Matkaa tabletilla nykyaikaan - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Matkaa tabletilla nykyaikaan
Uutinen
Ari on saanut koirankin kiinnostumaan ipadista.
15.3.2016 14:45

Matkaa tabletilla nykyaikaan

​Koulutuskeskus Salpauksen tieto- ja viestintätekniikan opettaja Ari Saloranta kannustaa tabletin omistajia ottamaan laitteestaan kaikki irti: painu pilveen, sukella someen äläkä enää hukkaa tiedostojasi. Annetaan Arin kertoa, mistä on kyse.

Ipad on upea laite, joka taipuu moneen käyttöön ja korvaa tai ainakin täydentää useitakin laitteita. Oikein käytettynä Ipad toimii mm. navigaattorina, kamerana, lukulaitteena, skannerina, radiona ja televisiona. Mobiililaitetta ei kannatakaan lähestyä pikku-PC:nä, vaan ottaa rohkeasti uusi lähestymistapa tiedon tuottamiseen, ylläpitoon ja jakamiseen.

Tervetuloa pilveen!

Huomattava osa mobiililaitteilla (älypuhelin, tablettilaitteet) ja yhä suurempi osa tietokoneillakin käytettävästä tiedosta on ”pilvessä”, jolloin tietoon pääsee käsiksi laitteilla käytettävien sovellusten (eli appsien) avulla. Monien on kuitenkin vaikea ymmärtää tällaista tietojenkäsittelyä, ja he väkisin haluavat tietää, missä kansiossa ja levyllä vaikkapa kuva sijaitsee. Miksi, minä kysyn, sillä kuva on käytössä aina, kun kuvankäsittelyyn tai –katseluun tarkoitetun sovelluksen avaa?

Pilvipalveluiden tarjoajat tarjoavat erilaisia palveluita tiedostojen tallennuspaikoista (esim. OneDrive, Dropbox ja iCloud) kaiken kattaviin yritysjärjestelmiin. Tiedon käyttö ja jakaminen pilvestä on näppärää, kopioiminen ja siirtäminen onnistuvat esimerkiksi sähköpostin avulla tai suoraan eri sovelluksiin.

Tiedostojen käsittelystä sisällön hallintaan

Osaamme hakea tietoa Googlesta ja käyttää tunnisteita (eli hashtageja) Twitterissä ja Instagramissa, miksi emme käyttäisi näitä taitoja enemmänkin? Kuinka moni vaikkapa Word-tiedostoa tallentaessa kirjoittaa tekstin sisältöön viittaavia avainsanoja tai liittää tiedoston sisältöön sopiviin luokkiin? Ei kukaan? Ai, yksi varovainen käsi nousee.

Avainsanat, tunnisteet ja luokitukset ovat ratkaisu tiedostojen sujuvampaan löytämiseen. Ei enää merkillisiä kansiopolkuja ja hämmentäviä tiedostonimiä!

Sukella someen

Mobiililaitteille on pääsääntöisesti tehty hyvin toimivia sovelluksia, joiden käyttäminen ja joilla viestiminen on helppoa ja kätevää. Tiedon tuottaminen ja jakaminen eri sosiaalisen median palveluissa on yksinkertaista kunkin palvelun sisällä, joissain on mahdollisuus välittää sama viesti myös muihin some-palveluihin.

Tiedon jakoon esim. Facebookissa on moninaisia tapoja, joilla voi helposti määrittää, kuka näkee minkäkin tilapäivityksen. Ryhmissä voi viestiä ilman, että omat kaverit siitä häiriintyvät, ja tekemällä erilaisia jakolistoja voi palastella kaverit vaikka aihepiireittäin tai kaveri-/työ-/sukulaisuussuhteisiin.

Usean eri some-verkkoyhteisön seuraaminen vie monesti paljon aikaa, ja niiden yhdistäminen yhden sovelluksen sisään tehostaakin liikkumista eri verkostoissa. Tutustu mm. TweetDeckiin ja FlipBoardiin.

Ilo irti sovelluksista

Kun mobiililaitteista haluaa saada enemmän hyötyä ja sujuvoittaa työskentelyä, kannattaa usein käyttää tarkoitukseen tehtyjä sovelluksia selainkäytön sijaan.

Sovellukset, appsit, ovat kuhunkin palveluun ja tehtävään tehtyjä ohjelmistoja, jotka on ohjelmoitu hyödyntämään laitteen ja käyttöjärjestelmän ominaisuuksia. Sovellusten hankkiminen on yksinkertaista: mene sovelluskauppaan ja lataa sovellus koneelle. Suuri osa esim. Applen App Storessa olevista sovelluksista on maksuttomia, mutta maksulliset sovelluksetkaan eivät kovin montaa euroa maksa. Kun hankkii iPadin tai iPhonen, kannattaa samalla ostaa sovelluskauppaan käypä lahjakortti (15, 25, 50 €), jolla voi ostaa maksullisia sovelluksia, sähköisiä kirjoja, musiikkia tai elokuvia. Helpointa tietysti on liittää luottokortti Apple ID:hen.

Tehosta tabletin käyttöä Arin opastuksessa

teksti: Ari Saloranta

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx