Ravintolan ympäristövastuu on monen asian summa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Ravintolan ympäristövastuu on monen asian summa
Työelämätarina
Ravintolapalveluiden työntekijät suorittivat ympäristöpassit.
Susanna Sipilä, Jaana Suppula, Riitta Sinisalo, Marianne Löytty ja Pia Savolainen olivat tyytyväisiä ympäristövastuukoulutukseen.
10.8.2012 12:10

Ravintolan ympäristövastuu on monen asian summa

Mitä ideoita antaisitte ruokalistasuunnittelijoille keskitalven salaattipöytään? tiedustelee opettaja Tarja Laaksonen Ruokapalveluiden ympäristövastuu -koulutuksessa.

– Enemmän juureksia, vähemmän kasvihuonetuotteita, kuuluu nopea vastaus.
 
Kouluttautumassa ovat Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Ravintolapalveluiden työntekijät.
 
– Aiomme jatkossa ottaa kunkin sesongin entistä paremmin huomioon ruokalistasuunnittelussa. Tarkoitus on myös lisätä ruokien kasvispainotteisuutta, kertoo ravintolapäällikkö Marianne Löytty.
 
Tähänkin asti koulutuskonsernin Koo-kuppiloissa on tarjottu lounaalla aina yksi kasvisvaihto. Sesongin antimia on hyödynnetty muun muassa syksyisellä sadonkorjuun teemaviikolla.
 
Sesonki- ja kasviruoat vähentävät ruuan ympäristövaikutuksia. Tärkeää on, että asiakkaat ovat perillä siitä, miksi tammikuussa linjastossa on enemmän porkkanaraastetta ja punajuurta.
 
– Aktiivinen tiedotus vaikuttaa asiakkaiden asenteisiin, toteaa Tarja Laaksonen.
 

Kaikille ympäristöpassit

Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Ravintolapalvelut tarjoaa päivittäin lounas-, kahvila- ja kokouspalveluita Koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoille, konsernin henkilöstölle ja muulle asiakaskunnalle. Ravintolapalveluilla on oma ekotiimi, jonka puheenjohtajana toimii ravintolapäällikkö Riitta Sinisalo.
 
– Ekotiimi vie käytäntöön ympäristötavoitteita. Yritämme tehdä pienitä tekoja, jotta ympäristöasiat muistettaisiin.
 
Ekotiimistä lähti myös ajatus osallistua kahden päivän ympäristövastuukoulutukseen. Koulutuksen myötä kaikki Ravintolapalveluiden 80 työntekijää suorittivat ympäristöpassin.
 
Koulutus herätti paljon ajatuksia energiansäästöön liittyvistä asioista.
 
– Yritän aina laittaa uunin täyteen enkä käyttää monta uunia kerralla, sanoo kokki Pia Savolainen.
 
– Laitteita ei pitäisi pitää päällä turhaan. Eikä käyttää kertakäyttöastioita, toteaa ravitsemistyöntekijä Susanna Sipilä.
 
Milloin sitten on sallittua käyttää kertakäyttöastioita?
– Silloin kun tiskikone hajoaa. Meille kävi kerran niin, nauraa kokki Jaana Suppula.
 
Suppula on kiinnittänyt työssään huomiota vedenkulutuksen ja biojätteen vähentämiseen.
 
– Pitäisi miettiä, voiko yli jäänyttä ruokaa hyödyntää jatkossa. Se pitää tietenkin tehdä kaikkien elintarvikehygienian säädösten mukaan.
 

”Kouluttautumiseen suhtaudutaan positiivisesti”

Ravintolapalvelujen työntekijät ovat päivittäneet ammattitaitoaan useissa Salpauksen järjestämissä koulutuksissa.
 
– Kun on koulutusorganisaatiossa töissä, kaikkeen kouluttautumiseen suhtaudutaan positiivisesti. Myös tekniikka on meillä hyvässä kunnossa, toteaa Riitta Sinisalo. 
 
– Koulutus ei maksa itselle mitään ja on tosi hyvää, sanoo Susanna Sipilä.
 
Monet työntekijät kouluttautuvat myös oppisopimuksella, esimerkiksi Jaana Suppula suorittaa parhaillaan suurtalouskokin ammattitutkintoa työn ohessa.
 
– Opiskelu tuli ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun siirryin ravitsemistyöntekijästä kokiksi.
 
Suppula, Löytty, Sinisalo ja Savolainen ovat työskennelleet Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Ravintolapalveluissa omien sanojensa mukaan iän kaiken, Sipiläkin jo useamman vuoden.
 
– Ei edes kannata laskea omia työvuosia, nauraa Sinisalo.
 
Vastapainoksi Koo-kuppiloissa työskentelee toisinaan Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoita työssäoppimisjaksoillaan.
 
– Voisimme ottaa opiskelijoita enemmänkin. Ainakin Asikkalassa olisi halua ohjata työssäoppijaa, vinkkaa Asikkalan Koo-kuppila Kaislassa työskentelevä Sipilä.
 
Teksti ja kuva Silja Häikiö

 

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx