Robotti voi keskustella Kekkosesta ja laulaa Olavi Virtaa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Robotti voi keskustella Kekkosesta ja laulaa Olavi Virtaa
Uutinen
Jarno Limnell
15.2.2016 8:55

Robotti voi keskustella Kekkosesta ja laulaa Olavi Virtaa

Salpauksen Esineiden internet (IoT), robotisaatio ja kyberturvallisuus -seminaari herätteli miettimään tulevaisuutta, turvallisuutta, digitaalisuutta ja ihmisyyttä.

- Teknologian kehitys ja sen vaikutus ihmiseen ja ihmisyyteen on suurempi kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Kehitystä ei tule nähdä uhkana vaan mahdollisuutena hyvään elämään ja kestävään hyvinvointiin. Kaikki ihmiset pitäisi saada mukaan seuraamaan teknologian kehitystä ja keskustelemaan ihmisyyden tulevaisuudesta, totesi Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell.
 
Robotisaation riskeistä, haasteista ja mahdollisuuksista oli kertomassa tietokirjailija, yrittäjä Cristina Andersson. Robottien lennokkaat mahdollisuudet puhuttivat myös Twitterissä.
 

Kyberturvallisuus on strateginen asia

Fyysisen maailman asiat, ilmiöt, tapahtumat ja elämäntapa siirtyvät digitaaliseen maailmaan ja nämä maailmat linkittyvät yhä vahvemmin yhteen.
 
- Suomalaisesta yhteiskunnasta on vaikea löytää enää mitään osa-aluetta, jossa digitaalinen maailma ei olisi läsnä. Kyberturvallisuuden sijaan pitäisikin puhua koko yhteiskunnan turvallisuudesta, sanoi Jarno Limnell.
 
- Usein kyberturvallisuudesta puhuttaessa keskitytään yksittäisiin asioihin ja ilmiöihin. Isoin haaste on ymmärtää kokonaiskuvaa, kun kaikki muuttuu niin kovaa vauhtia. Digitaalisen maailman turvallisuus on strateginen asia, hän painotti.
 
Linmnellin mukaan IoT:n eli esineiden internetin sijaan olisi syytä puhua kaiken ja kaikkien internetistä: Internet of everything eli IoE. Internetyhteys on jo monenlaisissa älylaitteissa: on älytelevisioita, itkuhälyttimiä ja jopa älyvessoja. Älyrannekkeet mittaavat tarkkaan ihmisten terveyttä ja suorituksia.
 
- Älylaitteissa turvallisuus on harvoin tuotekehitysprosesseissa mukana alusta alkaen. Tässä voisi olla vahva kilpailuvaltti mille tahansa valmistajalle.
 

Turvallisuustietoisuutta pidettävä yllä

Suurin este tehokkaalle kyberturvalle yrityksissä on käyttäjien piittaamattomuus ja tietämättömyys. Henkilöstön tietotaidon ylläpitäminen on haaste. Tämä selvisi Helsingin seudun kauppakamarin toteuttamasta tutkimuksesta, jossa kartoitettiin yritysjohdon ajatuksia kyberturvallisuudesta vuonna 2015. Vastaajia oli noin 750. 
 
- Monet vastasivat rehellisesti, että eivät välttämättä huomaisi ollenkaan, jos oman yrityksen tietoverkkoon tunkeuduttaisiin. Isoissa yrityksissä tilanne huomattaisiin todennäköisemmin kuin pienissä, kertoi projektipäällikkö Panu Vesterinen.
 
Teksti Silja Häikiö, kuva Ari Saloranta

 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx