​Taitaja2014-starttipäivässä henki ja tekemisen meininki päälle - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > ​Taitaja2014-starttipäivässä henki ja tekemisen meininki päälle
Uutinen
 
3.4.2012 10:40

​Taitaja2014-starttipäivässä henki ja tekemisen meininki päälle

​Noin satapäinen Taitaja2014-suurtapahtuman lajivastaavien ja muun toimijaverkoston edustajien joukko kokoontui Lahden Fellmanniaan maanantaina 2.4.2012 Koulutuskeskus Salpauksen järjestämään kisojen starttipäivään.

Innostus ja motivaatio kaikkien aikojen parhaan Taitaja-kilpailun järjestämiseen huokuvat Päijät-Hämeen koulutuskonsernin (PHKK) toimitusjohtaja Arvo Ilmavirran mukaan vahvoina Salpauksen ja PHKK:n sisällä. Starttipäivä loi yhteistä tekemisen henkeä ja antoi lajivastaaville eväitä haastavaan urakkaan.
 
Kahden vuoden päässä siintävä Lahden Taitaja2014 on mittava ponnistus Salpauksen ja PHKK:n henkilöstölle ja opiskelijoille sekä muille järjestelyissä mukana oleville toimijoille.
 
– Tämä on koko alueemme yhteinen tapahtuma, elinkeinoelämän, rekrytoinnin ja koulutusorganisaation tapahtuma. Kilpailujen kautta esille nousevat kisälli ja mestari -perinne ja hieno kädentaito. Nuorten ihmisten nupussaan oleva osaaminen kirkastuu opettajien avulla, ja heidän kehittymisensä etenee työpaikoilla. Tapahtuma on erinomainen tilaisuus synnyttää uusia verkostoja ja luoda henkeä, jolla syntyy uusia työpaikkoja, luotasi kansanedustaja Mika Kari Taitaja2014:n alueellista merkitystä.
 

Tulevaisuuden ammattiosaamisen näyteikkuna ja tuotekehitystiimi

Taitaja-tapahtuman taustaorganisaation Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja, opetusneuvos Seija Rasku opetus- ja kulttuuriministeriöstä toi puheenvuorossaan esille ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset haasteet, joihin myös Taitaja2014 haluaa vastata.
 
– Koulutusjärjestelmän pitää pystyä valmistamaan maailman nopeaan muuttumiseen. Tarvitaan tulevaisuuden osaajia, ja heidän pitää myös saada rakentaa opintopolkuaan yksilöllisesti, tiivisti Rasku.
 
Panostus näihin asioihin oli yhtenä tärkeänä perusteena opetus- ja kulttuuriministeriön Koulutuskeskus Salpaukselle viime vuonna myöntämässä ammatillisen koulutuksen laatupalkinnossa.
Seija Rasku kuvaili Taitaja-kisoja paitsi ammatilliseksi näyteikkunaksi, joka antaa nuorille pohjaa ammatinvalintaan, myös ammatillisen koulutuksen tuotekehitystiimiksi.
 
– Kisatoiminnan ja lajivalmennuksen myötä kehitetään muun muassa opetusmenetelmiä ja oppimistehtäviä, joita voi hyödyntää oppilaitosten arjessa, Rasku sanoi.
Kilpailutoiminta hyödyttää monia tahoja: yksilöitä, koulutusjärjestäjiä, työnantajia ja koko yhteiskuntaa.
 

Evästystä ja etätehtäviä lajivastaaville

Päijät-Hämeen koulutuskonsernin toimitusjohtaja Arvo Ilmavirta korosti organisaatioiden rajat ylittävän yhteistyön merkitystä ammatillisen koulutuksen kehittämisessä. Hän listasi yhdeksi tärkeimmäksi haasteeksi sen, että syrjäytymisuhan alla olevat hakijat eivät putoaisi ulos ammatillisen koulutuksen piiristä.
 
Taitaja2014-kilpailujohtaja Jorma Noponen kertoi Salpauksen sisäisen innostuksen ilmenneen muun muassa siten, että halukkaita lajivastaaviksi löytyi nopeasti ja kivuttomasti.
 
Kaikkiaan laji- ja varavastaavia on noin 90. Fellmanniassa he saivat ajankohtaisevästystä työhönsä SkillsFinlandin Taitaja-päällikkö Pekka Matikaiselta. Lajivastaavien koulutusprosessista vastaava Pirjo Tuominen Hämeen ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta perehdytti lajivastaavia heidän alkavaan Taitaja-työsarkaansa ja -toimenkuvaansa.
 
Kaikki lajivastaavat lähtevät huhtikuun loppupuolella tutustumaan Jyväskylän Taitaja2012-kisoihin.  Ensimmäiseksi kotiläksyksi tulikin havainnoida Jyväskylän kisojen kokonaisuutta, oheistoimintoja ja oman lajin järjestelyjä. 
 
Koulutuskeskus Salpaus järjestää nuorten ammattitaidon SM-kisat eli Taitaja2014-tapahtuman Lahden Messukeskuksen ja Suurhallin alueella sekä Salpauksen keskustan kampusalueen tiloissa 8.–10.4.2014. Kumppaneina ovat Päijät-Hämeen elinkeinoelämä sekä neljä eteläsuomalaista yhteistyöoppilaitosta. Samassa yhteydessä pidetään myös erityistä tukea tarvitsevien TaitajaPLUS-kisat ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu Taitaja9-kilpailu. Kilpailujen taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Teksti Marjaana Keskitalo

 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx