Lontoon kautta Lahteen - Koulutuskeskus Salpaus
Salpaus > Ajankohtaista > Lontoon kautta Lahteen
Työntekijätarina
Sanna Koivisto
 
23.4.2012 10:40

Lontoon kautta Lahteen

Yhdeksän vuotta maahanmuuttajille suomea opettaneesta Sanna Koivistosta ei alun perin edes pitänyt tulla opettajaa. Hän on kuitenkin huomannut nauttivansa aikuisten opettamisesta. Myös työpaikan jakaminen aviomiehen kanssa on sujunut ongelmitta.
 
Kuusankoskelta kotoisin oleva Sanna opiskeli suomen kieltä Joensuun yliopistossa. Kun gradun tekeminen alkoi kuitenkin tökkiä, hän päätti lähteä au pairiksi. Vietettyään seitsemän kuukautta Lontoossa hän päätyi Lahteen viimeistelemään opintojaan. Noin kuukausi valmistumisensa jälkeen hän pääsi Salpaukseen töihin.
 

Innokkaita opiskelijoita

Sanna on nauttinut maahanmuuttajien opettamisesta. Nämä taas ovat kiitollisia siitä, että heille tarjotaan koulutusta.
 
- Tykkään opettaa maahanmuuttajia, koska he ovat valtavan motivoituneita ja kiinnostuneita.
 
Opiskelijoiden edistymisen huomaa helposti. Nopea kehitys saa heidät innostumaan, mikä tarttuu myös opettajaan.
 
Perinteisen kieltenopiskelun lisäksi Sannan tunneilla myös lauletaan. Kun opiskelee vierasta kieltä vieraalla kielellä seitsemän tuntia päivässä, tarvitsee monenlaista tekemistä jaksaakseen.
 
- Vaikka sanoja ei ymmärtäisikään, niin laulaessa oppii kuitenkin lausumista ja rytmiä.
 
Parasta työssä on kuitenkin vaihtelevuus. Opettamisen lisäksi Sanna on ollut esimerkiksi mukana Grundtvigin liikkuvuushankkeessa vertailemassa seitsemän eri maan maahanmuuttokoulutuksen toteutusta. Jos Sanna olisi joka päivä seitsemän tuntia luokassa opettamassa, hän ei jaksaisi.
 
Sanna on ollut mukana myös Verpaali-koulutuksessa, jossa perehdyttiin sosiaalisen median käyttöön opetuksessa. Osa maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksesta toteutetaan verkko-opetuksena, joten koulutus tuli hyvään saumaan. Haasteena on erilaisista taustoista tulevien vaihtelevat atk-taidot.
 

Vapauttakaa sienet

Vapaa-ajalla Sanna tykkää lenkkeillä ja kävellä metsässä miehensä ja koiransa Potun kanssa. Tämä tryffelikoiranakin tunnettu lagotto romagnolo ei löydä sieniä. Sen sijaan hauvan missiona on palauttaa ne takaisin metsään.
 
- Meidän koira hakee korista sieniä ja vie ne takaisin mättäälle ihan innoissaan.
 
Sanna myös laittaa hyvää ruokaa yhdessä miehensä kanssa. Pariskunnan yhteistyö toimii muutenkin hyvin. Töissä heidän työpisteensä ovat nimittäin selät vastakkain. Työskentely miehen kanssa ei ole käynyt hermoille.
 
- Kaikille se ei sovi, mutta meille sopii.
 
Teksti Joel Tolvanen
http://www.facebook.com/salpaus
http://www.twitter.com/salpaustweet
http://instagram.com/koulutuskeskussalpaus#
https://www.snapchat.com/add/salpaussnap
http://www.flickr.com/photos/koulutuskeskussalpaus
LinkedIn
http://www.youtube.com/user/KoulutuskeskSalpaus
http://www.salpaus.fi/Sivut/rss.aspx