Syvemmälle kulttuuriin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Syvemmälle kulttuuriin
Opiskelijatarina
Juhani Viitanen
Meri, vuoret ja taivas - Juhani Viitasen Kreetalla aina läsnä.
10.8.2012 8:40

Syvemmälle kulttuuriin

Juhani Viitanen, yrittäjä ja aktiivinen kreikankävijä ja -opiskelija, viettää juuri tätä juttua kirjoitettaessa lomaansa Kreetalla.  Ensirakkaus Kreetaan syntyi jo viime vuosituhannen puolella, tulevan syksyn matka Maritta-vaimon kanssa on nyt jo 20. 
 
Tulo Kreetalle on aina kuin tulo kotiin, sen takaavat ainutlaatuinen kreetalainen ilmapiiri ja paikalliset ihmiset. Kiireisen työputken jälkeen on usein paikallaan levätä hetki ja orientoitua verkkaisempaan elämänrytmiin. Kun univelat on hoidettu alta pois, tarjoaa luonto loistavat puitteet vaikkapa pitkille patikkaretkille.  
 
Matkojen myötä on syntynyt tarve syventää Kreikan kielen, kulttuurin ja yhteiskunnan tuntemusta. Kokemus on myös osoittanut, että kreetalaisen pikkukylän vanhemman polven kanssa seurusteluun tarvitaan ainakin paikallisen kielen alkeita.  Englannillakaan ei ihan kaikilla poluilla pärjää.  Kielen lisäksi kulttuurin tuntemus auttaa erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. 
 
Juhani Viitanen aloitti kreikan kielen opinnot opiskelemalla aakkoset englanninkielisestä oppikirjasta.  Kolmisen vuotta sitten Viitanen löysi lehdestä ilmoituksen kreikan kielen koulutuksesta Salpauksessa, ja seuraavana syksynä yhdessä vaimon kanssa lähdettiin opintielle. 
Opiskelu on muuttunut sitten kouluvuosien, enää ei seurata orjallisesti oppikirjan kappaleita ja kuunnella vaiti opettajan luennointia.  Monikulttuuripalveluiden opettaja Kirsti Mäkelä on asunut vuosia Kreikassa ja tuntee hyvin kreikkalaisen elämäntavan. 

Opiskelu on paitsi kielen, myös laajemmin vuorovaikutustaitojen kehittämistä. Ryhmässä keskustellaan ajankohtaisista asioista, kielioppia lähestytään teemoista käsin, ei toisin päin.  Ajankohtaisia aiheita on riittänyt myös Suomen mediaa seuraavall,e ja niitä on varmasti luvassa myös tulevaisuudessa. Hieman kevyempää keskusteltavaa on haettu Youtuben videoista. Kurssilla on myös opittu kieltä ja tapakulttuuria tanssien ja kreikkalaisen ruokapöydän ääressä. Opiskelu mukavassa porukassa jatkuu taas tänä syksynä.  Ja matkat - niillekään ei loppua ole näköpiirissä.
 
Jos haluat tutustua Kreetaan, käy kurkkaamassa Juhani Viitasen sivuja    


 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx