Opiskelijaelämää 60-luvulla: pitkiä päiviä, kisatansseja ja heimojuhlia - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Opiskelijaelämää 60-luvulla: pitkiä päiviä, kisatansseja ja heimojuhlia
Opiskelijatarina
Esko Ijäs ja Paavo Koskinen
Esko Ijäs ja Paavo Koskinen olivat opiskeluaikanaan kämppiksiä.
30.5.2013 14:50

Opiskelijaelämää 60-luvulla: pitkiä päiviä, kisatansseja ja heimojuhlia

​Yli 50 vuotta sitten Koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun nykyisellä keskustakampuksella opiskelivat muun muassa Valtion mieskotiteollisuusopettajaopiston opiskelijat.

Opiskeluaikoja muisteltiin 12 herran voimin toukokuussa Ståhlberginkadulla, kun tasan 50 vuotta sitten valmistuneet opettajat kokoontuivat juhlimaan yhteistä rajapyykkiään. Aktiivinen porukka on kokoontunut vuosien varrella eri puolella Suomea, ja tasavuosien kuluminen valmistumisesta sai heidät palaamaan lähtöjuurilleen Lahteen.

Opiskelu 60-luvulla oli työntäyteistä: pitkiä päiviä tehtiin kuusi viikossa. Juhliakin kyllä osattiin, esimerkiksi Salpausselän kisojen aikaan järjestettiin kisatanssit. Lisäksi jokavuotisiin heimojuhliin kukin toi oman maakunnan ruokia.

Paavo Koskinen ja Esko Ijäs olivat opiskeluaikanaan kämppiksiä.

- Opiskelin Vetelissä puusepäksi ja sen jälkeen aloitin täällä Lahdessa opettajaopinnot. Opiskelimme muun muassa opettamisen psykologiaa, teknistä fysiikkaa ja taidehistoriaa, kertoo Koskinen.

- Lahti oli ihan kiva opiskelukaupunki. Olen karjalaispoika ja täällä oli hyvin paljon karjalaisia, sukulaisia ja muita, sanoo Ijäs.
 
Valmistumisen jälkeen he ovat tehneet pitkän opettajanuran. Koskinen opetti Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa ja Ijäs toimi puutyönopettajana Kerimäellä. Molemmat jäivät eläkkeelle rehtorin virasta.
 

Aktiivista yhteydenpitoa

Matti Uittamo tuli aikanaan Lahteen opiskelemaan Länsi-Uudeltamaalta Sammatista. Työuransa hän teki Helsingissä ja Nurmijärvellä, aikuiskoulutuksen parissa.

- Viimeksi työskentelin AEL:ssä. Opetin siellä tekniikkaa ja urani loppupuolella toimin johtotehtävissä.
 
Uittamo oli Lahden-tapaamisen aktiivinen järjestäjä. Päivän ohjelmassa oli lounas, tutustuminen Koulutuskeskus Salpaukseen sekä tietenkin vapaamuotoista kuulumistenvaihtoa. Päivän päätteeksi juhlaillallista vietettiin Myllysaaressa.
 
- Meitä valmistui 50 vuotta sitten 25. Tänne Lahteen saimme tusinan verran osallistujia, ja kaikkien muidenkin kuulumiset kyllä tiedämme. Olemme pitäneet paljon yhteyttä.
 
Teksti ja kuva Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx