Oppisopimuskoulutus sopii aktiiviselle nuorelle - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Oppisopimuskoulutus sopii aktiiviselle nuorelle
Opiskelijatarina
Johanna Saarinen ja Janita Nordlund
Johanna Saarisen ja Janita Nordlundin mielestä tarjoilijan työn paras ja huonoin puoli on vuorotyö.
27.4.2015 12:35

Oppisopimuskoulutus sopii aktiiviselle nuorelle

Janita Nordlund aloitti peruskoulun jälkeen tarjoilijaopinnot Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa. Pian opintojen aloittamisen jälkeen kaveri ehdotti hänelle, että mitä jos tekisitkin tutkinnon oppisopimuksella.
 
- Ala on sellainen, että tässä oppii nimenomaan tekemällä. Aloitin koulun Lahdessa, mutta koska asun Orimattilassa, kävin kysymässä oppisopimuspaikkaa tästä läheltä.
 
Orimattilan Ravintola Arvidissa haluttiin ottaa nuori oppisopimusopiskelija töihin, ja nyt 18-vuotias Janita on työskennellyt Arvidissa 1,5 vuotta.
 
- Oppisopimuskoulutukseen vaihtaminen kävi aika nopeasti, koska löysin itse itselleni työpaikan.
 

Suoraan asiaan

Janita on Ravintola Arvidin ensimmäinen oppisopimusopiskelija.
 
- Aluksi piti tietysti perehdyttää enemmän kuin työssäoppijoita yleensä, koska Janitalla ei ollut vielä alan koulutusta tai kokemusta. Toisaalta on helpompi ottaa nuori oppimaan, koska hänelle voi opettaa suoraan juuri ne asiat, jotka ovat meillä tärkeitä, kertoo työpaikkakouluttaja, tarjoilija Johanna Saarinen.
 
- On tietysti ihmisestä kiinni, miten oppii parhaiten. Toiset oppii koulussa ja toiset käytännössä, hän lisää.
 
Janita suosittelee oppisopimuskoulutusta muillekin.
 
- En ole itse kouluihmisiä. Täällä oppii paljon paremmin, kun näytetään, miten tehdään.
 
Tietopuolista koulutusta Janitan tutkintoon jäi suoritettavaksi noin 50 päivää kolmen vuoden aikana.
 
- Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijalla itsellään on vastuu omasta oppimisestaan. Janita on hienosti osannut soveltaa oppimaansa teoriaa käytäntöön, toteaa opettaja Kaija Taipale.
 

Monipuolinen oppimisympäristö

Nuorelta oppisopimusopiskelijalta vaaditaan rohkeutta ja nopeaa oppimista.
 
- Etenkin tälle alalle vaaditaan tietynlainen persoona. Suu pitää saada auki, koska asiakkaiden kanssa ollaan koko ajan tekemisissä, sanoo Johanna.
 
Janitan ja Johannan mielestä tarjoilijan työn paras ja huonoin puoli on vuorotyö. Ravintola Arvidin työajat vaihtelevat aamuyhdeksän ja aamuyön välillä.
 
- Oppimisen kannalta on hyvä, että tämä on monipuolinen ravintola. Lounasaika on kiireinen, ja illalla taas keskitytään enemmän juomapuoleen, kertoo Janita.
 

Lisätietoja Salpauksen hotelli-, ravintola ja caterginalan oppisopimuskoulutuksesta

Koulutustarkastaja Marita Nauha, puh. 044 708 0561
marita.nauha[@]salpaus.fi
 

Teksti Silja Häikiö

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx