Opiskelijavaihdossa oman koulun sisällä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Opiskelijavaihdossa oman koulun sisällä
Opiskelijatarina
Hyörinää leipomossa.
18.3.2014 12:45

Opiskelijavaihdossa oman koulun sisällä

​Salpauksen liiketalouden ja ravintola-alan opiskelijat osallistuivat maaliskuussa ”opiskelijavaihtoon”. Liiketalouden ensimmäisen vuoden opiskelijat tutustuivat Kulinaaritalossa sijaitsevaan leipomoon, ja leipurit tulivat vastavierailulle liiketalouden puolelle.
 
Leipuriopiskelijat opettivat pullapitkon letitystä tuleville merkonomeille. Liiketalouden opiskelijoiden mielestä pitkon letitys oli aluksi vaikeaa, mutta vauhtiin päästiin, ja neljäs pitko syntyi jo helpommin. Tutustuminen leipomoon oli opiskelijoiden mielestä vaihtelua, ja heistä oli kiva tavata eri alan opiskelijoita.
 
Liiketalouden opiskelijat opettivat leipuriopiskelijoille oman talouden hallintaa. Opiskelijat kertoivat, kuinka omia menoja ja tuloja voi seurata sekä suunnitella omaa talouttaan. Opiskelijat olivat laatineet Excell-pohjaisen laskentataulukon, johon kirjattiin opiskelijoiden omia tuloja ja menoja. Eroavaisuutena opiskelijoiden koulunkäyntiin liittyvissä menoissa oli se, että leipurit ostavat työasunsa itse. Työasuun kuuluu takki, housut, kaksi t-paitaa, hattu ja työkengät. Lisäksi he ostavat joitakin kirjoja. Liiketalouden opiskelijat ostavat lukuvuoden aikana kirjoja.
 
Tämän jälkeen tulevat merkonomit kertoivat, miten työntekijälle maksettava palkka muodostuu. Opiskelijat kävivät läpi keskeisiä käsitteitä ja esittivät palkkalaskelman. Lopuksi merkonomiopiskelijat näyttivät, miten taloushallinnon ohjelma Econet toimii. He olivat tehneet valmiiksi leipomoon liittyvän yrityspohjan, johon lisättiin asiakkaita, tavarantoimittajia ja tuotteita. Sitten tilattiin tavaraa, ostettiin ja myytiin tuotteita.
 
Leipuriopiskelijoiden mielestä oli kivaa nähdä, mitä merkonomiopiskelijat tekevät. Heidän mielestään tietokoneen ääressä istuminen tuntui raskaalle.
 
Lopuksi menimme kaikki Kulinaaritaloon, jossa ovelle leijaili ihana pullantuoksu. Leipomon puolella oli tarjolla myös suussa sulavia marmeladeja. Odotellessamme pitkojen kypsymistä saimme kuulla hyviä neuvoja leipuriopettajalta ja opiskelijoilta. Kuulimme muun muassa sen, että taikinaa ei tarvitse nostattaa kovin kauan, kun sen voi jo leipoa. Pullia sen sijaan nostatetaan liinan alla kauemmin, ja sitten ne laitetaan uuniin paistumaan.
 
Samanlainen vaihto järjestetään leipuri- ja merkonomiopiskelijoiden toiselle ryhmälle 24. maaliskuuta.
 


teksti ja kuvat: Maria Friman
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx