Onnistunut tiimityöskentely toi menestystä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Onnistunut tiimityöskentely toi menestystä
Opiskelijatarina
 
24.11.2011 8:10

Onnistunut tiimityöskentely toi menestystä

​Salpauksen opiskelijat voittivat Hollannin Haagissa pidetyistä hotelli- ja matkailualan Euroopan mestaruuskilpailuista sekä kultaa että pronssia. Salpauksen opiskelijat kilpailivat neljässä eri lajissa, ja kaikki mukana olleet suoriutuivat kisoista mainiosti.

- Olemme osallistuneet joka vuosi näihin kisoihin jo kahdeksan vuoden ajan, ja joka vuosi on tullut mitaleja, iloitsee matkailualan lehtori Susanna Soininen.

Salpauksen opiskelijat kilpailivat neljässä eri lajissa, ja tulos oli erinomainen: Restaurant Service kategoriassa tarjoilijaopiskelija Maija Jäntti voitti kultaa hollantilaisen parinsa kanssa, ja valmentajana toimi opettaja Niina Honkanen.
 
Tourist Destination kategoriassa pronssia voitti matkailuopiskelija Emmi Heikkinen hollantilaisen ja kroatialaisen tiiminsä kanssa. Emmiä ohjasi kisoissa Susanna Soininen.
 
Lisäksi kisaamassa olivat Pastry-sarjassa Marjo Tuominen, valmentajanaan opettaja Matti Storlöpare sekä Milla Utriainen Culinary Arts sarjassa, valmentajanaan lehtori Hannu Joutselainen. Koko ryhmää luotsasi koulutusjohtaja Kirsi Kemppainen.
 
- Kisa oli ihan mieletön kokemus. Viikon aikana tuli käytyä läpi kaikki tunteet ilosta jännitykseen, kokosi Emmi Heikkinen tunnelmiaan.
 

Hyvä ihmistuntemus valttia

Opiskelijat halusivat ottaa tiukan kisahaasteen vastaan muun muassa siksi, että haluttiin nähdä, miten korkealla oma osaaminen on. Kisamenestystä ei kuitenkaan saavutettu vain taidolla, vaan hyvin tärkeässä osassa ovat yhteistyötaidot.
 
Kilpailussa pärjäämistä määrittelee aika paljon se, millainen joukkue sattuu kilpailijan ympärille muodostumaan. Jos tiimikaveri kiukuttelee ja määräilee liikaa, onnistuminen on vaakalaudalla.
 
– Tiimissä toimiminen ja yhteistyön tekeminen vaatii hyvää ihmistuntemusta, Marjo Tuominen summaa.
 
Kultaa voittanut Maija Jänttikin on sitä mieltä, että voiton salaisuutena oli vahva tiimityöskentely.
 
– Teimme tiimikaverin kanssa niin hyvää työtä kuin osattiin, kumpikin tsemppasi täysillä.
 
Kaikissa kilpailusarjoissa kilpailutehtävään kuului kirjallinen osuus, joka vaati paitsi kielitaitoa, myös hyvinkin pikkutarkan tiedon hallitsemista. Kirjallisen osion jälkeen taito osoitettiin käytännön työssä.
 
Restaurant Service –kategoriassa kilpailijoiden piti mm. tunnistaa eri juomia sokkotestillä, kattaa illallispöytä ja tarjoilla ateria.
 
Tarjoilijana lahtelaisessa huippuravintolassa työskentelevällä Maijalla oli kilpailun ajan varma olo.
 
– Olen saanut paitsi opiskeluissa, myös työssä hyvää valmennusta, Maija toteaa.
 

Tehtävät vaativat vankkaa osaamista

Pastry-sarjassa tehtävänä oli valmistaa kuusi erilaista leivonnaista, ja aiheena oli iltapäivätee. Pohjaksi opiskelijat tekivät reseptit ja työselostukset, sekä kirjallisen tehtävän englanniksi. Culinary Arts -sarjassa opiskelijat taas kehittivät kolmen ruokalajin menyyn, ja raaka-aineina olivat liha, kampela ja jättikatkaravut. Tourist Destination –kategoriassa matkailun alan opiskelijoiden tehtävänä oli markkinoida Haagia tuomaristolle mm. PowerPoint –esityksen avulla.
 
Valmentautuminen kisoihin oli aloitettu jo hyvissä ajoin. Kisoissa mukana olevien opettaja-valmentajien tehtävänä oli Susanna Soinisen mukaan enää vain rauhoitella opiskelijoita.
 
– Joskus täytyy myös pistää tuulemaan: esimerkiksi muutama vuosi takaperin Turkissa järjestetyissä kisoissa huomattiin, että kaikkien käytössä olevien tietokoneiden kieli oli vain turkiksi. Epäkohtaa täytyi lähteä kipakasti selvittämään järjestäjien kanssa, Susanna Soininen selvittää.
 
- Nyt Hollannissa jouduttiin taas etsimään kateissa olevaa kroatialaista tiimikaveria. Jos opiskelijat jättää yksin selvittämään ongelmaa, aikaa tuhlautuu hätääntyneeseen panikointiin, hän jatkaa.
 

Kilpailu tukee myös opettajan ammatillista kasvua

Kansainvälinen kilpailu tuo arvokasta kokemusta myös opettajille ja tukee ammatillista kasvamista.
 
– Kisoissa näkee, millainen on maailman taso ammatillisessa koulutuksessa. Tapahtumassa voi myös keskustella ulkomaisten kollegojen kanssa ja solmia hyödyllisiä kontakteja, kertoo koulutuspäällikkö Katharina Shemeikka.
 
Esimerkiksi opiskeluvaihto- tai harjoittelupaikkaa on luonnollista lähteä tiedustelemaan tuttujen kansainvälisten kontaktien kautta.
 
Tällä kertaa Salpauksen opettajia oli kisoissa myös tuomareina: Kirsi Kemppainen ja Hannu Joutselainen pääsivät arvioimaan kilpasuorituksia.
 
– Tuomarin homma oli kaiken kaikkiaan mukava kokemus. Arvioimme Culinary Arts -sarjassa tiimien työskentelyä sekä annosten makua ja näköä. Jokaiselle tiimille annettiin myös palaute, sanoo Hannu Joutselainen.
 
Katharina Shemeikka kehuu Salpauksen opiskelijoita, jotka ovat aina käyttäytyneet edukseen kilpailuissa. Kansainväliseen kilpailuun valikoituu opiskelijoita, joilla on esiintymisvalmiutta ja kielitaitoa, sekä myös intoa ja motivaatiota itsensä haastamisen.
 
– Ei näihin kisoihin lähdetä leikkimään.
 
Shemeikka ottaa esiin Salpaukselle myönnetyn laatupalkinnon, jossa korostetaan mm. koulutuskeskuksen mahdollistamia yksilöllisiä oppimispolkuja.
 
– Yksilölliset oppimispolut eivät tarkoita vain syrjäytymisvaarassa olevien opiskelijoiden tukemista. Myös menestyville kärkiopiskelijoille täytyy tarjota paikkoja ja polkuja, jotka viitoittavat uralla eteenpäin.
  
Teksti Joanna Vihtonen
 
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx