Näyttötutkintomestari on arvioinnin ja yhteistyön asiantuntija - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Näyttötutkintomestari on arvioinnin ja yhteistyön asiantuntija
Työelämätarina
Sari (vasemmalla) ja Jaana ovat kokeneita tutkintotilaisuuksien arvioijia.
5.2.2016 11:15

Näyttötutkintomestari on arvioinnin ja yhteistyön asiantuntija

​Halu kehittää omaa osaamista sekä kiinnostus näyttötutkintoja ja niiden arviointia kohtaan saivat Lahden Viikinkiravintola Haraldin palvelupäällikkö Jaana Saukkosen ja muun muassa kaupungin puhdistuspalvelut hoitavan Lahden Servion palveluesimies Sari Ahokkaan lähtemään Koulutuskeskus Salpauksen ja Hämeen ammattikorkeakoulun järjestämään näyttötutkintomestarikoulutukseen.

- Vastaan työpaikalla tutkintosuoritusten arvioinnista, joten halusin kehittää tietojani ja taitojani arviointiin ja tutkintoihin liittyen, Jaana kertoo halustaan lähteä koulutukseen.

Sari on ollut kiinnostunut näyttötutkintomestarikoulutuksesta jo pidempään, ja nyt myös työnantaja ehdotti kurssia.

- Pääsin mukaan ennen kuin kurssi tuli täyteen, hän iloitsee.

Jaanalla ja Sarilla on vuosien kokemus näyttötutkinnoista ja niiden arvioinnista työnantajan edustajana. Sekä ravintola- että puhdistuspalvelualalla näyttötutkinnot ovat melko yleinen tapa suorittaa tutkinto joustavasti ja nopeasti.

- Kesto on ratkaiseva. Monella ei välttämättä ole olleenkaan koulutusta, vaan he ovat tulleet suoraan ravintolaan töihin. Siksi on järkevää, että kouluttautumaan pystytään lyhyessä ajassa, toteaa Jaana.

Näyttötutkinto antaa erityisesti aikuisille mahdollisuuden osoittaa työkokemuksen, opintojen tai harrastusten kautta hankitun osaamisensa tutkintotilaisuuksissa. Sari on huomannut, että viime aikoina etenkin maahanmuuttajataustaisten tutkinnon suorittajien määrä on kasvanut.

- Näyttötutkinnossa hyvää on erityisesti sen työelämälähtöisyys. Osaamisen voi osoittaa normaaleissa tehtävissä, hän kertoo.

Näyttötutkintoja kehitetään yhteistyössä

Koulutuksen ja työelämän yhteistyö on Jaanalle ja Sarille läheinen asia, ja Lahdessa yhteistyö Salpauksen kanssa on tiivistä.

- Oppisopimuskoulutettavia, tutkintotilaisuuksien järjestelyjä, henkilökunnan koulutuksia, kehittämisjuttuja, Taitaja-kisoissa tuomarointia, Sari luettelee yhteistyön muotoja.

- Koko ajan on jotain, se on sitä normaalia työtä ja toimintaa.

Myös näyttötutkintoihin liittyy aina yhteistyö työelämän ja näyttötutkintojen järjestäjän välillä. Yksi näyttötutkintomestarikoulutuksen tavoitteista on tämän yhteistyön kehittäminen. Toisena tavoitteena on, että näyttötutkintomestari hallitsee niin näyttötutkintojen järjestelyn suunnittelun, näyttötutkinnon järjestämisen henkilökohtaisesti kuin näyttötutkintotoiminnan laadun varmistamisen. Näyttötutkinnon arvioijista vähintään yhden pitää olla koulutuksen käynyt.

Jaana ja Sari kertovat, että sekä ammattitaitoisista tarjoilijoista että siivoojista on pulaa. He uskovat, että näyttötutkintotilaisuuksien järjestäminen tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden kasvattaa tunnettuuttaan opiskelijoiden keskuudessa.

- Opiskelija tutustuu työpaikkaan, ja voi sitten hakeutua sinne töihin, Sari toteaa.

Lue lisää näyttötutkinnoista Salpauksessa

Teksti: Laura Uotila, kuva: Nella Saarvo

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx