Puuveneessä yhdistyy kädentaidot, kauneus ja ekologisuus - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Puuveneessä yhdistyy kädentaidot, kauneus ja ekologisuus
Uutinen
18.9.2011 8:35

Puuveneessä yhdistyy kädentaidot, kauneus ja ekologisuus

​Uusi Lahti: Veneenveistäjien taidonnäytteet vesillä

Koulutuskeskus Salpauksen veneenrakennuksen opiskelijoiden rakentamia puuveneitä laskettiin vesille Lahden Teivaan venesatamassa. Kuusi erilaista venettä rakentajineen kellui eri puolilla satamaa. Vesillä liikkui mitä erilaisimpia käsityönä valmistettuja puuveneitä: jokivene, soutukanootti, purjejolla, kajakki, soutuvene sekä thaimaalainen pitkähäntävene.
 
Opiskelijat tekevät ensimmäisenä opiskeluvuotenaan parityönä limilautaisen soutuveneen, jota kutsutaan kansanomaisemmin savolaiseksi veneeksi. Soutuveneen jälkeen opiskelijat saavat itse valita millaisen puuveneen rakentavat ja edetä sen valmistuksessa omaan tahtiin.
 
Lue lisää >> Uusi Lahti (pdf)
 

Puuvene -lehti: Päiväpursi Sulkaveneen piirustuksilla

Koulutuskeskus Salpauksen veneosastolla rakennetaan kolmea puuvenettä jotka pohjautuvat pieneen painoköliseen Sulka -venetyyppiin. Sulkaveneitä käytettiin alun perin nuorten kilpapurjehduksen opetusveneinä ja sillä oli myös oma kilpaluokka Suomessa.
 
Opiskelijoiden kiinnostus sulkaveneen mallia kohtaan heräsi koululta löytyneiden vanhojen piirustusten myötä. Lähes sata vuotta vanhoille rungon linjoille löytyi uusi käyttötarkoitus retkeilyyn soveltuvana päiväpurtena. Kaunislinjainen vene soveltuu kokonsa puolesta hyvin päivän kestäviin retkiin ja sitä on myös mahdollista siirtää trailerilla paikasta toiseen.
 
Lue lisää >> Puuvene -lehti (pdf)
 

YLE Lahti: Puuvene pysyy pinnalla

Koulutuskeskus Salpauksen veneosastolla rakennetaan kymmeniä puuveneitä vuosittain. Usko puuveneiden tulevaisuuteen on vankkumaton. Puuveneiden suosio on kasvussa ihmisten kiinnittäessä entistä enemmän huomiota ekologisuuteen, materiaaleihin, veneiden ominaisuuksiin ja perinteisiin arvoihin.
 
Veneenrakennuksen verstaalla lentää lastut ja ilmassa leijailee puupölyä. Opiskelijat ovat hyvin innostuneita ja keskittyneitä omiin töihinsä. Opettajan mukaan joskus vähän liikaakin, koska opiskelijoita saa päivän päätteeksi hätistellä pois verstaalta. Hyvänä motivoijana toimii se, että jokainen opiskelija voi valmistaa itselleen opintojensa aikana sellaisen puuveneen kun haluaa ja lunastaa sen itselleen edullisesti opintojen päättyessä.
 
Lue lisää >> YLE Lahti
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx