Näytelmä haastoi pohtimaan vuorovaikutusta ja kohtaamista - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Näytelmä haastoi pohtimaan vuorovaikutusta ja kohtaamista
Uutinen
Draamapajan nuoret toivat tekemisen riemulla ja aitoudella hyvin esiin vuorovaikutuksen teemoja.
29.3.2016 15:20

Näytelmä haastoi pohtimaan vuorovaikutusta ja kohtaamista

​”Onko teillä koskaan ollut ongelmia vuorovaikutuksessa?”, aloitteli draamapajan Sara näytelmää. Olemme selvästi tärkeän ja jokaista koskettavan asian äärellä. Käynnissä on Lahden nuorisopalvelujen draamapajan nuorten ja heidän ohjaajiensa suunnittelema ja toteuttama näytelmä Tunto.

Näyttelijät ovat 18–25-vuotiaita työttömiä nuoria, jotka ovat pajajaksolla tutustumassa itseensä ja kulttuurin eri muotoihin. Nuoria luotsasivat työvalmentajat Auli Wallenius ja Lauri Keskiväli. Näytelmä on tehty yhteistyössä Lahden seurakunnan oppilaitospappi Riku Suokkaan ja KohtaAmo-projektin ohjaajien Susanna Salmen, Petri Moilasen ja Kirsi Muhlin kanssa.

Tutut teemat herättelivät opiskelijoita

Draama jatkui koululuokan ja välitunnin kuvaamisella. Opiskelijoita tarkkailemalla nähtiin, kenellä on valtaa ja kuka jää helposti syrjään. Näytelmä osoitti, miten eri tavoin vuorovaikutustilanteet voidaan kokea ja näytti, miltä tuntuu jäädä ulkopuolelle ja syrjään.

Näytelmässä seurattiin myös juorujen lähtöä liikkeelle ja paisumista ihmeellisiin mittasuhteisiin. Teemat ovat kaikille tuttuja, ja draaman keinoin kärjistäen saatiin heräteltyä niistä ajatuksia. Lyhyessä ajassa sukellettiin monenlaiseen tunteiden kirjoon ja mielentilaan.


Salpauksessa on tehty ennaltaehkäisevää yhteistyötä draamapajan ja seurakunnan kanssa jo noin viisi vuotta. Tänä keväänä toteutuksesta pääsivät nauttimaan liiketalouden merkonomit ja datanomit, hevosalan opiskelijat sekä matkailu- ja ravitsemusalan opiskelijat ja valmentavan koulutuksen opiskelijat. Kaikkiaan mukana oli noin 80 opiskelijaa opettajineen.

Neljä sormea päivälle

Aplodien jälkeen opiskelijat pohtivat esityksen teemoja työpajoissa. Draaman herättämiä tunteita lähestyttiin esimerkiksi tunnekorttien avulla: mitä juuri näimme, olisinko itse voinut toimia toisin, oliko draama realistinen ja tunnistiko sieltä tapahtumia liittyen omaan elämään.

Pajoissa pureuduttiin myös vuorovaikutuksen laatuun sekä hyviin ja huonoihin ryhmiin. Esityksen teemoja mietittiin lisäksi erilaisten väittämien kautta: On helppoa sanoa ääneen omat mielipiteet, Negatiivinen asenne tarttuu helposti ja Ihmisellä on erilaisia rooleja eri tilanteissa. Opiskelijat osallistuivat ja keskustelivat rasteilla vilkkaasti, ovathan he asiantuntijoita oman elämänsä vuorovaikutuksessa.


Lopuksi opiskelijat antoivat päivästä palautetta sormilla näyttäen. Niin esitys kuin työpajatkin saivat arvosanakseen noin 4/5. Palautteessa päivää kuvailtiin kivaksi ja erilaiseksi, ja teemoja hyviksi ja ajatuksia herättäviksi. Liian tutut aiheet aiheuttivat turhautumista. Näytelmä koettiin myös hämmentäväksi, mutta hyvin toteutetuksi ja hyväksi.

Suurimmalla osalla oli hymy herkässä puolentoista tunnin setin jälkeen, ja seurakunnan tarjoama Kinder-yllätysmuna kruunasi päivän. Opiskelija-arkeen palattiin taas vähän uusin ajatuksin kohtaamaan ihmisiä ja toimimaan ryhmässä.

Lisätietoja

KohtaAmon Ohjauspalveluohjaaja Susanna Salmi, puh. 044 708 1641, susanna.salmi(a)salpaus.fi

salpaus.fi/kohtaamo

teksti: Susanna Salmi

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx