Marja-Riitta Tikkala on vuoden 2013 yrittäjyyshenkinen YES-opettaja - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Marja-Riitta Tikkala on vuoden 2013 yrittäjyyshenkinen YES-opettaja
Uutinen
Marja-Riitta Tikkala ja diplomi
4.12.2013 13:20

Marja-Riitta Tikkala on vuoden 2013 yrittäjyyshenkinen YES-opettaja

​Päijät-Hämeen YES-keskus on valinnut vuoden 2013 YES-opettajaksi Padasjoen yhtenäiskoulun ja lukion opettajan Marja-Riitta Tikkalan. Vuoden YES-opettaja palkittiin yrittäjähenkisessä joulupuurotilaisuudessa Lahdessa, jossa opettajat, opiskelijat ja yrittäjät kokoontuivat keskiviikkona 4. joulukuuta.

Vuoden YES-opettaja tunnustuksen saa opettaja, joka omaa myönteisen ja aktiivisen asenteen yrittäjyyskasvatukseen ja levittää yrittäjyyskasvatustietoutta Päijät-Hämeen alueella.
 
Valintaperusteissa todetaan, että Tikkala toimii esimerkillisesti yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseksi. Hän mm. on jo useana vuonna toteuttanut koulussa Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelman ja osallistui Päijät-Hämeen yrittäjyyskasvatuksen strategiaprosessiin sekä on ollut mukana strategian jalkautuksessa Padasjoella.
 
Marja-Riitta Tikkala kertoo, että otettuaan yrityskasvatuksen osaksi opetusta hän on tietoisesti pyrkinyt muuttumaan opettajasta enemmän ohjaajaksi ja lisäämään opetukseen toiminnallisuutta ja projektiluontoisuutta.
 
– Olen saanut enemmän varmuutta omaan työhöni ja siihen, miten voin tukea oppilaitani kohtaamaan muuttuvan työelämän tarpeita ja vahvistaa sellaisia taitoja ja vahvuuksia, joita he tarvitsevat aina elämässään, Tikkala sanoo.
 
Opettajan uusi rooli vaatii uuden opettelua myös oppilailta.
 
– Oppilaat ovat hyvin sisäistäneet roolinsa yritystoiminnassa vastuunkantajina. Apua, neuvoja ja tukea he ovat uskaltaneet milloin vain pyytää ja sitä myös saaneet, mutta varsinaisen työn ja vastuunkantamisen he ovat joutuneet tekemään itse, Tikkala toteaa.
 

Yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa tärkeää

 
Tikkala kertoo, että paikalliset yrittäjät ovat tärkeässä roolissa yrittäjyyskasvatuksen toteuttamisessa.
 
– Olen erittäin kiitollinen Padasjoen yrittäjien positiivisesta suhtautumisesta yhteistyöhön. Esimerkiksi koulullamme järjestettäville yrittäjyyspäiville olemme aina saaneet paikallisia yrittäjiä kertomaan omia yrittäjyystarinoitaan oppilaille, mikä on ollut kiinnostavaa. Lisäksi koulullamme on YES-kummiyritys Kiuasniemi Oy, jonka toimitusjohtaja Marko Nummela on käynyt kertomassa omasta yrittämisestään ja myös laajemmin yrittämisen hyvistä ja huonoistakin puolista.
 
Entä miten rohkaisit muita opettajia lähtemään mukaan yrittäjyysopintoihin?
 
– Olin kauhuissani, kun jouduin kahdeksan vuotta sitten Oulun Normaalikoululla opettaessani vetämään lukiolaisten syventävää yrittäjyyskurssia ilman minkäänlaista henkilökohtaista kokemusta yrittämisestä. Sen jälkeen olen tajunnut, että omista kokemuksista voi olla hyötyä yrittäjyysopintojen opettamisessa, mutta välttämättömiä ne eivät ole. Oma innostus ja asenne ratkaisevat, ja aika helposti sen innostuksen saa siirrettyä myös oppilaisiin.
 
– Kannattaa aloittaa pienistä jutuista, jotka eivät tunnu liian haastavilta, ja vähitellen vahvistaa ja lisätä yrittäjyyskasvatusta omassa opetuksessa. Valmiita oppimateriaaleja yrittäjyyskasvatukseen on jo paljon saatavilla, ja ne ovat sovellettavissa moniin oppiaineisiin. Pienin askelin siis eteenpäin, Tikkala kannustaa.
 

Lisätietoja

 
Opettaja Marja-Riitta Tikkala, Padasjoen yhtenäiskoulu ja lukio, puh. 044 720 2077
 
Sari Mertsalmi, projektisuunnittelija, puh. 044 708 0846
Päijät-Hämeen YES-keskus / Koulutuskeskus Salpaus
 
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx