaisempaa.

Nyt opiskelijat ovat vallanneet luokkahuoneen, jonka pöydät ja tuolit on heivattu sivuun ja tilalle on tuotu sen sijaan sohvia ja räsymattoja. Huoneen nurkasta löytyy keinutuoli ja seinältä suuri kalenteri täynnä merkintöjä tapahtumista ja tilaisuuksista. Luokkahuoneen kaappauksen tavoitteena on luoda mukava ja rento tila, jossa ajatukset ja ideat kulkevat. Ja ideoitahan näillä nuorilla riittää.

Lisätietoja

opettaja Maaria Alén, puh. 044 708 0662, etunimi.sukunimi@salpaus.fi

teksti: Laura Uotila, kuvat: matkailualan opiskelijat

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx