Kielikylpy alkaa junasta - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Kielikylpy alkaa junasta
Työntekijätarina
18.4.2013 14:40

Kielikylpy alkaa junasta

Sofia Lyjinalle tulee pian 20 vuotta siitä, kun hän aloitti venäjän ja kiinan kielen opettajana Koulutuskeskus Salpauksessa. Näiden vuosien aikana Sofia on vienyt lukuisia ryhmiä Venäjälle oppimaan kieltä ja kulttuuria.
Seuraavassa Sofia kertoo Kazanin opintomatkasta.

”Olimme opiskelijoitteni kanssa opintomatkalla Kazanin kaupungissa Venäjällä. Kazan on Tatarstanin tasavallan pääkaupunki ja yksi koko Venäjän federaation suurimmista kaupungeista. Se on suuri teollisuuden, kaupan ja tataarikulttuurin keskus. Se sijaitsee Volga- ja Kazanka- jokien yhtymäkohdassa keskellä Venäjän euroopanpuoleista osaa.

Toukokuussa  2010 tehdylle kymmenen päivän opintomatkalle osallistui 26 opiskelijaa Koulutuskeskus Salpauksesta. Mukana
oli sekä venäjän kielen alkeis- että jatkoryhmien opiskelijoita. Matkustimme Kazaniin Lahdesta yhteensä 26 tuntia junalla: ensin viisi tuntia Pietariin, ja sieltä 21 tuntia Kazaniin.
 
Opiskelijoiden kielikylpy ja kulttuuriin tutustuminen alkavat heti, kun he astuvat junaan, koska junan henkilökunta ja muut matkustajat puhuvat venäjää ja tutustuvat mielellään suomalaisiin. Opiskelijoiden
rohkeus käyttää kieltä kasvaa ja samalla kielitaito karttuu.
 
Meillä oli Kazanissa aamupäivisin neljä oppituntia. Sen jälkeen vuorossa oli kulttuuriin ja kaupunkiin tutustumista. Koska kyse on aikuisopiskelijoista, heille on tarjolla niin omatoimista kuin järjestettyä ohjelmaa, kuten teatterivierailuja, Volgan risteilyjä ja kiertoajeluita kaupungissa.
 
Olemme käyneet Moskovassa, Pietarissa ja kaukaisemmissa Venäjän kohteissa, kuten Nizhny Novgorodissa, Volgoradissa ja Kazanissa, jotka sijaitsevat Euroopan pisimmän joen Volgan rannalla. Kazanissa minuun on tehnyt vaikutuksen ihmisten suvaitsevaisuus. Kansallisuuksia on yli sata, ja kaupungissa asuu venäläisten ja tataarien lisäksi esimerkiksi tšuvasseja,
mareja, baškiireja ja udmurtteja. Paikallisten mukaan kaupungissa ei katsota kansallisuutta, vaan itse ihminen on tärkein.
 
Kazanin opintomatkalla opettajina olivat Tatarstanin venäläisen yliopiston opettajat. He kertoivat, että olemme ensimmäiset suomalaiset, jotka ovat opiskelleet heillä.
 
Lahtelaiset tulevat opiskelemaan meille Koulutuskeskus
Salpaukseen venäjää monista eri syistä. Osa tarvitsee kieltä työssään, esimerkiksi työmatkoillaan. He haluavat pärjätä kohdemaan kielellä. Sitten on paljon niitä, jotka haluavat päivittää kielitaitoaan. Minusta tuntuu, että opiskelijat jäävät venäjän kieleen ja kulttuuriin koukkuun. Siitä on tullut monelle elämäntapa.
 
Venäjän kielen opiskeleminen, niin kuin kielen opiskelu aina, vaatii työtä. On kuitenkin tärkeää, että opiskelu olisi hauskaa. Käytän opetuksessani paljon apuna internetiä, jossa on paljon materiaalia, kuten nettipelejä ja venäjänkielisiä tietokilpailuja, joissa yhdistyvät hauskuus, kieli ja kulttuuri.
 
Punaisena lankana koko opetuksessani on, että venäjän kieli ja kulttuuri kulkevat jatkuvasti käsi kädessä, niitä ei voi erottaa toisistaan. Opiskellessa syntyy paljon hauskoja tilanteita. Eräällä opintomatkalla miesopiskelija halusi kehua paikallisen naisen kauneutta. Hän yritti sanoa, että ”kuinka kaunis tyttö”, mutta sanoi vahingossa, että ”kuinka punainen pappa”. Tarina ei kerro, miten herrasmiehelle kävi tämän jälkeen. Adjektiivit
’kaunis’ ja ’punainen’ kuulostavat venäjäksi todella samanlaisilta.”
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx