Perinteikäs Talouskoulu historiaan - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Perinteikäs Talouskoulu historiaan
Uutinen
Talouskoulun päättäjäislounas
Opiskelijat valmistivat ja tarjoilivat ruoat Talouskoulun päättäjäislounaalla.
20.5.2015 16:00

Perinteikäs Talouskoulu historiaan

​Talouskoulun yli 60 vuotta kestänyt toiminta Lahdessa loppuu tänä keväänä. Talouskoulun korvaa uusi ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus.

Talouskoulun päättäjäislounasta vietettiin 20.5.2015 Koulutuskeskus Salpauksen Kulinaaritalossa. Opiskelijoiden valmistamalle ja tarjoilemalle lounaalle osallistuu Talouskoulun opettajia ja muuta henkilöstöä vuosien varrelta. Juhlapuheen piti Salpauksen rehtorin tehtävästä eläkkeelle jäänyt Marita Modenius. 

Perustettiin vuonna 1949

Itä-Hämeen Marttapiiriliiton talouskoulu perustettiin Lahteen vuonna 1949. Ensimmäinen talouskoulukurssi alkoi 15.8.1949. Silloin oppilaita oli 32, kaikki olivat nuoria naisia.
 
- Nyt on suurin toiveemme, että valtio antaisi tukensa koulullemme siten tunnustaen sen merkityksen ja arvon yhteiskunnassamme ja että eduskunta laatisi lain, jonka mukaan jokaisen avioliittokuulutuksen ehtona on vähintään talouskoulun kurssi, lausui johtaja Aune Ihamuotila koulun vihkiäisjuhlassa.
 

Saimaankadulta Vipusenkadun kautta Svinhufvudinkadulle

Koulun nimi muutettiin vuonna 1962 Lahden talouskouluksi. Nykyään virallinen nimitys on kotitalousopetus. Koulu toimi perustamisestaan lähtien Saimaankadulla. Vuoden 1987 alusta Talouskoulu liitettiin osaksi tuolloin perustettua Päijät-Hämeen sosiaalialan oppilaitosta. Toiminta siirtyi keskustasta uusiin tiloihin Vipusenkadulle vuoden 1990 alussa ja sieltä Svinhufvudinkadulle Kulinaaritaloon vuonna 2013.
 
Vuosien saatossa Talouskoulu on muovautunut puolen vuoden mittaiseksi koulutukseksi, joka antaa valmiuksia omassa elämässä selviytymiseen yksilönä ja yhteiskunnan jäsenenä. Kotitalousopetus vahvistaa oman arjen hallintaan ja kotitalouden hoitamiseen liittyviä käytännön taitoja. Talouskoulu on toiminut myös ponnahduslautana ammatillisiin opintoihin.
 
 

Lisätietoja

Opetusalapäällikkö Kaisu Nyman
puh. 050 526 5870, kaisu.nyman[@]salpaus.fi
 
Opiskelijapalvelujohtaja Riitta Murtorinne
puh. 050 502 0614, riitta.murtorinne[@]salpaus.fi
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx