Oppisopimuskoulutus vei työputkeen - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Oppisopimuskoulutus vei työputkeen
Opiskelijatarina
Jere Pitkälä valitsi koulun tavallisen metallilinjan sijaan oppisopimuskoulutuksen.
9.10.2015 13:30

Oppisopimuskoulutus vei työputkeen

Jere Pitkälä, 16, osaa jo tarkastaa, pitävätkö painesäiliöiden saumat. Hitsaus vaatii erityistä tarkkuutta, kun valmistetaan säiliöitä energiateollisuudelle. Pitkälä tekee myös muita metallitöitä heinolalaisessa Viitos-Metallissa. Kulmahiomakone kirskuu, kun hän viimeistelee loistoristeilijän uima-altaan lämmittimen koneikkoa. Suojalasien takaa vilkuilee tyytyväisen oloinen nuori mies.

– Oppisopimuskoulutus alkoi puolitoista kuukautta sitten ja tuntuu tosi kivalta.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, vajaan kolmen vuoden kuluttua Pitkälällä on kädessään levyseppähitsaajan paperit. Hyvin todennäköisesti hänellä on silloin myös työpaikka yrityksessä.

Jos Pitkälää ei olisi onnistanut oppisopimuksen solmimisessa, hän istuisi nyt koulun penkillä metallilinjalla.

Yrityksenkin näkökulmasta oppiminen työpaikalla on parempi vaihtoehto.

– Koulu on raapaisu näihin hommiin. Oppi pitää saada täällä, paikan päällä. Tällä hetkellä meidän on hyvin vaikea löytää osaavia erikoishitsaajia, tuotantopäällikkö ja Pitkälän työpaikkakouluttaja Erno Palola sanoo.

Viitos-Metallissa on monia kokeneita hitsaajia, jotka opastavat nuorta tulokasta kukin vuorollaan. Palola haluaa huolehtia siitä, että 30–40 vuoden aikana kertyneet taidot siirtyvät nuoremmille.

– Taitojen oppiminen ei käy hetkessä. Jerekin pääsee vasta parin vuoden päästä, 18-vuotiaana, opettelemaan ison sorvin ääreen.

Oppisopimus ei tee Jere Pitkälästä taloudellisesti opiskelijaa. Hän on määräaikaisessa työsuhteessa ja saa palkkaa Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen mukaan 1 350 euroa kuukaudessa. Yritys saa nuoresta oppisopimusopiskelijasta korotettua koulutuskorvausta, joka on ensimmäisenä vuotena 800 euroa kuukaudessa, toisena vuotena 500 ja kolmantena vuotena 300 euroa kuukaudessa.

Työpaikkakouluttaja Palola täyttää neljän kuukauden välein arviointilomakkeet Pitkälän edistymisestä. Välillä nuoren miehen täytyy näyttää osaamisensa työpaikalla järjestetyissä tutkintosuorituksissa. Niitä tarkastamassa on myös ulkopuolisia asiantuntijoita.

Viitos-Metallille Jere Pitkälä on ensimmäinen oppisopimuskoulutettava. Hän oli yritykselle kuitenkin ennestään tuttu kesätöiden ja tet-jakson ansiosta.

Välillä Pitkälä jättää haalarin naulakkoon ja lähtee Koulutuskeskus Salpauksen oppitunnille Lahteen. Näitä lähipäiviksi kutsuttuja opetuspäiviä on tarpeen mukaan, yhteensä 10–15 prosenttia koko oppisopimuksen ajasta.

Lisätietoja Salpauksen kone- ja metallialan oppisopimuskoulutuksesta

Koulutustarkastaja Rita Onkalo, puh. 050 526 5889
rita.onkalo[@]salpaus.fi

Teksti: Terhi Säynätsalo, kuvat: Lauri Rotko
Teksti ja kuvat on julkaistu ensin Sunnuntaisuomalaisessa 20.9.2015.

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx