Some-asioissa opiskelijat toimivat opettajina - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Some-asioissa opiskelijat toimivat opettajina
Opiskelijatarina
14.3.2016 10:10

Some-asioissa opiskelijat toimivat opettajina

​Salpauksen opettajille ei ole ongelma myöntää, että opiskelijat tietävät joitain asioita paremmin kuin he. Yksi tällainen asia on sosiaalinen media ja sen viimeisimmät kanavat ja villitykset. Niinpä helmikuun alussa pantiin roolit ympäri, kun Salpauksen opiskelijat pääsivät neuvomaan henkilöstöä nuorten suosimien some-kanavien käytössä.

Yksi asiantuntijaopiskelijoista oli talotekniikan opiskelija Markus Pyykkö, joka johdatti Salpauksen henkilöstöä esimerkiksi Instagramin, Snapchatin, AskFM:n ja Tinderin saloihin.

- Oli kiva välillä opettaa opettajia, Markus kertoo.
- Ei tullut outoja kysymyksiä, vaan aika perus. Ajattelin etukäteen, että lähtee ihan nollasta ja on plussaa jos tietää jotain.

Markukselta kysyttiin esimerkiksi siitä, miten sovelluksia käytetään ja mitä niissä tehdään.

Hän toivoo, että opettajilla olisi vähintään perustiedot somesta.

- On hyvä osata ja ymmärtää. Ainakaan ei saa tuomita.

Markuksen käsitys on se, että hänen opettajistaan ne, jotka käyttävät somea, suhtautuvat myös opiskelijoiden somen käyttöön hyvin.

- Sitten on niitä, jotka sanoo, että minä en ymmärrä enkä haluakaan.

Aktiivisen somettajan oma suosikki on Instagram, vaikka Whatsappia tulee käytettyä eniten.

- Siellä voi jakaa kuvia ja kommentoida ja tykätä muiden kuvia. On siistiä kattoa, jos joku vaikka reissaa ympäri maailmaa, Markus perustelee Instagramin lumoa.

Henkilöstöön opiskelijoiden tapa opettaa puri hyvin. Opiskelijat saivat kiitosta esimerkiksi kärsivällisyydestään ja rentoudestaan.

Tule haukkumaan somea -työpaja oli osa DigiOpit – verraten hyvää -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää ja jakaa digitaalisia käytäntöjä esimerkiksi ohjauksen, opetuksen ja työssäoppimisen tueksi. Salpauksen koordinoimassa hankkeessa on mukana yhteensä yhdeksän ammatillista oppilaitosta. Seuraava hankkeeseen liittyvä työpaja käsittelee pelillisyyttä. Tiistai-iltapäivän 22.3. työpajaan pääsee mukaan hankeverkoston toimipisteissä tai etäosallistuen.

​Datanomit auttavat IT-asioissa

Tammikuun alusta lähtien myös Salpauksen datanomiopiskelijat ovat päässeet jakamaan osaamistaan henkilöstön ja muiden opiskelijoiden käyttöön. TopIT-pisteessä työskentelevät opiskelijat ovat neuvoneet muun muassa sähköpostiin, tablettien käyttöönottoon ja laitteiden väliseen synkronointiin liittyvissä asioissa.

- Kaikki kysymykset ja ongelmat tutkitaan loppuun asti, opiskelijat lupaavat.

Ståhlberginkatu 4B:n aulasta saa tukea sekä työ- että henkilökohtaisten laitteiden käyttöön. Palvelua koordinoi Salpauksen tietohallintopalvelut.

TopIT-palvelun lisäksi Salpauksen datanomiopiskelijoita on työssäoppimassa myös esimerkiksi eri oppiaineissa ja kampuksilla, missä he neuvovat ja auttavat henkilöstöä IT-asioissa.

Lisätietoja

DigiOpit - verraten hyvää
Pelillisyys-työpaja 22.3.
TopIT: Datanomiopiskelijoiden pyörittämä IT-tukipiste on nyt auki

DigiOpit: suunnittelija Hanna Toijala, hanna.toijala(a)salpaus.fi

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx