Suun terveydenhoidon koulutus kiinnostaa lähihoitajia - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Suun terveydenhoidon koulutus kiinnostaa lähihoitajia
Uutinen
Piia Laurila ja Verna Lindman
Piia Laurila ja Verna Lindman ovat tyytyväisiä siihen, että lähtivät mukaan suun terveydenhoidon koulutukseen.
11.6.2012 15:15

Suun terveydenhoidon koulutus kiinnostaa lähihoitajia

Koulutuskeskus Salpauksessa aloitettiin keväällä 2012 ensimmäisen kerran suun terveydenhoidon koulutus lähihoitajille. Verna Lindmania ja Piia Laurilaa oli kiinnostanut suun terveydenhoito jo pitkään, mutta Lahdessa ei aikaisemmin järjestetty kyseistä koulutusta.
 
Ystävykset Verna ja Piia huomasivat kumpikin tahoillaan Etelä-Suomen sanomissa ilmoituksen suun terveydenhoidon koulutuksesta ja päättivät hakea opiskelemaan.
 
– Olemme tunteneet Piian kanssa jo pitkään. Kun tuli tämä koulutukseen haku, kumpikaan ei tiennyt, että toinen hakee. Haastattelupäivänä soitin Piialle ja kerroin, missä olin. Piia sanoi, että hänkin oli käynyt haastattelussa samana päivänä. Onneksi pääsimme molemmat mukaan! kertoo Verna.
 

Hammashoidon kieli haltuun

Verna Lindman ja Piia Laurila ovat molemmat valmistuneet Koulutuskeskus Salpauksesta lähihoitajiksi suuntautumisenaan sairaanhoito ja huolenpito. Se sopii hyvin pohjaksi suun terveydenhoidon koulutukselle. Käytännössä suun terveydenhoitoon erikoistuneet lähihoitajat työskentelevät hammaslääkärin vastaanotolla tiiviissä yhteistyössä hammaslääkärin kanssa.
 
Verna ja Piia ovat tyytyväisiä siihen, että lähtivät mukaan koulutukseen. Etenkin työssäoppimisjaksoilla kummallakin on vahvistunut ajatus siitä, että juuri tätä haluan työkseni tehdä.
 
– Aika menee työssäoppimassa todella nopeasti, tämä on paljon mielenkiintoisempaa kuin alun perin osasin edes ajatella, pohtii Piia.
 
– Aina kun pääsee potilastyöhön, se tuntuu tosi omalta, sanoo Verna.
 
Haasteitakin löytyy, sillä ensin pitää opetella instrumentit, hammasnumerot ja ylipäätään hammashoidossa käytettävä kieli.
 
– Tämä on tosi erilaista normaaliin lähihoitajan työhön verrattuna, sanoo Piia.
 
– Olen tottunut hoitamaan potilaita kotona, mutta tässä työssä hoito pysyy vastaanottohuoneessa. Koko ajan tehdään yhteispeliä hammaslääkärin kanssa, pohtii Verna.
 

Koulutus työelämän tarpeisiin

Koulutuskeskus Salpauksen ensimmäinen suun terveydenhoidon koulutus on yhteishankintakoulutus, jossa on monta rahoittajaa. Yhteistyökumppaneita ovat Lahden kaupungin Sosiaali- ja terveystoimiala, peruspalvelukeskukset Oiva ja Aava sekä Päijät-Hämeen työ- ja elinkeinotoimisto.
 
– Yhteistyökumppaneiden määrästä näkee, että koulutus järjestetään tarpeesta, toteaa opettaja Pirjo Lehtonen.
 
Mukana koulutuksessa on 16 lähihoitajaa, ja se kestää noin vuoden ajan. Suurin osa koulutuksesta tapahtuu työpaikoilla, sillä työssä oppimisen jaksot muodostavat 70 prosenttia koulutusjaksosta.
 
– Kunnat, jotka ostivat koulutuksen, halusivat enemmän työpaikoilla oppimista.
 
Seuraava lähihoitajien suunhoidon osaamisalan koulutus alkaa alkuvuodesta 2013. Tuolloin alkava koulutus on omaehtoista, ja suhteet koulutuksen sisällössä menevät toisin päin: 70 prosenttia opiskelua ja 30 prosenttia työssä oppimista.
 
Hakeutuminen 2013 alkavaan koulutukseen alkaa syksyllä ja haastattelut valintakokeineen järjestetään marraskuussa 2012. Ennen koulutuksen alkamista opiskelijalla täytyy olla suoritettuna lähihoitajan kaikille pakolliset tutkinnon osat.
 

Lisätietoja

Opettaja Pirjo Lehtonen, puh.044 708 0689
pirjo.lehtonen(@)salpaus. 

Teksti ja kuva Silja Häikiö 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx