Nuori priimus haluaa kehittää nuohousalaa - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Nuori priimus haluaa kehittää nuohousalaa
Opiskelijatarina
Kuisma Seppälä
– Nuorisoasteen päiväopetus ei sovi kaikille. Oppisopimus on parempi ainakin minulle, ja suosittelen sitä muillekin, sanoo Kuisma Seppälä.
21.9.2012 8:45

Nuori priimus haluaa kehittää nuohousalaa

​Nuohooja on mustiin vaatteisiin pukeutunut mies, joka kiipeää katolle. Tämän perinteisen mielikuvan sijaan Kuisma Seppälä haluaa painottaa, että nuohous on ennaltaehkäisevää työtä.
 
– Poistetaan palokuorma tulisijoista ja savuhormeista, puhdistetaan ja huolletaan säännöllisesti. Nuohouksella haetaan myös energiatehokkuutta: puhdas tulisija polttaa puhtaammin, ja päästöjä tulee vähemmän.
 
23-vuotias Seppälä valittiin nuohoojan ammattitutkinnon suorittaneiden priimukseksi vuonna 2011. Kaiken kaikkiaan ammattitutkinnon suorittaneita oli Suomessa tuona vuonna noin 50.
 
Seppälän priimusvalintaan vaikuttivat yleinen menestyminen nuohoojan opinnoissa, reipas asenne nuohoojan työhön ja asiakaspalveluhenkisyys.
 
– Motivoitunut opiskelija vaikuttaa positiivisesti koko opiskelijaryhmän opiskeluilmapiiriin ja kannustaa muitakin yrittämään parhaansa, perustelee Nuohousalan Keskusliiton koulutussuunnittelija Hannu Murtokare.
 
Seppälä suoritti nuohoojan ammattitutkinnon oppisopimuksena ja sai todistuksen Pirkanmaan aikuisopistosta. Koulutuksen antoi Nuohousalan Keskusliitto, ja oppisopimuksen käytännön järjestelyistä huolehti Koulutuskeskus Salpaus.
 
– Nuorisoasteen päiväopetus ei sovi kaikille. Oppisopimus on parempi ainakin minulle, ja suosittelen sitä muillekin, toteaa Seppälä.
 
Heti ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen Seppälä aloitti nuohoojamestarin erikoisammattitutkinnon niin ikään oppisopimuksena.
 
– Haluan suorittaa vielä erikoisammattitutkinnon, koska se avaa uusia mahdollisuuksia koko alan kehittämiseen. Mestaritutkinnon myötä on parempi osallistua Nuohousalan Keskusliiton toimintaan ja hakeutua liiton koulutuspuolelle. Haluaisin joskus jakaa tätä oppia eteenpäin.
 

Lisää ammattitaitoista työvoimaa

Seppälä haluaa olla kehittämässä nuohousalan työtapoja, työturvallisuutta ja henkilöstöasioita. Hän haluaa omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että alalle saadaan tekijöitä myös tulevaisuudessa.
 
– Ei ole helppoa saada ammattitaitoista työvoimaa. Työvoima pitää yrittäjän kouluttaa itse, ja se on kallista. Työmiehelle, joka ei alkuun tuota juuri mitään, on vaikeaa maksaa asianmukaista korvausta menetetystä vapaa-ajasta.
 
Nuohoustyön oppii parhaiten juuri työtä tekemällä, mutta yrittäjälle oppipojan ottaminen on iso panostus. Oppiaikana liikutaan kaksin, ja se on joskus jopa hitaampaa kuin yksin. Palkka pitäisi kuitenkin maksaa kahdelle.
 
– Puoli vuotta vähintään kuljetaan yhdessä, kun ottaa uuden kaverin töihin. Meidän alalla pohjapalkka ei ole päätä huimaava, mutta kun pääsee urakoimaan, tienaa jo paremmin, sanoo Seppälän työnantaja ja appi Marko Miettinen.
 
Nuohoojista on jatkuva pula, joten töitä riittää varmasti. Nuohousalalle lähteminen vaatii Miettisen mielestä pitkäpinnaisuutta, mutta muutaman työvuoden jälkeen työn itsenäisyys ja monipuolisuus vievät mennessään.
 
– Itse saa vaikuttaa omiin työaikoihin, eikä juhlapyhinä tarvitse olla töissä. Tämä on yksi parhaista ammateista, jos tykkää asiakaspalvelutyöstä.
 
Yrittäjän näkökulmasta tärkeintä on, että omalla työntekijällä on motivaatio kohdallaan. Ja Seppälällä on.
 
– Työnantaja ei voi antaa motivaatiota, se pitää olla kaverissa itsessään, pohtii Miettinen.

Teksti ja kuva Silja Häikiö

 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx