Maahanmuuttajayrittäjät ovat yrittäjiä siinä kuin muutkin - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Maahanmuuttajayrittäjät ovat yrittäjiä siinä kuin muutkin
Opiskelijatarina
Andrey ja Amadeu aikovat perustaa yritykset Suomeen.
22.8.2016 15:00

Maahanmuuttajayrittäjät ovat yrittäjiä siinä kuin muutkin

​Salpauksessa järjestettiin keväällä 2016 koulutusohjelma, joka oli tarkoitettu yrittäjiksi aikoville maahanmuuttajille. Pelkän yrittäjyysasian lisäksi koulutuksessa syvennettiin tietoja suomalaisesta kulttuurista ja arvoista sekä Suomen kielestä.

Amadeu Vives ja Andrey Chausov löysivät tulevien yrittäjien koulutukseen kielikoulutuksen opettajien vinkkauksesta. Miesten mukaan noin puolen vuoden paketti oli hyvä johdatus suomalaiseen yrityskulttuuriin.

- Minulla oli oma yritys Espanjassa, mutta en ollut miettinyt, miten kaikki toimii. Täällä jouduin tekemään kaikkia suunnitelmia, miettimään kohderyhmät ja sellaista, Amadeu kertoo.

- Kuulimme, millä perusteella suomalaiset ostavat ja miten Suomessa arvostetaan täsmällisyyttä ja oma-aloitteisuutta, Andrey jatkaa.

Opettaja Maija-Leena Pusan mukaan opiskelijoita kiinnostivat starttiraha ja sen hakeminen, suomalainen yhteiskunta sekä suomalaisten asiakkaiden mieltymykset. Byrokratian määrä yllätti monet.

- Osa kauhistui maksuja ja byrokratiaa, osa taas helpottui kuullessaan tilitoimistojen palveluista.

Yksi tärkeistä opeista olikin se, että apua saa. Siksi mukaan kutsuttiin myös muita toimijoita: TE-toimisto, Ladec, Lahden kaupunki, Alipi ja muita yrittäjiä.

Yrittäjäksi ryhtyy joka kymmenes

Ladecin Krista Mäkelän mukaan maahanmuuttajat perustavat yrityksiä samoista syistä ja yhtä usein kuin kantaväestökin. Yrittäjäksi ryhdytään esimerkiksi vapauden tai oman osaamisen hyödyntämisen takia. Joillakin aloilla yrittäjyys on helpoin tapa työllistyä. Suomessa yrittäjiä on noin 10 % työllisistä.

Amadeulla oli yritys myös Espanjassa, josta hän muutti rakkauden perässä Suomeen noin kaksi vuotta sitten. 

- Olin teatterialalla, tein lavastusta, tarpeistonvalmistusta, taidemaalausta ja toimin taideopettajana kansanopistossa.

Suomessa yritys ei vielä ole pystyssä, mutta muutamia tilaustöitä Amadeu on kuitenkin opiskelun ohella tehnyt. Miehen kädenjälki on näkynyt esimerkiksi Sibeliustalon joulukonsertin ja Tiirismaan lukiolaisten toteuttaman Addams Familyn lavasteissa.

Andrey toivoo yrittäjyydeltä uusia haasteita. Unkarissa opiskellut mies on työskennellyt Moskovassa sekä kaupallisessa edustustossa että toimistotavaroiden myyntiyrityksen myyntijohtajana, osastopäällikkönä ja kaupallisena johtajana.

- Nyt minua kiinnostaa tuonti ja vienti Venäjälle, Ukrainaan ja Valko-Venäjälle, hän kertoo.

Seuraavaksi luodaan verkostoja

Yhdeksän opiskelijaa suoritti koulutusohjelman loppuun, ja heistä kuusi on perustanut tai perustamassa yrityksen. Yhden opiskelijan vaimokin innostui yrittäjyydestä.

Amadeun mukaan seuraava tärkeä askel on verkostojen luominen.

- Verkosto on todella tärkeä, jotta saat asiakkaita. Jos teet ensimmäisen työn hyvin, niin sieltä se alkaa.

Vaikka valmiita verkostoja onkin vähemmän kuin Päijät-Hämeessä pidempään asuneilla, eivät Amadeu ja Andrey usko, että maahanmuuttajayrittäjillä on sen vaikeampaa kuin muillakaan yrittäjillä.

- Ei riipu siitä, että onko maahanmuuttaja, vaan pärjäät, jos osaat tehdä jotain erittäin hyvin ja suhtaudut intohimoisesti, Andrey toteaa.

teksti ja kuva: Laura Uotila

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx