Opinnäytetyönä haarniska - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Opinnäytetyönä haarniska
Opiskelijatarina
3.2.2011 9:50

Opinnäytetyönä haarniska

Metallikalusteartesaani Niikka Keränen valmisti opinnäytetyönään haarniskan. Lähtökohtana oli valmistaa kestävä ja päälle puettava haarniska, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on toimia koristeena.

- Aiheen valinta oli helppoa, sillä halusin valmistaa haarniskan jossain vaiheessa opintojani ja opinnäytetyö tarjosi tähän hyvät mahdollisuudet. Levyhaarniskan valmistaminen tarjosi lisäksi riittävästi haasteita monine työvaiheineen ja -menetelmineen. Aiempaa kokemusta haarniskan valmistamisesta minulla ei ollut, mutta haarniskaan sopivan kypärän olen tehnyt jo aiemmin opintojeni aikana, kertoo Niikka.

Haarniskaa on käytetty kautta historian suojavarusteena, joka suojaa sotilaita haavoittumiselta taistelutilanteissa ja sodankäynnissä. Haarniskoja on valmistettu historian aikana, ensi alkuun nahasta, puusta, luusta ja sarvesta, myöhemmin myös pronssista ja teräksestä.

- Haarniskani ei edusta mitään tyylihistoriallista suuntausta, eniten siinä on kuitenkin yhtenevyyttä roomalaisen levyhaarniskan kanssa, toteaa Niikka.

Haarniskan valmistaminen:

  • Rintapanssari on valmistettu yhtenäisestä muotoon leikatusta levystä. Panssarin pyöreä muoto on toteutettu takomalla.
  • Selkäpanssari on valmistettu pääosin samalla menetelmällä.
  • Vatsapanssari ja sen selkäosa on tehty muotoon taivutetuista ja määrämittaan leikatuista levyistä, jotka on osittain limitetty toistensa alle.
  • Olkasuojat on tehty muotoon taivutetuista levyistä jotka on kiinnitetty toisiinsa nahkaliuskalla ja niiteillä.
  • Hansikkaiden pohjana on käytetty tavalliset nahkahanskoja joiden päälle on niitattu eri kokoisia muotoon taivutettuja metallisuomuja.
  • Suomukiltti koostuu nahkaisesta pohjasta johon on limittäin niitattu noin 240 nuolenpään muotoista suomua.
Valmistusmateriaalina on käytetty ruostumatonta terästä ja nahkaa. Metallisosat on kiinnitetty toisiinsa nahanpaloilla ja niiteillä. Avattavissa osissa on puolestaan käytetty nahkaremmejä ja solkia.
 
Kuvissa näkyvä kypärä, miekat ja maiharit eivät kuulu opinnäytetyöhön.
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx