Ministeri Grahn-Laasonen puhui Salpauksessa ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Ministeri Grahn-Laasonen puhui Salpauksessa ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta
Uutinen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi ammatillisen koulutuksen uudistuksista.
20.4.2016 11:15

Ministeri Grahn-Laasonen puhui Salpauksessa ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta

​Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen puhui tiistaina 19.4. Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksessa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa käsiteltiin ammatilliseen koulutukseen kohdistuvia säästöjä ja ammatillisen koulutuksen reformia sekä niiden vaikutusta Salpauksessa.

Grahn-Laasonen esitteli tilaisuudessa ammatillisen koulutuksen reformia, jonka uudistukset tulevat voimaan vuoden 2018 alusta.

- Reformissa uudistetaan lainsäädäntö, koulutuksen rahoitus, ohjaus, tutkintorakenne, järjestäjäverkko ja toimintatavat, ministeri kertoi.

Uudistuksessa muun muassa lisätään merkittävällä tavalla työpaikalla tapahtuvaa oppimista sekä panostetaan yksilöllisiin polkuihin, joissa tunnistetaan opiskelijan tarpeet ja aiemmin hankittu osaaminen.

Tarkoituksena on lisäksi karsia erilaisten tutkintojen määrää rakentamalla laaja-alaisempia tutkintoja, panostaa digitaalisuuden mahdollisuuksiin sekä pitää kiinni yleistaitojen, kuten sosiaalisten taitojen, oppimistaitojen ja kielitaidon, opetuksesta.

Grahn-Laasonen kertoi myös koulutussopimusmallista, johon liittyvä selvitys esiteltiin ministerille viime viikolla. Tavoitteena on tehdä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta työnantajille houkuttelevampaa.

Ammatillisen koulutuksen säästöt osuvat myös Salpaukseen

Samalla ammatillisen koulutuksen rahoitus laskee. Vuosina 2014–2018 ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat leikkaukset ovat yli 440 miljoonaa euroa. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän toimitusjohtaja Martti Tokola kertoi, mitä säästöt ja valtionosuuksien pienentyminen tarkoittavat Salpauksessa.

- Todellisuus on se, että rahoituksen lasku on reilut 30 %, opiskelijamäärät taas laskevat noin 12 %. Tähän asti ollaan pystytty säästämään pääasiassa tukipalveluista ja hallinnosta, mutta nyt säästöt koskevat myös opetusta.


Säästöjen rankkuutta Päijät-Hämeessä Tokola perusteli sillä, että ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkko alueella on koottu pitkälti jo vuosia sitten. Myös nuorten ja aikuisten koulutuksen väliset raja-aidat on kaadettu jo aiemmin. Verrattuna suomalaisten ammatillisten oppilaitosten keskiarvoon Salpaus myös käyttää jo nyt keskiarvoa pienemmän osuuden budjetistaan hallintoon ja yhteisiin palveluihin, opetukseen ja kiinteistöihin taas panostetaan keskivertoa enemmän. Edellä mainitut asiat ovat sellaisia, joista ministerin mukaan voidaan nyt leikata.

- Monia asioita on tehty etupainotteisesti, ja ne pelimerkit on sitten jo pelattu pöytään, kun mietitään säästötavoitteita, Tokola kommentoi.

Uudistukset edellyttävät tiiviimpää yhteistyötä työelämän kanssa

Salpauksen rehtori Päivi Saarelaisen mukaan säästöt ja uudistukset edellyttävät ajattelun muutosta: työpaikkojen, opettajien ja taitovalmentajien on jatkossa yhdessä tehtävä sellaisia opiskelijoita, jotka todella voidaan ottaa yrityksiin oppimaan ja myöhemmin töihin. Haasteita opetukseen tuo myös yksilöllisten oppimispolkujen entistä parempi huomiointi.

- Tulevaisuudenuskoa antaa se, että joka tapauksessa ammatillista koulutusta tarvitaan. Lisäksi meillä on hyvät yhteistyökumppanit, motivoitunut henkilökunta, ihania opiskelijoita ja hyvä tuki yhteistyökumppaneilta, Saarelainen totesi.


Salpauksen vuoden alussa voimaan astuneessa strategiassa ammatillisen koulutuksen reformi on otettu huomioon. Strategian mukaisesti tänä ja seuraavina vuosina panostetaan muun muassa työelämän kumppanuuksiin sekä toteutetaan pedagogiikan muutoksia.

Tilaisuuden järjesti Päijät-Hämeen Kokoomus.

Lisätietoja

toimitusjohtaja Martti Tokola, puh. 050 526 5917
rehtori Päivi Saarelainen, puh. 0500 716 751

Lisätietoja ammatillisen koulutuksen reformista.

Lisätietoja koulutussopimusmallista.

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx