Sote-uudistus kiinnostaa opiskelijoita – ministeri Rehula vastasi tiukkoihin kysymyksiin kyselytunnilla - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Sote-uudistus kiinnostaa opiskelijoita – ministeri Rehula vastasi tiukkoihin kysymyksiin kyselytunnilla
Uutinen
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula
3.5.2016 8:45

Sote-uudistus kiinnostaa opiskelijoita – ministeri Rehula vastasi tiukkoihin kysymyksiin kyselytunnilla

​Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula tapasi opiskelijoita Koulutuskeskus Salpauksessa maanantaina 2.5.2016. Opiskelijoiden kyselytunnilla ministeri Rehula vastasi useisiin kysymyksiin erityisesti sote-uudistuksesta. Rehula sai muun muassa tehtäväkseen kuvata uudistusta kolmella sanalla.

- Ihminen, sosiaali- ja terveyshuolto, vastuu, tiivisti Rehula.

Ministeri puhui paljon myös valinnanvapaudesta.
 
- Jatkossa ihminen tekee valinnan yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin palvelujen välillä. Hän voi valita, mistä ovesta menee sisään, ja siinä on vastuu. Sen jälkeen täytyy sitoutua palveluntuottajaan määräajaksi.
 

Muutos on suuri, samoin riskit

Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 18 maakunnalle vuoden 2019 alussa. Muutos on suuri.
 
- Ei ole ongelmatonta ratkaisua. Muutos tulee viemään vuosia, ja siksi en itse puhu uudistuksesta vaan muutoksesta. Meillä on hyvätasoiset erikoissairaanhoidon palvelut, mutta perustason palveluille pyritään saamaan nykyistä parempi taso. Nykyään perustason palveluihin käytetään seitsemän euroa kymmenestä, erikoissairaanhoitoon kolme.
 
Mikä on ollut sote-uudistuksen suurin vaikeus?
 
- Muutoksen pelko. Nykytilanne on aina turvallisempi, vaikka se olisi huonompi. Lisäksi puolueet ovat tässä asiassa aidosti eri mieltä.
 
Ministerillä oli myös pitkä riskilista.
 
- Pystymmekö viemään tämän homman onnistuneesti maaliin? Yksi huolenaiheeni on, miten pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät tähän mukaan. Myös se huolestuttaa, että monella suunnalla betonoidaan olemassa olevia rakenteita. Koko jutun ydin on se, että nykyisistä kuntarajoista pitää päästä irti. Mitä enemmän tulevaisuuden hallintoa rakennetaan nykyisiin rajoihin, sitä pidempi aika menee siihen, että homma toimii.

Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tietojärjestelmät ja tietoturva mietityttivät opiskelijoita. Kenen etu on, että tietojärjestelmiä on tässä maassa niin useita, ja ne eivät keskustele keskenään?
 
- Avainasia on, että tietojärjestelmät keskustelevat keskenään ja toimivat niin, että tieto kulkee. Yhdessä sairaalassa voi olla 150 järjestelmää ja koko Suomessa on 6 000. Emme edes tavoittele yhtä järjestelmää vaan yhtä alustaa, johon useat järjestelmät voivat kytkeytyä.
 

Vaimo löytyi kauppaoppilaitoksesta

Sote-uudistus kiinnosti erityisesti lähihoitajaopiskelijoita, mutta ministerin kyselytunnilla oli paikalla myös kaupan ja hallinnon sekä matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoita. Lopuksi ministeri pääsi vastaamaan hiukan erilaiseen kysymykseen:
 
- Olet opiskellut Lahden kauppaoppilaitoksessa. Onko sinulla täältä joku hyvä muisto? Minkä neuvon haluaisit antaa meille nykyisille opiskelijoille? Mitä erityisesti meidän tulisi huomioida täällä koulussa ollessa? tiedustelu tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Anssi Marttinen.
 
- En lähde teitä neuvomaan, koska olette varmasti fiksuja nuoria. Paras muisto on ehdottomasti se, kun tietotekniikan tunnilla jalat menivät pöydän alla ristiin nykyisen vaimoni kanssa. Siitä seurasi yhteiset lapset ja pitkä avioliitto, ministeri kertoi.
 
Teksti ja kuvat Silja Häikiö
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx