Luonto-ohjaajaopiskelijat oppivat tiimeissä - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Luonto-ohjaajaopiskelijat oppivat tiimeissä
Opiskelijatarina
Luonto-ohjaajaopikselijat voivat tarjota asiakkailleen elämyksellisiä hetkiä, kuten ruokailun luonnonhelmassa.
Kodassa avotulella valmistuvat elämysruoat ja nokipannukahvit.
10.9.2015 10:30

Luonto-ohjaajaopiskelijat oppivat tiimeissä

​Kirkkovenesoutua, melontaa, vaellusta, nokipannukahvit, lounas luonnon helmassa. Muun muassa tällaisia elämyksiä tarjoaa asiakkailleen luonto-ohjaajaopiskelijoiden harjoitusyritys PiiKipinä NY.

- Perustimme yrityksen ensimmäisen vuoden keväällä. Tämän toisen vuoden teemme pitkälti keikkoja asiakkaille, kertoo opiskelija Piia Järvinen.
 
Asiakkaita ovat työporukat, erityisryhmät tai mitkä tahansa ryhmät, jotka kaipaavat virkistävää toimintaa luonnossa.
 
- Kun asiakas ottaa yhteyttä ja kertoo toiveistaan, katsomme, kenelle meistä keikka parhaiten sopii: kuka on pomo ja ketkä pääsevät mukaan, kertoo opiskelija Maria Koskenniemi.
 
Jokainen opiskelija luo oman opintopolkunsa oman kiinnostuksensa mukaan. Esimerkiksi erityisryhmien ohjaamisesta kiinnostuneet pyrkivät olemaan mukana aina, kun asiakkaana on erityisryhmä.
 

Iloisen oppimisen tivolissa opettaja on valmentaja

Toista vuottaan opiskelevat luonto-ohjaajat oppivat Salpauksessa täysin tiimioppimisen keinoin. Asiakaskeikkojen lisäksi viikkoaikatauluun kuuluu kahdet valmentajan ohjaamat treenit viikossa. Treenien ja keikkojen lisäksi tiimi täyttää oman kalenterinsa itse, haluamallaan tavalla.
 
- Meillä on herännyt jonkinlainen yhteisöllinen kaikkivoipaisuuden tunne. Jos koulu ei järjestä koskimelontaretkeä, opiskelijat voivat järjestää sen yhdessä. Koulu tukee mahdollisuuksiensa puitteissa, esim. kyytiapua järjestämällä, kertoo opettaja, valmentaja Hanna Salminen.
 
Tiimioppiminen ja NY-yrittäjyys ovat esimerkkejä siitä, että ammatillisessa koulutuksessa ratkaisee entistä enemmän osaaminen eikä koulun penkillä vietetty aika. Opetuskeskeisestä ajattelusta siirrytään oppimiskeskeiseen ajatteluun.
 
- Kun opettajat lopettavat opettamisen, me alamme oppia. Opettaja auttaa ja valmentaa siinä, mitä haluamme tehdä, sanoo opiskelija Henna Kostamo.
 
- CV:ssä näyttää paremmalta se, että olen tehnyt töitä oikeiden asiakkaiden kanssa kuin se, että olen suorittanut opintopisteitä, hän jatkaa.
 
Oppimisen ei myöskään tarvitse olla ryppyotsaista ja tylsää. Siksi luonto-ohjaajien uudenlainen opiskelutapa on nimetty Iloisen oppimisen tivoliksi.
 
- Tervetuloa tutustumaan Iloisen oppimisen tivoliimme ja näkemään väläys siitä, millaista tulevaisuuden koulu voi olla, toivottaa valmentaja Jarno Räsänen.
 

Valmentaja Hanna Salminen sekä opiskelijat Toni Kaivolainen ja Maria Koskenniemi rentoutuvat säkkituoleissa.
- Kutsumme tätä hippiringiksi. Pidämme tässä aamuisin yhteisen tsekkauksen ja sitten alamme hommiin, kertoo Maria Koskenniemi.
 

Luonto-ohjaajaopiskelijoiden viikko-ohjelma

Maanantai

Aamukahvit klo 8.30–9.
Iltapäivällä treenit valmentajan kanssa.

Tiistai

Valmentaja palvelee klo 8.30–16, ohjausta saatavilla. Tiimi toimii, valmistelee keikkoja, hoitaa yritysten asioita, opintoretkiä ym. tarvittavaa.

Keskiviikko

Tiimi päättää, mitä keskiviikkoisin tehdään: asiakkaiden hankintaa, markkinointia, yrityksen asioiden hoitoa, asiakaskeikkoja jne. Tiimi toimii itsenäisesti, valmentaja saavutettavissa.

Torstai

Aamupäivällä valmentaja palvelee, iltapäivällä viikon toiset treenit.

Perjantai

Aikaa oppimisklubien (esim. kalastusklubi, melontaklubi) toiminnalle. Peruskoulupohjaisilla opiskelijoilla klo 10–12 matematiikkaa ja klo 12–14 tieto- ja viestintätekniikkaa.
 

Lisätietoja

Valmentaja Jarno Räsänen, puh. 050 340 5570
Valmentaja Hanna Salminen, puh. 044 708 0645
 

Teksti Silja Häikiö, kuvat Nanna Mäkelä ja Silja Häikiö

 

http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx