Saarelainen: Kääritään hihat ja ruvetaan töihin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Saarelainen: Kääritään hihat ja ruvetaan töihin
Uutinen
Päivi Saarelainen
6.8.2013 8:00

Saarelainen: Kääritään hihat ja ruvetaan töihin

Ammatillisessa koulutuksessa tapahtuu parhaillaan suuria muutoksia, mutta siitä huolimatta Päivi Saarelainen tarttuu innolla uuteen tehtäväänsä Koulutuskeskus Salpauksen rehtorina.
 
- Tulevaisuudessa talous on heikompi, mutta ei siinä mitään. Kääritään hihat ja ruvetaan yhdessä töihin. Kun täytyy tehdä isoja juttuja, olen mieluummin mukana vaikuttamassa kuin reunalla katsomassa.
 
Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti kesäkuussa, että Salpauksesta lähtee 380 koulutuspaikkaa vuoteen 2016 mennessä. Ensimmäistä kertaa pitkästä aikaan Salpauksesta vähennetään koulutuspaikkoja, ja ammatillisen koulutuksen yksikköhinnat pienenevät.  Viisaita päätöksiä ja arvovalintoja tulevaisuudelle on tehtävä talouden realiteetit ja työelämän tarpeet huomioiden.

- Meillä on kuitenkin mahdollisuus tehdä hyviä ratkaisuja ja uudistua. Siinä täytyy katsoa pitkälle tulevaisuuteen.
 
Saarelainen uskoo, että ammatillisen koulutuksen merkitys säilyy jatkossakin vahvana Päijät-Hämeessä, sillä alueella on keskimääräistä enemmän syrjäytyneitä nuoria ja matalampi koulutustaso.
 
- Koulutuksen laadun pitää pysyä korkealla. Salpaus tunnetaan ammatillisen koulutuksen edelläkävijänä ja kehittäjänä. Sitä perintöä haluan jatkaa.
 

Ulos luokkahuoneista

Ennen rehtorintehtäväänsä Saarelainen toimi Salpauksen apulaisrehtorina ja keskittyi erityisesti pedagogiikan kehittämiseen.
 
- Pedagogiikka ei varsinaisesti maksa mitään. Se on ensisijassa taitoa, halua ja asennetta.
 
Saarelainen näkisi mielellään, että perinteinen luokkamuotoinen opetus vähenisi, ja opiskelija voisi nykyistäkin enemmän osoittaa omaa osaamistaan muilla tavoin.
 
- Osaamisen tunnistaminen ja keskustelu opiskelijan kanssa on tärkeää. Jos opiskelija ei viihdy tunnilla, koska osaa jo opetettavan asian, hänelle täytyy tarjota haastavampia tehtäviä tai päästää näyttöön ja suoraan eteenpäin.
 
Osaamisperustaisuus vaatii uudenlaista ajattelutapaa myös opettajilta. Yksi väylä uudistumiseen on yhdessä tekeminen, johon Saarelainen haluaa yhä enemmän haastaa opettajia ja muutakin henkilökuntaa.
 
- Avoimuus, luottamus ja yhdessä tekemisen kulttuuri ovat tärkeitä. Haluan, että säilytämme hyväntuulisen tekemisen meiningin. Pitää nauraa välillä  yhdessä niin, että seinät tärisevät. Sitten on taas kivempi tehdä töitä.
 
Salpauksella on useita omia työelämää vastaavia oppimisympäristöjä, joita varmasti tulevaisuudessa hyödynnetään yhä enemmän. Yksi esimerkki on syksyllä Svinhufvudinkadulle avattava Kulinaaritalo, jossa mm. kokki-, leipuri- ja tarjoilijaopiskelijat työskentelevät asiakkaiden parissa.
 
- On hyvä, että opiskelijat jo oppilaitoksessa toimivat mahdollisimman samalla tavalla kuin työelämässä.
 
Epäonnistumistakaan ei pidä pelätä, sillä virheitä analysoimalla voi oppia paljon.
 
- Moka on lahja. Jos leipuriopiskelijan kakku ei onnistu, on hyvä pohtia, miksi. Silloin osaa toimia seuraavalla kerralla eri lailla. Myös onnistumisesta saa enemmän irti, kun miettii, miksi onnistui.
 

Opetusala haaveena lapsesta asti

Saarelainen halusi lapsesta asti opettajaksi, mutta elämä veikin nuorena ravintola-alan töihin.
 
- Siihen aikaan oli hyvin tarjolla ravintola-alan töitä, ja kouluttauduin siinä ohessa. Parikymppisenä olin ravintolapäällikkö.
 
Haave opettajan ammatista jäi kuitenkin elämään, ja 1990-luvun alussa Saarelainen suoritti pedagogiset opinnot ja kouluttautui Jyväskylän yliopistossa kasvatustieteen maisteriksi.
 
- Kasvatus, opetus ja vaikuttaminen ovat omia juttujani. Tulen varmasti aina muistamaan, miksi olen joskus halunnut opettajaksi. Lukuvuoden alkaminen syksyllä on joka kerta yhtä jännittävää, ja joka vuosi ammatillisen koulutuksen aloittaminen on jollekulle ihan uusi alku hankalan peruskoulun jälkeen. Keväällä valmistujaisjuhlat ovat upeita. Ihanaa, kun nykyään nuoret pukeutuvat valmistujaisjuhliin ja kutsuvat läheisensä mukaan. He arvostavat itseään ja omaa ammattiaan.

Saarelainen on tyytyväinen, että pääsee aloittamaan uuden tehtävänsä Salpauksen keskustakampuksella, opiskelijoiden keskellä. Salpauksen rehtorintoimisto muutti kesällä Kiveriöstä Teinintieltä Paasikivenkadulle.
 
- On hienoa olla keskellä oikeaa toimintaa. Opiskelijat näkevät meitä ja me näemme opiskelijoita.

Faktaa
Päivi Saarelainen

  • asuu Heinolassa
  • 51-vuotias
  • koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja restonomi AMK
  • Salpauksen kehitysjohtaja 2013 ja apulaisrehtori 2006–2013. Sitä ennen Heinola-instituutin rehtori ja koulutuspäällikkö sekä Heinolan seudun ammattikoulutuksen kuntaliiton koulutusalajohtaja. Aikaisemmin työskenteli ravintola-alalla.
  • harrastaa koiran kanssa puuhailua, omakotitalon laittamista, kaupunkilomia, lukemista ja sanaristikoita
  • perheessä mies ja koira.
 
Teksti Silja Häikiö, kuva Mikko Murtonen
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx