”Parasta työssä on ollut mahdollisuus oppia aina uutta” - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > ”Parasta työssä on ollut mahdollisuus oppia aina uutta”
Työntekijätarina
Anja Rosblom
24.3.2014 12:45

”Parasta työssä on ollut mahdollisuus oppia aina uutta”

​Salpauksessa koulutustarkastajana työskentelevä Anja Rosblom jää tänä keväänä eläkkeelle. Uransa aikana Rosblom on ollut monessa mukana, ja vuodesta 1980 koulutuskonsernin ja sen edeltäjien palveluksessa.
 
– Työ opetusalalla on ollut niin innostavaa, että olen jatkanut töissä lähes 67-vuotiaaksi, Rosblom kertoo.
 
Rosblomilla ei näy mitään merkkejä jäähdyttelystä, vaan vielä alkuvuoden aikana hän on lanseerannut uutta toimintamallia työssään. Myös viimeisenä työpäivänä Rosblomin kalenterista on varattu aika oppisopimuksen solmimiseen työnantajan ja opiskelijan kanssa.
 
– On ollut hienoa, että työuran aikana on ollut niin monia muutoksia ja uusia hankkeita. Se on pitänyt virkeänä, Rosblom kertoo.
 

Koulutustarkastajan työn ydin on opiskelijoiden ohjaaminen

Työuransa alussa Rosblom työskenteli sairaanhoitajana ja kätilönä noin kymmenen vuotta.

– Vuonna 1980 tulin opettajaksi Lahden terveydenhuolto-oppilaitokseen, ja sillä tiellä olen edelleen. Myöhemmin työnantajaksi vaihtui Päijät-Hämeen koulutuskonserni ja Koulutuskeskus Salpaus.
 
Opettajan tehtävien jälkeen Rosblom työskenteli viisi vuotta opinto-ohjaajana, ja vuonna 2001 hän siirtyi koulutustarkastajaksi. Hetken aikaa meni myös vs. aikuiskoulutuspäällikkönä, mutta sitten koulutustarkastajan tehtävät vetivät taas puoleensa.
 
– Ihastuin koulutustarkastajan työhön heti, kun aloitin siinä. Tässä työssä opiskelijoiden ohjaaminen on ydinjuttu, ja pystyn hyödyntämään kokemustani opettajan ja opinto-ohjaajan töistä.
 
Rosblom kiittelee koulutustarkastajan työn monipuolisuutta.
 
– Olen saanut tutustua laajasti Päijät-Hämeen alueen työelämään, erilaisiin organisaatioihin ja erilaisiin henkilöstöryhmiin. Vastuullani on noin 40 eri tutkintoa, vaikka pääpaino toki on lähihoitajien oppisopimuskoulutuksessa. Myös eri tutkintotyypit perustutkinnoista ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin ovat mukana, Rosblom kertoo.
 
Tärkeää työssä on ollut myös oppisopimuskeskuksen tiivis ja kannustava työyhteisö, ”loistoporukka”, jossa on tarvittaessa voinut jakaa myös henkilökohtaisempia asioita. Erityisesti Rosblom mainitsee työparinsa, opintosihteeri Pirjo Niemimäen.
 
– Yhdessä olemme tehneet tätä työtä kolmetoista vuotta. Meillä on ollut hyvä yhteys, ja asiat on voitu sanoa suoraan. Olen oppinut Pirjolta todella paljon.
 
Rosblom on läpi työuransa kouluttanut itseään ja hankkinut uutta osaamista. Terveystieteen maisterin tutkinnon hän suoritti yli 50-vuotiaana.
 
– Olen aina joutunut tekemään töitä opintojen eteen. Minulta ei oppiminen ole sujunut itsestään. Silti olen halunnut haastaa itseäni ja oppia lisää.
 

Monityönantajamalli mahdollistaisi oppisopimuksen pienille yrityksille

 
Viime syksynä Rosblom oli Opetushallituksen monityönantajamallin selvitystyöryhmässä Salpauksen edustajana. Monella alalla perustutkinnot ovat niin laajoja, että pienempi yritys ei välttämättä pysty tarjoamaan kaikkia niitä työtehtäviä, mitä tutkinnon suorittaminen edellyttää. Uudessa mallissa opiskelija suorittaa oppisopimusjaksonsa useammassa saman alan yrityksessä. Selvitys jätettiin OKM:lle mahdollisia säädösmuutoksia varten jatkokäsittelyyn. Alkuvuodesta Rosblom aloitti malliin liittyvän pilottikokeilun Salpauksessa.
 
– Ensimmäinen lähihoitajan oppisopimuskoulutus tällä mallilla alkoi tämän vuoden alussa. Ehdin onneksi käynnistää tämän ennen eläkkeelle jäämistä. Toivon, että tätä mallia pidetään vireillä Salpauksessa, kehitetään ja kokeillaan eri aloilla.
 
Rosblomin ajatukset ovat siis vielä tiiviisti työssä. Onko hän ehtinyt miettiä, mitä tuleviin eläkepäiviin kuuluu?
 
– Minulla on Lahdessa nelivuotias lapsenlapsi, joten hänen kanssaan vietän varmasti aiempaa enemmän aikaa. Kulttuuriharrastukset, kuten kirjat, konsertit ja teatteri ovat minulle jo nyt tärkeitä, ja niihinkin on mahdollisuus paneutua vielä enemmän. Myös liikuntaa on tarkoitus lisätä ja kuntoa kohottaa, Rosblom tuumii.
 
– Saapa nähdä, mitä kaikkea vielä keksin. Olen katsellut Euroopan junareittejä, ja yhtenä ajatuksenani on lähteä interrailille. Tavalliset etelänmatkat eivät taida olla minua varten, Rosblom hymyilee.

Sosiaali- ja terveysalan oppisopimusasioista vastaavat jatkossa:
 
Koulutustarkastaja Reijo Nokelainen, puh. 050 526 5807
Opintosihteeri Pirjo Niemimäki, puh. 044 708 1389
etunimi.sukunimi@salpaus.fi
Ståhlberginkatu 4 A, 15110 Lahti
 
Teksti: Tiina Jakobsson
Kuva: Aada Mukkula
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx