"Pätevä työpaikkaohjaaja nostaa työpaikan imagoa" - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > "Pätevä työpaikkaohjaaja nostaa työpaikan imagoa"
Opiskelijatarina
Minna Lehikoinen ja Teemu Luuri
17.6.2013 9:00

"Pätevä työpaikkaohjaaja nostaa työpaikan imagoa"

Minna Lehikoinen ohjaa suunnitteluassistenttiopiskelijoita työssään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin teknisessä asiakirjahallinnassa. Tällä hetkellä hän suorittaa tekniikan erikoisammattitutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa ja on tyytyväinen, että tutkintoon kuuluu työpaikkaohjaajan koulutus.
 
- Halusin todistuksen, että olen pätevä työpaikkaohjaaja. Se nostaa myös työpaikan imagoa opiskelijoiden keskuudessa, jos on ammattitaitoinen ohjaaja.

Minna on aikaisemmin työskennellyt aikuiskouluttajana, joten hänen taustansa tukee hyvin työpaikkaaohjaajana toimimista.

- Ohjaaminen on minulle luontaista, ja se on mukava lisä työhön. Tämä koulutus antoi paljon välineitä toimia entistä paremmin työpaikkaohjaajana: nyt tiedän enemmän esimerkiksi suunnitteluassistentin perustutkinnon perusteista. Lisäksi koulutus osui juuri sellaiseen aikaan, kun meillä oli työssäoppija, joten sain heti vietyä opittua käytäntöön.

Myös oma opiskelu auttaa ymmärtämään nuoria työssäoppijoita.

- Nyt kun itse suorittaa näyttöjä, siitä on hyötyä, kun arvioi toisten näyttöjä. Samalla hahmottaa, millaisia eroja on perustutkintojen ja erikoisammattitutkintojen näytöillä.
 

Ohjausta oikeille urille

Myös Teemu Luuri oli mukana työpaikkaohjaajakoulutuksessa. Hän työskentelee Lahden Autokori Oy:ssä varaston esimiehenä.
 
- Olen perehdyttänyt työssäni uusia työntekijöitä. Yrityksessämme on myös paljon työssäoppijoita, mutta ei juuri meidän osastollamme. Jatkossa toivomme, että saamme opiskelijoita oppimaan meillekin. Menin itsekin aikanani työssäoppimaan ja sille tielle olen jäänyt, sanoo Teemu.

Teemu perehtyi työpaikkaohjaajakoulutuksessa logistiikan tutkintoperusteisiin.

- Tutkinnon perusteet on hyvä tietää, jotta osaa käydä opiskelijan kanssa oikeita asioita läpi ja ohjata oikeille urille.
 

Ura-avain-projektin tietopaketti tukena

Työpaikkaohjaajakoulutuksessa apuna on ollut Ura-avain-projektissa kehitetty työpaikkaohjaajan tietopaketti, joka löytyy verkosta.
 
- Siellä on harjoitustehtäviä ja ihan oikeita työvälineitä, kuten palautekaavake. Lisäksi materiaalissa käydään läpi erilaisia oppimistyylejä, kulttuureja ja muuta, kertoo Minna.

- Se on kattava paketti, johon voisi palata jatkossakin, sanoo Teemu.
 
Ura-avain-projektin tavoitteena on lisätä erityisesti kiinteistöpalvelualan tunnettuutta ja arvostusta sekä kehittää työpaikkaohjaajien koulutusta.
 

Tuoreita näkökulmia opiskelusta

Minna ja Teemu ovat kokonaisuudessaan tyytyväisiä tekniikan erikoisammattitutkintoon. Kun oppimaansa peilaa suoraan omaan työhön, työhön saa uutta virtaa ja tuoreita näkökulmia.
 
- Halusin kehittyä työssäni, ja tekniikan erikoisammattitutkinto on tosi monipuolinen. Koko elämäni olen tottunut opiskelemaan jotakin työn ohessa, sanoo Minna.

Teemu puolestaan kertoo olleensa aikaisemmin huono opiskelemaan, mutta nyt tutkinnon suorittaminen tuntuu hyvältä ja hyödylliseltä.

- Kannustan kaikkia opiskelemaan.

Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx