”Pohja työnhakuun luodaan jo opiskeluaikana” - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > ”Pohja työnhakuun luodaan jo opiskeluaikana”
Opiskelijatarina
Ossi Raita ja Jake Piirainen
28.4.2014 10:20

”Pohja työnhakuun luodaan jo opiskeluaikana”

​Automaatioasentajiksi huhtikuussa valmistuneet Ossi Raita ja Jake Piirainen tietävät, että työnhaku vaatii aikaa ja sinnikkyyttä. Kova työ tuotti kuitenkin tulosta, ja nyt molemmilla on oman alan työpaikka.
 
Tammikuussa Ossi ja Jake aloittivat työnhaku-urakan, ja kirjoittivat lukuisia hakemuksia sekä koulun tietokoneluokassa että kotona.
 
– Lähetin niin monia hakemuksia, etten enää edes muista määrää. Välillä ihan yötä myöten tein niitä. Oli hyvä, että kaverilla oli sama projekti menossa, ja yhdessä tsemppasimme toisiamme, Ossi kertoo.
 
Ossi sai vakituisen työpaikan jo kuukausi ennen valmistumistaan, ja työskentelee nyt Altia Oy:n Rajamäen tehtaalla automaatioasentajana. Jake puolestaan aloitti heti valmistumista seuraavalla viikolla työt sähkökunnossapidossa Lahden lähialueella sijaitsevassa tehtaassa.
 

Avainsana on aktiivisuus

 
Ossi ja Jake painottavat, että oma aktiivisuus on avainsana työnhaussa. Koulusta saatu tutkinto on perusedellytys, mutta kaikki muu on itsestä kiinni. Netin työpaikkailmoituksia pitää seurata säännöllisesti, ja hakemuksiin kannattaa panostaa.
 
– Työpaikkailmoitus on hyvä lukea läpi pariinkin kertaan, ja miettiä, että mitä tässä tarkalleen haetaan. Näin oppii lukemaan ilmoituksista myös sen, mitä on rivien välissä. Haastatteluihin pääsee melko harvoin, mutta silti pitää vain sitkeästi jatkaa hakemusten lähettämistä, Jake sanoo.
 
Ossi vinkkaa, että töitä pitää olla valmis hakemaan vähän kauempaakin. Hänen oma hakualueensa ulottui paikkoihin, joihin on noin tunnin työmatka.
 
– Nyt työmatkani yhteen suuntaan on 82 kilometriä. Tuon matkan ajaa mielellään, koska töissä on vielä mielenkiintoisempaa kuin osasin odottaa, ja opin koko ajan uutta. Suunnitteilla on kyllä muutto lähemmäs työpaikkaa, Ossi kertoo.
 

Tuo esiin erityisosaaminen ja hyödylliset harrastukset

 
Millä sitten voi erottua suuresta hakijoiden joukosta?
 
– Tuo hakemuksessa esiin asioita, jotka kertovat, että olet aktiivinen ja valmis oppimaan uutta. Joku työssä tarvittava erityisosaaminen tai harrastus voivat erottaa sinut massasta. Aina kannattaa myös soittaa tai laittaa sähköpostia yhteyshenkilölle, eikä jäädä pelkän nettihakemuksen varaan, Jake luettelee.
 
– Itselläni suuri plussa oli varmasti se, että suoritin 2 kuukauden työssäoppimisjakson Saksassa. Tämä osoitti työnantajille, että pärjään englannin kielellä ja uskallan lähteä uuteen ympäristöön. Suosittelen kaikkia hyödyntämään ne mahdollisuudet kansainvälistymiseen, mitä opiskeluaikana on, Ossi sanoo.
 

Kaikki irti koulusta ja työssäoppimispaikoista

 
Vaikka työhakemusten lähettäminen alkoi tammikuussa, ovat Ossi ja Jake aloittaneet työnhakuun valmistautumisen paljon aiemmin, jo opintojen aikana.
 
– Koulussa ei ehditä paneutua syvällisesti kaikkeen, vaan monesta asiasta annetaan perustiedot. Kiinnostavista asioista olemme esimerkiksi tilanneet netistä kirjoja ja opiskelleet omalla ajalla lisää. Jos on opiskelemassa itselleen ammattia, kannattaa tunneilla ehkä tehdä muutakin kuin pelata kännykällä. Myös työssäoppimisjaksoista olemme pyrkineet saamaan kaiken irti, olemme kysyneet kokeneilta työntekijöiltä vinkkejä ja seuranneet heidän työskentelyään, pojat kertovat.
 
Ossi ja Jake ovat sitä mieltä, että koulussa voitaisiin nykyistä enemmän neuvoa työnhakuun liittyviä asioita. Heillä molemmilla oli ennen tätä tutkintoa lukio käytynä, ja Jakella on myös puuartesaanin koulutus. Pojat arvelevat erityisesti niiden opiskelijoiden kaipaavan vinkkejä, joilla on vähemmän kokemusta työelämästä.
 
– Oman alan opettajat voisivat kertoa, mitä osaamista alalla vaaditaan ja miten sitä kannattaa tuoda hakemuksessa ja cv:ssä esiin. Onhan siisti ulkoasukin hakemuksessa tärkeä, mutta vielä enemmän voitaisiin käydä sisältöjä läpi.

teksti ja kuva: Tiina Jakobsson
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx