Talouskoulussa oppii monipuolisia arjen taitoja - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Talouskoulussa oppii monipuolisia arjen taitoja
Opiskelijatarina
19.9.2013 16:50

Talouskoulussa oppii monipuolisia arjen taitoja

Julia Mutikainen, Nenna Rantanen ja Julia Rauta opiskelevat Salpauksessa viiden kuukauden pituisessa kotitalousopetuksessa, eli talouskoulussa. Tavoitteena heillä on oppia erityisesti ruoanlaittoa.
 
– Hain tänne, koska yläkoulun opinto-ohjaaja suositteli tätä minulle. Haen mahdollisesti opiskelemaan jotain kotitalousalaan liittyvää, mutta en tiedä vielä varmasti, Julia Rauta kertoo.
 
Haastattelu tehdään uudessa opetustilassa, johon opiskelijat pääsivät lukuvuoden alkaessa. Haastatteluhetkellä opiskelijat valmistavat lounaaksi pääruokasalaatteja: perunasalaattia, tonnikalasalaattia ja broilerisalaattia sekä sämpylöitä ja jälkiruoaksi kääretorttuleivokset.
 
Ruoanlaittoa, siivousta ja ensiapukurssi
 
– Opettelemme ainakin ruoanlaittoa, siivousta, silittämistä, pyykinpesua, käsitöitä ja sisustamista. Lisäksi suoritamme hygieniapassin ja käymme ensiapukurssin, tytöt luettelevat opintojen sisältöä.
 
– Yllättävää on ollut se, että teoriaa kuuluu opintoihin jonkin verran, esimerkiksi ruoka-aineiden ja siivouksen teoriaa. Käytäntöä voisi olla vieläkin enemmän.
 
Tytöt kertovat, että kiinnostavinta on ruoanlaiton opettelu. On mukavaa, kun sitä voi opetella ryhmässä opettajan johdolla, eikä tarvitse yrittää itsekseen kotona. Talouskoulussa opetellaan tavallisten kotiruokien tekoa, tosin joulun alla opiskelijat valmistavat juhla-aterian, johon kutsutaan Salpauksen rehtori ja joitakin muita henkilökunnan jäseniä.
 
”Älä jää kotiin jumittamaan”
 
Entä mitä kaverit ovat ajatelleet opiskelustanne?
 
– He ovat kyllä vähän ihmetelleet, että mikä tämä koulutus on. Moni ei ole kuullutkaan tällaisesta, tytöt sanovat.
 
He kannustavat muitakin hakemaan talouskouluun.
 
– Kannattaa hakea tänne opiskelemaan, ainakin jos ei ole muuta opiskelupaikkaa, tai ei tiedä, mitä tekisi seuraavaksi. Ei kannata jäädä kotiin jumittamaan.
 
Myös seuraava askel on jo tyttöjen suunnitelmissa. Nenna Rantanen hakee syksyn yhteishaussa lähihoitajaksi ja Julia Mutikainen sekä kokkipuolelle että autoalalle. Julia Rauta puolestaan suunnittelee hakevansa joko ammattistarttiin tai töihin.
 
 
 
teksti: Tiina Jakobsson
kuva: Suvi Janger
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx