Parisuhdedraamaa Salpauksen opiskelijoille - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Parisuhdedraamaa Salpauksen opiskelijoille
Uutinen
Pari suhteessa
Näytelmän pariskunta Milla ja Jasper tunnetilojen ympäröiminä.
21.10.2014 12:10

Parisuhdedraamaa Salpauksen opiskelijoille

​Koulutuskeskus Salpauksen auto- ja logistiikka-alan, rakennusalan sekä kone- ja metallialan opiskelijat pääsivät lokakuussa pohtimaan parisuhteeseen liittyviä teemoja näytelmän ja tunnetyöpajojen kautta.
 
Lahden Nuorisopalveluiden draamapajassa syntynyttä Pari suhteessa -näytelmää esitettiin kuusi kertaa yhteensä noin 150 Salpauksen opiskelijalle Vipusenkadulla ja Katsastajankadulla. Opiskelijat katsoivat ensin näytelmän ja jakautuivat sen jälkeen tunnetyöpajoihin pohtimaan teemaa syvemmin.
 
- Halusimme viedä parisuhdeteemaa nimenomaan poikavaltaisille aloille. Tavoitteena oli herättää keskustelua ja ajatuksia siitä, miten parisuhdetta voisi hoitaa ja mitä on toisen ja itsensä kunnioittaminen parisuhteessa ja sen päättyessä, kertoo Salpauksen opiskelijatoiminnan koordinaattori Susanna Salmi.
 
Draamapajan ja Koulutuskeskus Salpauksen lisäksi projektissa olivat mukana Lahden oppilaitospapit.
 
- Tämä on hyvä esimerkki moniammatillisesta yhteistyöstä ja siitä, mitä ennaltaehkäisevä toiminta parhaimmillaan voi olla, jatkaa Salmi.
 

Työvalmentajat Auli Wallenius ja Lauri Keskiväli sekä opiskelijatoiminnan koordinaattori Susanna Salmi ja oppilaitospappi Riku Suokas mahdollistivat nuorille näytelmän ja tunnetyöpajat.
 

Nuorten tekemä näytelmä

Pari suhteessa -näytelmää suunniteltiin ja harjoiteltiin yhteensä kaksi viikkoa kymmenen 17–24-vuotiaan nuoren kanssa.
 
- Parisuhdeteema puhutti jokaista draamapajan nuorta. Siihen liittyvistä tunteista oli jokaisella sanottavaa, kertovat draamapajan työvalmentajina toimivat Auli Wallenius ja Lauri Keskiväli.
 
- Parisuhdetta ilmiönä syvennettiin yhdessä nuorilta tulleiden ajatusten pohjalta niin henkilökohtaisella, yleisellä kuin yhteiskunnallisellakin tasolla, kuvaa Wallenius.
 
- Nuoret pohtivat myös, millaiset asiat parisuhteen alussa esiin tullessa voivat kääntyä parisuhdetta vastaan ja mikä on ilkeintä miten eri tilanteissa voisi käydä, lisää Keskiväli.
 
- Yhtenä metodina oli ihmisten tarkkailu kaupungilla: nuoret seurasivat: millaisia tunnetiloja ihmisillä on keskenään keskustellessa, kertoo Keskiväli.
 
Draamapajan nuoret kuvasivat omia kokemuksiaan projektista erittäin positiivisesti: Projekti oli raskas, mutta palkitseva. Oli hienoa saada vapaat kädet käsitellä aihetta, joka on erittäin tärkeä ihmisten elämässä. Esiintyessä itsetunto ja esiintymisvarmuus kasvoivat.
 
Näytelmän alussa nuoripari Milla ja Jasper (kuvassa keskellä) on juuri saanut avaimet omaan ensimmäiseen kotiinsa. He kantavat sinne muuttolaatikoissa mukanaan rakkautta, kommunikaatio-ongelmia, tasavertaisuutta ja epävarmuutta. Muuttomiesten mukana saapuu tunnetiloja kuten ilo, onnellisuus, huoli, pelko ja mustasukkaisuus. Onnellisuus asuu mukana hetken, mutta pian nuorenparin elämään saapuu ongelmia: ei kuunnella eikä huomioida toista, chattaillaan vieraiden kanssa ja lopulta päädytään repimään rakkauspaperi yhdessä. Tunnetila erotessa on repivän surullinen. 
 
- Salpauksen opiskelijoiden mielestä näytelmä oli todentuntuinen ja aitoa elämää. Riitelykohtauksetkin olivat ihan sitä itseään. Draamasta nousi esille asioita, joita olisi voinut tehdä toisin, jotta parin yhteinen elämä olisi jatkunut. Tarinan jatkoa pohdittiin paljon, että mitä pariskunnalle olisi käynyt eron jälkeen, kertoo Salpauksen kuraattori-sairaanhoitaja Sanna Tuomainen.
 

Tunteet esiin työpajoissa

Tunnetyöpajoissa Salpauksen opiskelijat kokosivat legopalikoista näytelmään ja parisuhteen päättymiseen liittyviä tunnetorneja. He pohtivat muun muassa, mitä olisi ehdottoman tärkeää ottaa mukaan parisuhteeseen. Lisäksi he miettivät omia mielipiteitä väittämiin ”Parisuhteessa ei voi määräillä toisen tekemisiä” ja ”Onnellisessa parisuhteessa ei riidellä”.
 

- Seurustelu ja parisuhde ovat yksi elämän kauneimpia ja ihanimpia asioita, mutta niissä on myös haastetta. Nuoret tarvitsevat tukea ja voimavaroja onnellisen parisuhteen hoitoon. Se oli yksi lähtökohta tälle projektille, toteaa oppilaitospappi Riku Suokas.
 
- Parisuhde oli erittäin puhutteleva aihe ja nuorten suhtautuminen teemaan oli poikkeuksetta positiivista. Me aikuiset jopa yllätyimme siitä, kuinka hyvin saimme opiskelijat mukaan keskusteluun. Oli itsellekin avartavaa kuulla nuorten kommentteja esimerkiksi siitä, millaista heidän mielestään on parisuhteen huolto, kertoo Susanna Salmi.
 
Teksti Susanna Salmi
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx