Ranskalaisopiskelijat tutustuivat suomalaiseen keittiöön ja leipomoon - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Ranskalaisopiskelijat tutustuivat suomalaiseen keittiöön ja leipomoon
Opiskelijatarina
Opiskelijat yhteiskuvassa
20.2.2014 10:20

Ranskalaisopiskelijat tutustuivat suomalaiseen keittiöön ja leipomoon

​Ranskalaiset Damien Giraudet, Maud Caen ja Maxime Bonjean tutustuivat Lahdessa kolmen viikon ajan oman alansa työpaikkoihin. Myönteinen kokemus synnytti halun nähdä lisää muita kulttuureja.

– Emme valinneet itse, mihin maahan menemme, vaan opettaja jakoi meidät eri paikkoihin. Ensin Suomi vähän mietitytti, kun opiskelukaverit lähtivät esimerkiksi Portugaliin ja Italiaan. Nyt olen kuitenkin iloinen, että olen täällä, enkä haluaisi vielä lähteä kotiin, Maxime kertoo.

Damien, Maud ja Maxime opiskelevat Ranskassa Salpauksen yhteistyöoppilaitoksessa CFA Saint-Michel-Mont-Mercuressa, joka sijaitsee Nantesin lähellä. Damien opiskelee tarjoilijaksi, Maxime kokiksi ja Maud leipuriksi.

Lahdessa Damien ja Maxime työskentelivät ravintola- ja kokouspalveluja tarjoavassa Wanhassa Walimossa, ja Maud oli töissä Kanavan Kotileipomossa Vääksyssä. Salpauksen yhteistyön kautta Suomeen tullut kolmikko oli yhden päivän myös Kulinaaritalossa, jossa he valmistivat ruokia yhdessä suomalaisten opiskelijoiden kanssa.

Eroja ruokakulttuurissa

Kysyttäessä eroja ranskalaiseen ruokaan opiskelijat mainitsevat leivän ja kypsentämättömät vihannekset.

– Olin yllättynyt siitä, että täällä syödään niin paljon kypsentämättömiä vihanneksia vain salaatinkastikkeen kanssa, Maxime kertoo. 
 
– Yllättävää on ollut myös, se että ihmiset saattavat ottaa samalle lautaselle alku- ja pääruokia, kylmiä ja lämpimiä ruokia. Ranskassa sellaista ei näe koskaan, Damien lisää.
 
Opiskelijat ovat erittäin tyytyväisiä kokemukseensa Suomessa, ja Maxime haluaa nähdä lisääkin maailmaa.
 
– On ollut kiinnostavaa seurata kokin työskentelyä, esimerkiksi jotkut ruoanvalmistustekniikat ovat olleet hiukan erilaisia kuin aiemmin näkemäni. Olen oppinut kokilta pieniä kikkoja ja ideoita, joita voin hyödyntää. Siksi haluankin matkustaa tulevaisuudessa ympäri maailmaa, että tutustun eri ruokakulttuureihin ja saan oppia eri kokkien työskentelystä, Maxime sanoo.
 

Mölkyssä voitto ranskalaisille

Vapaa-ajallaan opiskelijat ovat käyneet Helsingissä, sekä tietenkin saunoneet ja pelanneet mölkkyä.

 
– Emme olleet kokeilleet mölkkyä aiemmin, mutta voitimme pelin, kolmikko hymyilee.
 
Suomesta opiskelijoiden mieleen on jäänyt lumi, ja se, että kolmen viikon aikana oli vain yksi aurinkoinen päivä. Myös klisee ujoista mutta ystävällisistä suomalaisista on heidän kokemustensa mukaan totta. Arjessa jotkin suomalaisten itsestään selvinä pitämät asiat ovat kiinnittäneet opiskelijoiden huomion.
 
– Täällä autoja pidetään kylmällä ilmalla lämmityksessä ennen ajoa. Se on käytännöllistä, mutta emme olleet osanneet ajatella sitä, sillä kotiseudullamme sellaiseen ei ole tarvetta.
 
Teksti: Tiina Jakobsson
Kuva: Aada Mukkula
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx